Tel Ashkelon National Park toont resten van prachtige Romeinse basiliek

2000 jaar oude basiliek opgegraven in Ashkelon

Tel Ashkelon National Park heeft onlangs uitgebreide ontwikkelingswerkzaamheden ondergaan, waarbij de Israel Antiquities Authority een prachtige 2.000 jaar oude basiliek (een Romeins openbaar gebouw) onthulde die de grootste in zijn soort in Israël is.

De werken werden geïnitieerd en gefinancierd door de Nature and Parks Authority, Ashkelon Municipality en de Leon Levy Foundation, en omvatten het ontwikkelen en aanleggen van een nieuw netwerk van paden die zijn ontworpen om het unieke erfgoed en landschap van het park te laten zien en beter toegankelijk te maken.

De opwindende vondsten, waaronder ook een oud odeon (theater), worden nu voor het eerst onthuld en zullen binnenkort open zijn voor bezoekers van Tel Ashkelon National Park. De site zal worden geopend na voltooiing van de ontwikkelings-, conserverings- en restauratiewerkzaamheden, waaronder het oprichten van sculpturen en marmeren kolommen die zijn gevonden bij opgravingen op de site.

Het weergeven door een kunstenaar van het basiliekpark na restauratie. / Israel Antiquities Authority en Surnamal Turner Landscape Architecture

Tijdens de Romeinse periode draaide het openbare leven van de stad om de basiliek, waar bewoners zaken deed, elkaar ontmoetten voor sociale en juridische zaken en optredens en religieuze ceremonies hielden.

Volgens Dr. Rachel Bar-Natan, Sa’ar Ganor, en Fredrico Kobrin, opgravingsdirecteuren namens de IAA,

… is het enorme gebouw bedekt met een dak en verdeeld in drie delen – een centrale hal en twee zijhallen. De hal was omgeven door rijen marmeren zuilen en kapitalen, die opliepen tot een geschatte hoogte van 13 meter en het dak van het gebouw ondersteunden. De vloer en muren waren van marmer.

Standbeelden bij de basiliekplaats. / Yaniv Cohen / Autoriteit Natuur en Parken

Het marmer, ontdekt tijdens vele jaren van archeologische opgravingen die tot twee jaar geleden duurden, werd geïmporteerd uit Klein-Azië in koopvaardijschepen die de oevers van Ashkelon bereikten, een beroemde, bruisende handelsstad in die tijd. In totaal zijn ongeveer 200 marmeren voorwerpen van honderden tonnen gevonden, wat getuigt van de grote pracht van het gebouw.

De basiliek werd verwoest door de aardbeving die het land in 363 n.Chr. trof. De effecten van de seismische golven zijn duidelijk zichtbaar op de vloer van het gebouw en leveren tastbaar bewijs van de gebeurtenissen van dat jaar in Ashkelon. Na de verwoesting werd het gebouw verlaten.

Tientallen zuilkapittels met plantenmotieven werden ontdekt, sommige met een adelaar – het symbool van het Romeinse Rijk. Pilaren en hartvormige kapitalen stonden in de hoeken van het gebouw. Opgravingen door de Britten in de jaren 1920 hebben enorme standbeelden opgegraven, waaronder een standbeeld van Nike, de godin van de overwinning, ondersteund door de god Atlas met een bol, en een standbeeld van Isis – een Egyptische godheid afgebeeld als Tyche, de godin van het fortuin van de stad.

Tijdens de islamitische Abbasiden en Fatimiden werd de site van de basiliek omgevormd tot een industriegebied en werden er verschillende installaties in gebouwd. In een van deze, marmeren pilaren en kapitalen van de basiliek werden opgenomen in secundair gebruik in de muren van de gebouwen. Er is bewijs uit de Ottomaanse periode dat marmeren items werden gesneden voor gebruik als straatstenen en enkele van de prachtige architectonische kenmerken werden genomen voor de bouw.

Dr. Rachel Bar-Natan bij de opgraving van de basiliek in het Tel Ashkelon National Park. / Yoli Schwartz / Antiquiteiten Autoriteit

De afdeling natuurbehoud van de IAA voert complexe conserverings- en restauratiewerkzaamheden uit aan het odeon en de indrukwekkende basiliek, geleid door de Natuur- en Parkenautoriteit en royaal gefinancierd door de Leon Levy Foundation. Het werk omvat het plaatsen van de spectaculaire marmeren sculpturen van het oude Ashkelon in het zuidelijke deel van de basiliek.

In de eerste fase wordt het odeon geconserveerd en gerestaureerd. Dankzij de donatie van een Leon Levy Foundation zal het moderne zitplaatsen, een podium en een reeks verklarende tekens bevatten. Tegelijkertijd is een pilotprogramma op de site begonnen met het installeren van de indrukwekkende marmeren items, in een complexe operatie waarbij een van de pilaren, met een gewicht van tientallen tonnen, in de basiliek werd gehesen.

De vloer van de opgegraven basiliek zal worden gerestaureerd en ingevuld, en extra kolommen zullen rond de omtrek worden geplaatst op basis van lessen uit het oorspronkelijke programma. Het publiek zal dan toegang hebben tot een prachtige basiliek, de grootste in Israël. In de tussentijd kunnen bezoekers op de zitplaatsen in het odeon zitten – die de komende maanden moeten worden voltooid – en de werkzaamheden aan de nabijgelegen basiliek observeren.

Inmiddels is het nieuwe systeem van toegankelijke paden dat door de Natuur- en Parkenautoriteit en de gemeente Ashkelon in het nationale park wordt ontwikkeld, bedoeld om de unieke natuur, het erfgoed en het landschap van het park beter beschikbaar te maken, waardoor de bezoekerservaring wordt verbeterd. De route, ongeveer 2 km lang, gaat door de belangrijkste bezienswaardigheden van het nationale park, waaronder ’s werelds oudste gebogen Kanaänitische poort, de beroemde putten van de oude stad, de basiliek en het odeon en de kruisvaardersmuren.

Dit chronologische spoor dat de geschiedenis van Ashkelon door de eeuwen heen volgt, zal duidelijk worden omzoomd met inhoudsborden. Een tweede pad leidt naar de oude muur en de duinen van Ashkelon, die een glimp opvangen van de rijke flora en fauna ten zuiden van het nationale park. Tussen de twee paden, in het centrum van het park, zal een nieuw bezoekerscentrum op een ervaringsgerichte interactieve manier het bruisende leven van de havenstad en het belang ervan gedurende de verschillende periodes illustreren.

Bronnen:

  • naar een artikelTel Ashkelon National Park to Display Remains of Magnificent Roman Basilica” van 31 mei 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel2,000-year-old basilica unearthed in Ashkelon” van 31 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelAshkelon park renovation to unveil Israel’s largest Roman basilica to public” van 31 mei 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.