Sociale media werden een nieuw front in de laatste gevechten in Gaza

Aanhangers van zowel Israël als de Palestijnen gebruikten de platforms om de publieke opinie te beïnvloeden en leiders onder druk te zetten om in te grijpen, waarbij berichten luider en grafischer werden om meer viraal te worden en een grotere impact te hebben.

Toen het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël vorige week van kracht werd, begonnen ook de virtuele vlammen op sociale-mediaplatforms af te nemen.

Het laatste geweld benadrukte het feit dat sociale media een steeds belangrijkere rol zijn gaan spelen in het vormen, vaak aanbrengen van, de manier waarop mensen naar een van ’s werelds langst bestaande conflicten kijken.

Voor Palestijnen zijn sociale media een instrumenteel instrument geworden om internationale steun te verwerven na een periode waarin hun zaak buitenspel is gezet. Voor Israëli’s worden de platforms gebruikt in een poging om een ​​kant van het verhaal te verspreiden die vaak niet wordt gezien in de reguliere media.

Voor beiden is het een nieuwe arena om stoom af te blazen. Het elfdaagse conflict dat op 21 mei eindigde, ging gepaard met een gestage stroom van berichten op sociale media op TikTok, Facebook, Instagram en Twitter die door beide partijen werden gecreëerd.

Door het veelvuldige gebruik van sociale media, met name TikTok en Instagram, is een jongere generatie betrokken die er vaak van wordt beschuldigd onverschillig te staan ​​tegenover politieke ontwikkelingen over de hele wereld. Apps zoals WhatsApp en Telegram zijn gebruikt om berichten te verspreiden over aanstaande demonstraties.

Terwijl sociale media worden gebruikt als een instrument om mensen aan beide kanten te mobiliseren, belandde het op de vruchtbare grond van een gefragmenteerde samenleving in Israël en het benadrukte de ongelijkheid tussen Israël en Hamas.

“Sociale medianetwerken creëren niet uit het niets spanning, ze versterken een reeds bestaande realiteit”, zegt dr. Sharon Haleva-Amir van de communicatieschool aan de Bar-Ilan University. “De platforms maken het gemakkelijker om mensen te bereiken en maken het gemakkelijker om je te organiseren.”

Maar terwijl de tegenstanders de platforms in hun voordeel proberen te gebruiken om de publieke opinie te beïnvloeden en leiders onder druk te zetten om voor beide partijen in te grijpen, herbergen sociale media bepaalde risico’s.

Van verkeerde informatie tot het vermogen om snel menigten te mobiliseren voor gewelddadige rellen of massale boycots, de kracht van sociale media kan niet worden onderschat. Het is een belangrijke speler in de wereldpolitiek geworden, met het Israëlisch-Palestijnse conflict slechts één voorbeeld, volgens experts.

“Het stelt de spelers in staat om een ​​bericht te krijgen op een manier die niet afhankelijk is van de reguliere media en geeft echt een goede controle over hun berichten”, zegt Nicholas John, een universitair hoofddocent bij de afdeling communicatie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Volgens Yiftah Curiel, directeur van de afdeling digitale diplomatie van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben de verschillende socialemedia-accounts van officiële vertegenwoordigers ongeveer tien miljoen volgers met een bereik van 200 miljoen gebruikers per maand. Tijdens de escalatie met Hamas in Gaza namen deze aantallen aanzienlijk toe.

Terwijl de gevechten aanhielden, weerlegden beide partijen de beweringen van de andere partij, of het nu ging om professionele info-graphics of amateurvideo’s die viraal gingen. Beroemdheden van over de hele wereld wogen snel op de controversiële kwestie, de meesten hadden een pro-Palestijnse kijk op het conflict.

“Wat hier nieuw was, waren beroemdheden die zich uitten, vooral in de Verenigde Staten. Ze zijn in staat sociale media te gebruiken om een ​​standpunt te uiten over de actualiteit op een manier die de aandacht van miljoenen mensen kan trekken”, zegt John.

Dit is een glibberige glijbaan gebleken. Voorlopige gegevens van de in de VS gevestigde Anti-Defamation League tonen een sterke toename van antisemitische incidenten in de echte wereld en online sinds het begin van de gevechten.

Bij demonstraties tegen Israël over de hele wereld werden nazi-beelden gebruikt door sommige demonstranten. Verschillende synagogen werden vernield en ook joodse bedrijven werden het doelwit. “De ophitsing tegen Israël die we in veel gevallen hebben gezien, is de motor achter op zijn minst een deel van de antisemitische incidenten”, zegt Curiel.

Voor veel jongvolwassen gebruikers van sociale media was het recente geweld tussen Hamas en Israël de eerste grote escalatie waarvan ze getuige waren. Door de verschillende platforms konden ze vocale deelnemers zijn, of ‘slacktivisten’, die hun mening via internet verspreidden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Keren Sotten “Social media became a new front in latest Gaza fighting” van 29 mei 2021 op de site van Ynet News

Een gedachte over “Sociale media werden een nieuw front in de laatste gevechten in Gaza

  1. Zolang ze achter hun schermen hun oorlogs spelletjes spelen is er niets aan de hand.

    De Sociale Netwerk bobo’s vinden het prima…….de $$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ blijven stromen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.