‘Guardian of the Walls’ was niet de klinkende overwinning waarop de IDF had gehoopt

Hoewel het duidelijke successen had aan het tunnelfront en elders, slaagde het leger er niet in om te voorkomen dat terreurgroepen in Gaza meer dan 4.000 raketten en mortiergranaten op Israël afvuurden.

De elf dagen van gevechten in Gaza wat door de Israëlische strijdkrachten Operatie Guardian of the Walls werd genoemd, vormden het eerste grote conflict onder toezicht van legerleider Aviv Kohavi. De resultaten waren op zijn best een allegaartje, ondanks beweringen van militaire en politieke leiders over ongekende prestaties.

Op strikt militaire basis kwam Israël in deze gevechtsronde als duidelijke overwinnaar naar voren. De IDF vernietigde grote hoeveelheden wapens en infrastructuur van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad en doodde meer dan 200 van hun leden, waaronder hoog geplaatste leiders. 

De ondergrondse tunnels die voor en tijdens de Gaza-oorlog van 2014 de belangrijkste uitdaging voor Israël vormden, vormden niet alleen geen bedreiging, maar waren in plaats daarvan een aansprakelijkheid voor Hamas. 

En hoewel de terreurgroepen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad een aantal kleine successen op hun naam kunnen rekenen, hebben ze geen grote, paradigma-veranderende aanvallen uitgevoerd.

Toch was dit verre van een klinkende overwinning voor de IDF. Tijdens de gevechten werden meer dan 4.360 raketten en mortiergranaten afgevuurd op Zuid- en Centraal-Israël, met snelheden die ver boven eerdere geweldsrondes lagen – bijna drie keer zo hoog als in de Gaza-oorlog van 2014, waarbij gemiddeld 130 projectielen per dag werden afgevuurd, vergeleken met de bijna 400 die tijdens de gevechten van deze maand gemiddeld per dag werden gelanceerd. 

Volgens de IDF zijn ongeveer 3.400 van de raketten en mortieren die werden gelanceerd, daadwerkelijk het Israëlische grondgebied binnengedrongen, terwijl 680 de grens binnen Gaza niet bereikten en nog eens 280 op zee landden.

Door een gebrek aan precieze inlichtingen was de IDF niet in staat het leeuwendeel van de bestaande raketarsenalen van de terreurgroepen te vernietigen, erkennen Israëlische militaire functionarissen. Terwijl de IDF technieken ontwikkelde om dit raketvuur tijdens het conflict enigszins aan te pakken, waren Hamas en de Islamitische Jihad volgens een hoge IDF Southern Command-officier, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, overweldigend vrij om massale barrages te lanceren op grote Israëlische bevolkingscentra en belangrijke infrastructuur. Volgens Israëlische militaire gegevens vernietigde de IDF zo’n 850 van de meer dan 15.000 raketten die de terreurgroepen in het conflict hadden.

Bijna twee keer zoveel burgers in Israël werden gedood tijdens de 11 dagen van Operatie Guardian of the Walls – 11 – dan tijdens de 51 dagen van de Gaza-oorlog van 2014. Tegelijkertijd werd deze maand een IDF-soldaat gedood in de gevechten, Staff Sgt. Omer Tabib, wiens jeep werd geraakt door een anti-tank geleide raket, vergeleken met de 67 soldaten die in 2014 werden gedood, bijna allemaal tijdens de grondinvasie van het leger; grondtroepen zijn Gaza niet binnengekomen in dit conflict.

Het vermogen van Hamas om ongehinderd op het Israëlische thuisfront te schieten is een bron van grote zorg voor de IDF, niet alleen in de context van Gaza, maar ook in termen van wat het betekent voor een toekomstige oorlog in Libanon tegen Hezbollah, wiens arsenalen ver, veel krachtigere raketten en raketten en in veel, veel grotere hoeveelheden, zeiden militaire functionarissen.

Als Operatie Guardian of the Walls een testrun was voor een gevecht tegen Hezbollah, met zijn 190.000 raketten en mortiergranaten, waaronder een aantal precisiegeleide raketten en langeafstandsmunitie, erkent de generale staf van de IDF dat het snel zal moeten leren enkele belangrijke lessen over hoe dit soort aanvallen te stoppen voordat ze plaatsvinden en niet alleen te vertrouwen op het Iron Dome-antiraketsysteem en andere defensieve maatregelen om de Israëlische burgerbevolking en kritieke infrastructuur te beschermen nadat ze zijn gelanceerd.

Naast dergelijke inspanningen zal Israël ook serieus moeten investeren in het opbouwen van zijn fysieke verdediging aan het thuisfront. De stad Ashkelon kreeg het zwaarst te lijden onder het raketvuur van Hamas, met raketsirenes die 168 keer klonken in het zuidelijke industriepark, meer dan enige andere locatie in Israël, volgens een telling door de Maariv-krant.

Honderden en honderden raketten werden in de loop van de gevechten op de stad afgevuurd, waaronder bijna 150 in één fusillade afgelopen dinsdag, waardoor het anders succesvolle Iron Dome-raketafweersysteem effectief werd overweldigd, dat ook een storing had op het moment van de aanval die werd uitgevoerd. snel opgelost, volgens de IDF. 

Een soldaat van het Home Front Command van het Israëlische leger loopt buiten een huis in de zuidelijke Israëlische stad Ashkelon dat op 20 mei 2021 door een Hamas-raket was geraakt. (Edi Israel/FLASH90)

Twee vrouwen kwamen om bij het spervuur ​​en tientallen anderen raakten gewond. Dit was lang niet de eerste keer dat Ashkelon het doelwit was van raketvuur, maar tussen een derde en een kwart van de stad heeft geen goede, toegankelijke schuilkelders, een feit dat goed is gedocumenteerd in meerdere rapporten van de staatscontroleur, waaronder een vorig jaar.

En Ashkelon is niet de enige. Meer dan een kwart miljoen Israëli’s die in de buurt van de grens met de Gazastrook en Libanon wonen, hebben volgens het vernietigende rapport van de 2020-controleur geen toegang tot schuilkelders in of in de buurt van hun huizen .

Tijdens de gevechten erkende het hoofd van het IDF Home Front Command, dat formeel de taak heeft om ervoor te zorgen dat Israëli’s gemakkelijke toegang hebben tot schuilkelders, dat dit een gebied was dat in de toekomst aanzienlijke aandacht vereiste.

Geen aanvalstunnels deze keer

Maar het Israëlische leger had ook een aantal opmerkelijke successen.

Al jaren graaft de terreurgroep Hamas tunnels onder en uit de Gazastrook. Het gebruikte ze in 2006 om de Israëlische soldaat Gilad Shalit te ontvoeren en hem gegijzeld te houden totdat Israël instemde met een wild scheve uitwisseling om hem terug te krijgen, waarbij meer dan 1.000 veroordeelde terroristen werden vrijgelaten. Het gebruikte ze ook met dodelijke gevolgen in de Gaza-oorlog van 2014. De IDF maakte deze tunnels, met name grensoverschrijdende, effectief tot een non-issue in deze gevechtsronde.

Na het conflict van 2014 begon Israël deze dreiging te neutraliseren door aanzienlijke middelen in technologieën te steken om tunnels te detecteren en door beton in de grond rond de Gazastrook te storten om een ​​enorme ondergrondse barrière te vormen die bezaaid is met sensoren om tunnels fysiek te blokkeren om Israëlisch grondgebied binnen te komen.

Bovendien heeft de IDF jarenlang enorme hoeveelheden inspanningen geleverd om inlichtingen te verzamelen om de enorme, uitgestrekte netwerken van tunnels die Hamas onder de Gazastrook heeft gebouwd, te lokaliseren en nauwkeurig in kaart te brengen.

Aanvankelijk was het Israëlische leger van plan om zijn kennis van de locaties van de ondergrondse doorgangen van Hamas te gebruiken voor het openingssalvo in een grondcampagne door massa’s bommen op de tunnelnetwerken te laten vallen om Hamas de toegang te ontzeggen tot wat het beschouwt als een van zijn meest belangrijke strategische activa en om grote aantallen Hamas-agenten in de tunnels te doden.

Uiteindelijk besloot IDF Southern Command-chef Eliezer Toledano om het tunnelnetwerk, dat het leger de ‘metro’ noemde, aan te vallen als een middelpunt van Operatie Guardian of the Walls, als een doel op zich in plaats van als het openingsspel in een grondinvasie. In de loop van zeven invallen vernietigde de Israëlische luchtmacht meer dan 100 kilometer (60 mijl) tunnels, waardoor die passages volledig werden uitgeschakeld en – de IDF hoopt – Hamas dwong om zijn ondergrondse infrastructuur volledig te heroverwegen.

Deze beslissing om de zogenaamde “metro” aan te vallen was een controversiële beslissing, waarbij sommigen in het leger beweerden dat een dergelijke aanval bewaard moest worden voor een toekomstig grondoffensief zoals oorspronkelijk bedoeld. Uiteindelijk besloot Toledano echter dat Hamas zich snel realiseerde dat zijn tunnels niet langer de ondoordringbare, niet-detecteerbare activa waren die ze ooit waren en deze campagne zou de laatste keer kunnen zijn dat de tunnelnetwerken konden worden vernietigd terwijl ze nog steeds volledig in gebruik waren door Hamas, The Times of Israel heeft geleerd.

Als gevolg hiervan was het bombarderen van deze ondergrondse gangen van enigszins beperkte onmiddellijke tactische waarde voor de IDF, maar het leger hoopt dat het meer blijvende schade aan Hamas zal toebrengen, aangezien de terreurgroep zijn gevechtsstrategieën aanzienlijk moet herzien in het licht van het verlies van het onderaardse domein.

In totaal gelooft het leger dat het ongeveer een derde van Hamas’ ondergrondse tunnelinfrastructuur in Gaza heeft vernietigd.

Herbewapening voorkomen

De IDF heeft ook met succes een groot deel van de raketproductiecapaciteiten van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad vernietigd, wat betekent dat de groepen niet in staat zullen zijn om hun enigszins verminderde arsenalen aan te vullen gedurende ten minste enkele maanden voor sommige soorten eenvoudigere raketten, en gedurende meer dan een jaar, met munitie met een groter bereik. 

Als gevolg van de voortdurende zeeblokkade van de Gazastrook door Israël, worden terreurgroepen in de enclave gedwongen om hun raketten in eigen land te produceren, wat betekent dat ze van veel slechtere kwaliteit zijn dan ze zouden zijn als ze ze uit het buitenland zouden kunnen importeren, met name uit Iran.

De IDF, in samenwerking met andere Israëlische veiligheidsdiensten, hoopt de tijd die de terreurgroepen nodig hebben om zich te herbewapenen nog langer te verlengen door haar operaties tegen hun smokkelinspanningen op te voeren om te voorkomen dat ze de benodigde technische uitrusting binnenhalen. voor raketproductie.

Naast de offensieve inspanningen van de IDF tegen Hamas en de tunnels en raketproductie van de Palestijnse Islamitische Jihad, waren de defensieve operaties van het Israëlische leger ook opmerkelijk succesvol, waardoor de terreurgroepen tijdens de gevechten geen significante aanvallen konden uitvoeren naast het lanceren van raketten.

Tijdens de gevechten probeerde Hamas minstens drie keer strijders naar Israël te sturen om grensoverschrijdende invallen uit te voeren om Israëlische soldaten en burgers te doden of te ontvoeren met behulp van tunnels die de grens naderden maar niet overstaken, en alle drie keer een senior IDF zei, het leger heeft deze inspanningen gedwarsboomd, één keer door zich te richten op de agenten voordat ze de tunnel binnengingen en twee keer terwijl ze binnen waren, waarbij volgens Palestijnse media in totaal 18 Hamas-topstrijders omkwamen.

Zeven drones werden gelanceerd vanuit Gaza richting Israël en ze werden allemaal neergehaald, waaronder minstens één door de Iron Dome bij het eerste operationele gebruik van het systeem. En ten minste twee autonome onderzeeërs – in feite kleine, explosieve onderwaterdrones – werden ook onderschept voordat ze konden worden gebruikt tegen Israëlische doelen op zee en aan de kust.

Hoewel de Islamitische Jihad en Hamas elk succesvolle anti-tank geleide raketaanvallen (ATGM) uitvoerden – waarbij respectievelijk Tabib werd gedood en een lege bus werd geraakt – was het gebruik van deze bijzonder dodelijke wapens relatief beperkt, grotendeels omdat Israëlische grond- en luchtstrijdkrachten volgens IDF-evaluaties ten minste 20 ATGM-teams gebombardeerd tijdens de gevechten.

In totaal schat de IDF dat het meer dan 200 terroristische agenten heeft gedood, de meesten van hen leden van Hamas, maar ook enkele van de Islamitische Jihad, hoewel het van mening is dat het aantal waarschijnlijk hoger is omdat veel van de doden in ondergrondse tunnels waren en hun lichamen nog terug te halen. Het Israëlische leger kent momenteel de namen van ten minste 123 van de gedode terroristen en werkt eraan om de rest te identificeren, zo heeft The Times of Israel vernomen.

Dit lijkt erop te wijzen dat de meeste mensen die in Gaza zijn gedood, lid waren van terroristische groeperingen, hoewel de exacte verhouding tussen burgers en strijders nog niet duidelijk is. Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft alleen de dood van 243 Palestijnen in de gevechten erkend, waarschijnlijk een laag cijfer gezien de beoordelingen van de IDF, vooral omdat het ministerie zegt dat dit 66 minderjarigen en 39 vrouwen omvat.

Volgens de IDF werd een deel van de Palestijnse burgerdoden veroorzaakt door mislukte raketten die binnen de Strook zijn geland, hoewel militaire functionarissen erkennen dat veel Palestijnse burgerslachtoffers inderdaad – direct of indirect – werden veroorzaakt door Israëlische bommen. In één geval, waarbij ten minste tien mensen, waaronder acht kinderen, werden gedood in het vluchtelingenkamp Shati, gelooft de IDF dat een raketaanval op een ondergrondse bunker ervoor zorgde dat de grond erboven bezweek, waardoor de huizen van ten minste twee families instortten. Het leger beschrijft dergelijke burgerslachtoffers als het ongelukkige resultaat van Hamas’ strategie om opzettelijk in dichtbevolkte gebieden te opereren om de bewoners als burgerschilden te gebruiken. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Israël echter regelmatig van het gebruik van onevenredig geweld in dergelijke situaties.

Vlak voordat het staakt-het-vuren van kracht werd, zei het hoofd van IDF Operations dat hij geloofde dat ten minste vijf jaar rust vanuit Gaza een succes zou zijn voor Operatie Guardian of the Walls. De oorlog van 2014 zorgde daarentegen voor vier jaar relatieve rust langs de grens met Gaza. Terwijl de IDF van plan is om te proberen de herbewapeningsinspanningen van Hamas en de Islamitische Jihad tegen te gaan om de volgende ronde van gevechten verder af te stoten, erkennen militaire functionarissen dat dit bijna onmogelijk is om volledig te bereiken.

Maar IDF-functionarissen waarschuwen dat er geen militaire oplossing is voor de kwestie van de Gazastrook, een kleine landmassa met meer dan twee miljoen mensen erop, geregeerd door een internationaal erkende terroristische organisatie. Zonder grote doorbraken in de richting van een diplomatieke, civiele oplossing, is de volgende gevechtsronde slechts een kwestie van tijd.

Bronnen:

  • naar een artikel van Judah Ari Grosss “‘Guardian of the Walls’ wasn’t the resounding victory the IDF had hoped for” van 23 mei 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “‘Guardian of the Walls’ was niet de klinkende overwinning waarop de IDF had gehoopt

  1. Ik ben geen militair, maar om deze onzin te beeindigen bestaat er maar een manier.

    Dresden of Nagasaki……

    En toen was het afgelopen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.