Antisemitisme in opgang in de VS: ‘Oude wijn in nieuwe zakken’ onder het mom van Israëlhaat

Joden zijn schuldig” leest de antisemitische graffiti op de muur van Holocaust Museum van Florida op 27 mei 2021

Achtentachtig jaar eerder, op 10 juli 1933, bijna een decennium voor de Holocaust, stond Dr. Paul Joseph Goebbels, de nazi-minister van Propaganda, op de voorkant van TIME Magazine, met de mededeling: “De Joden zijn schuldig!

In de jaren die volgden werden miljoenen Joden in heel Europa geterroriseerd, opgejaagd en vermoord door nazi’s, hun collaborateurs en degenen die door hen werden gedwongen.

Hoewel de Holocaust uniek was in de systematische, industriële middelen die werden gebruikt om het Joodse volk uit te roeien, begonnen grootschalige vervolgingen en moorden op Joden niet met de nazi’s. Ze zijn in andere tijden en in andere regio’s gebeurd. Inderdaad, jodenhaat bestond al millennia vóór de Holocaust en eindigde niet met de moord op de zes miljoen.

We moeten niet vergeten dat de waarschuwingssignalen die leiden tot zelfs de meest dodelijke sociale epidemieën doorgaans verre van onmiddellijk of duidelijk zijn. En dus is het vandaag onze collectieve verantwoordelijkheid om de patronen van op haat gebaseerde vooroordelen te herkennen, hoe deze denkwijze wortel schiet en vooral hoe deze werkt.

Tijdens het twee weken durende militaire conflict tussen Israël en Hamas in mei 2021, namen volgens voorlopige gegevens het aantal antisemitische incidenten in de VS dat aan ADL werd gemeld met 75% toe in vergelijking met de twee weken voordat de gevechten begonnen, van 127 naar 222.

Veel van deze incidenten lijken te zijn gepleegd door individuen die Amerikaanse joden tot zondebok maakten voor de acties van de Israëlische regering.

De incidenten hebben plaatsgevonden op en rond de ongeveer 200 anti-Israël-bijeenkomsten die sinds 16 mei in de VS zijn gehouden. Hoewel veel van de bijeenkomsten vreedzaam bleven en geen antisemitische taal bevatten, bevatten sommige sprekers, tekens en gezangen berichten die joden en zionisten aanvielen. Een grote meerderheid van de Amerikaanse joden identificeert zich als zionisten of heeft een band met Israël als een belangrijk onderdeel van hun religieuze, sociale of culturele identiteit.

Volgens The Wall Street Journal betrad het Federal Bureau of Investigation (FBI) deze maand in New York het toneel, waar hij sprak over antisemitische misdaden met Joodse gemeenschapsgroepen en ontmoetingen met gemeenschapsleiders in de nasleep van meer dan twee dozijn antisemitische haatmisdrijven die werden gemeld aan de NYPD.

Een demonstrant in Connecticut hield op 18 mei 2021 een bord vast waarin de situatie in Gaza werd vergeleken met de Holocaust, met daarop een hakenkruis naast wat een Israëlische vlag leek te zijn naast de boodschap: “De ene holocaust rechtvaardigt de andere niet.”

De FBI probeert het publiek ook te overtuigen om dergelijke incidenten aan de NYPD te melden en heeft posters verspreid met instructies voor het melden van haatmisdrijven in verschillende talen, waaronder Hebreeuws en Jiddisch.

William Sweeney, assistent-directeur van de FBI, verantwoordelijk voor het veldkantoor in New York van het agentschap, zei dat het aantal haatmisdrijven tegen Joden toenam tijdens Israëls recente militaire campagne Operatie Guardian of the Walls tegen Hamas in Gaza.

Maar de FBI wordt alleen ingeschakeld bij politieonderzoeken – zelfs bij haatmisdrijven – wanneer het incident massale slachtoffers betreft of de federale jurisdictie binnendringt. In mei werkte de FBI samen met de NYPD aan twee onderzoeken naar haatmisdrijven, meldde de WSJ, en toch zei de NYPD dat er tussen 2 mei en 23 mei 26 antisemitische haatmisdrijven waren gemeld. In het voorgaande jaar in dezelfde periode waren er slechts vier van dergelijke misdrijven. zijn gerapporteerd.

De NYPD heeft tussen 1 januari en 23 mei 89 arrestaties verricht, vergeleken met 40 arrestaties in dezelfde periode een jaar geleden.

Antisemitisme is van alle tijden

Bronnen:

 • naar een artikel van Hana Levi Julian “Antisemitism is Prompting American Jews to Hide – Even in New York” van 1 juni 2021 op de site van The Jewish Press
 • naar een artikelAntisemitic Incidents Reported to ADL Increase Sharply During Israel-Hamas Conflict” van 24 mei 2021 en een artikelAntisemitism Uncovered: A Guide to Old Myths in a New Era” en een artikelU.S. Antisemitic Incidents Remained at Historic High in 2020” op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

Een gedachte over “Antisemitisme in opgang in de VS: ‘Oude wijn in nieuwe zakken’ onder het mom van Israëlhaat

 1. Daar waar ‘beschaving’ de mensen regeert, daar is Jodenhaat.

  Het is daar waar mensen hun frustraties moeten uitbraken omdat zij niet konden/kunnen voldoen aan de maatstaven/eisen van deze ‘beschaving’, dat er Jodenhaat bestaat.

  Waarom altijd de Jood?
  Omdat de mens, dom als hij is, altijd terug grijpt naar het oude bekende….”de Jood, is schuldig dat ik een mislukkeling ben”!

  Zó hebben wij het geleerd!

  Waarom de Jood?
  Omdat die bewezen heeft een altijd een overlevende te zijn met een dikke middelvinger naar alle losers.

  En dát is onverteerbaar!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.