VS en EU helpen bij onderdrukken van journalisten, politieke activisten

Gaza, 30 juni 2018. Een Gazaanse vrouw poseert voor de ‘pers’ fotografen van de propagandadienst van Hamas tijdens de wekelijkse Palestijnse rellen aan de grens met Israël. Met dergelijke plaatjes tracht Hamas het beeld van Palestijnse ‘vreedzame intenties’ overeind te houden tegenover het Westen dat zich maar wat graag voor de gek laat houden [beeldbron: Maan News]

Palestijnen beschuldigen de Palestijnse Autoriteit (PA) er al lange tijd van hen te bespioneren door hun activiteiten op verschillende sociale mediaplatforms, waaronder Facebook, in de gaten te houden. De spionage heeft geleid tot de arrestatie en vervolging van tientallen Palestijnen, vooral degenen die het waagden kritiek te uiten op PA-president Mahmoud Abbas en hoge Palestijnse functionarissen.

De beschuldigingen van de Palestijnen zijn nu bevestigd door Facebook. Deze week onthulde het dat het de hackactiviteiten had blootgelegd van de Palestijnse Preventieve Veiligheidsdienst (PSS), die verslag uitbrengen aan Abbas.

Volgens Facebook heeft de PSS “valse en gecompromitteerde accounts gebruikt om fictieve persoonlijkheden te creëren.” Door zich voor te doen als jonge vrouwen, journalisten en politieke activisten probeerde de veiligheidsdienst van Abbas vervolgens “vertrouwen op te bouwen bij de mensen op wie ze zich richtten en hen te verleiden tot het installeren van kwaadaardige software.”

De malware, vermomd als chatprogramma’s, gaf de PSS toegang tot de telefoons van de doelwitten, inclusief contacten, sms-berichten, locaties en zelfs toetsaanslagen, aldus Facebook. De hackoperatie was gericht op Palestijnse journalisten, politieke activisten en dissidenten.

Mike Dvilyanski, hoofd cyberspionage-onderzoek van Facebook, zei tegen Reuters dat de methoden van de campagne ruw waren, “maar we zien ze wel als hardnekkig”.

De onthulling van Facebook kwam twee weken nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aankondigde dat de regering-Biden had besloten de financiële hulp aan de Palestijnen te hervatten, inclusief “vitale programma’s voor veiligheidsbijstand,” een verwijzing naar steun aan de veiligheidstroepen van de PA.

“De buitenlandse hulp van de VS aan het Palestijnse volk dient belangrijke belangen en waarden van de VS”, aldus Blinken. “Het biedt essentiële hulp aan mensen in grote nood, stimuleert economische ontwikkeling, en ondersteunt Israëlisch-Palestijns begrip, veiligheidscoördinatie en stabiliteit. De VS zetten zich in voor de bevordering van welvaart, veiligheid en vrijheid voor zowel Israëli’s als Palestijnen.”

Met andere woorden, het geld van de Amerikaanse belastingbetaler gaat naar een Palestijnse veiligheidsdienst die als belangrijkste taak heeft journalisten, politieke activisten en critici van Abbas en het Palestijnse leiderschap te bespioneren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het geld van de Europese belastingbetaler.

Dit is zeker geen manier om welvaart, veiligheid en vrijheid voor de Palestijnen te bevorderen. Integendeel, door de Palestijnse veiligheidstroepen te financieren, helpt de regering-Biden in feite Abbas bij zijn voortdurende pogingen om zijn critici het zwijgen op te leggen en journalisten en mensenrechten- en politieke activisten te intimideren.

Gealarmeerd door de beschuldigingen van Facebook, riep de Palestijnse Onafhankelijke Commissie voor Mensenrechten (ICHR) de regering van de Palestijnse Autoriteit en de procureur-generaal op een onderzoek in te stellen naar het hacken van het internet.

“De ICHR kijkt met grote bezorgdheid naar de verklaring van Facebook, gezien wat het betekent als een ernstige bedreiging voor het natuurlijke recht van de burgers op privacy en onschendbaarheid van hun privéleven, die worden gegarandeerd door de Palestijnse Basiswet,” zei de organisatie in een verklaring. “Het schenden van deze rechten vormt een misdaad.”

Als onderdeel van zijn poging om zijn dissidenten en critici te onderdrukken, heeft Abbas de toegang geblokkeerd tot tientallen websites die gelieerd zijn aan zijn tegenstanders, waaronder Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en Mohammed Dahlan, een verbannen leider van de heersende Fatah factie. Dahlan, een aartsrivaal van Abbas, werd in 2011 gedwongen de Westelijke Jordaanoever te ontvluchten na een ruzie met Abbas.

Het besluit van Abbas om meer dan 50 websites te blokkeren is bekrachtigd door een PA-rechtbank, die in 2019 oordeelde dat de gepubliceerde artikelen en foto’s “de nationale veiligheid en de burgervrede bedreigen”. De rechtbank accepteerde het argument van de procureur-generaal van de PA dat de websites “symbolen van de Palestijnse Autoriteit” hebben aangevallen en beledigd, een verwijzing naar Abbas en hoge Palestijnse functionarissen.

“Door websites te censureren, muilkorven de Palestijnse autoriteiten niet alleen kritische stemmen, maar ontzeggen ze Palestijnen ook hun recht om informatie uit verschillende bronnen te ontvangen,” zei Ignacio Miguel Delgado, vertegenwoordiger voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Committee to Protect Journalists, een organisatie die wereldwijd opkomt voor persvrijheden.

Het besluit om de websites te blokkeren werd genomen in overeenstemming met de controversiële Palestijnse Cybercrime-wet, die in 2017 door Abbas werd goedgekeurd. De wet staat de Palestijnse veiligheidsdiensten toe om hard op te treden tegen iedereen die nieuws publiceert dat “de integriteit van de Palestijnse staat, de openbare orde of de interne of externe veiligheid van de staat in gevaar zou brengen.”

Ironisch genoeg, in de nasleep van de onthulling door Facebook, als íemand deze wet heeft overtreden, is het de Palestijnse leiding en Abbas zelf.

Door journalisten en politieke tegenstanders te bespioneren, hebben de Palestijnse veiligheidstroepen artikel 4 van hun eigen wet overtreden, waarin staat:

“Eenieder die zich opzettelijk en wederrechtelijk toegang heeft verschaft tot een elektronisch systeem of netwerk, misbruik heeft gemaakt van informatietechnologie of een onderdeel daarvan, of de toegestane toegang heeft overschreden, kan worden gestraft met een gevangenisstraf, een boete, of een combinatie van beide.”

In de afgelopen tien jaar hebben de veiligheidstroepen van de PA tientallen Palestijnen gearresteerd of ondervraagd naar aanleiding van kritische opmerkingen die zij op Facebook hadden geplaatst. Dit harde optreden is grotendeels genegeerd door de internationale gemeenschap, met name door donoren van de VS en de Europese Unie aan de PA. De donoren hebben ook hun ogen gesloten voor de Palestijnse beschuldigingen dat de veiligheidstroepen van de PA hen bespioneren via de sociale media. Deze onverschilligheid heeft het Palestijnse leiderschap in staat gesteld een sfeer van dreigende intimidatie op te leggen aan de Palestijnen die onder haar bewind leven op de Westelijke Jordaanoever.

Nu Facebook heeft bevestigd dat de PA verantwoordelijk is voor het hacken van de accounts van journalisten en politieke activisten, zijn de regering-Biden en de westerse donoren moreel verplicht om hun beleid van financiële steun aan de veiligheidsdiensten van Abbas te wijzigen.

De donoren moeten de Palestijnse leiders duidelijk maken dat de veiligheidstroepen van de PA tot taak hebben recht en orde te handhaven en terrorisme te bestrijden, en niet Amerikaans en Europees geld te verduisteren om hun eigen volk te vermorzelen.

Er is een goede reden waarom Abbas zich vrij voelt om journalisten en politieke activisten te bespioneren: de internationale gemeenschap heeft lange tijd zijn zakken gevuld zonder vragen te stellen en heeft hem niet ter verantwoording geroepen voor het onophoudelijk schenden van de openbare vrijheden, met name de vrije media. Nu is Abbas op heterdaad betrapt. De tijd is gekomen om de fundamentele vraag te beantwoorden: Waarom steunen Amerikanen en Europeanen een autoritair regime met miljoenen per jaar, dat de vrije meningsuiting muilkorft en journalisten en politieke tegenstanders bespioneert?

Bronnen:

 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “US, EU Help to Suppress Journalists, Political Activists” van 23 april 2021 op de site van The Gatestone Institute in een vertaling van W.J. Jongman en H. Sleijster

Een gedachte over “VS en EU helpen bij onderdrukken van journalisten, politieke activisten

 1. Facebook is geen haar beter dan de EU & US.

  Allemaal werken ze mee aan het “”welzijn”” van de palestijnse Arabieren maar allemaal zorgen ze ervoor (ieder op zijn manier) dat de situatie voor hen vooral niet verandert..

  Palestijnen zijn de cash machine voor Facebook & media.
  Palestijnen zijn het politieke wapen tegen Israel voor Europa.
  Palestijnen zijn het morele paspoort (naar Iran toe) voor Amerika.
  Palestijnen zijn de dictators voor palestijnen in ‘palestina’.

  Gaat lekker zo door…….totdat ‘de palestijnen’ uit hun 1001 sprookjesnacht wakker zullen worden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.