Officieel PA-standpunt: ‘Jeruzalem is van ons, het wordt niet in tweeën gedeeld’

Logo van Al Fatah, de politieke factie van Mahmoud Abbas, nav het 73-jarig bestaan. De sleutel symboliseert de aangekondigde invasie van ca. 6 miljoen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen van 1948

Onverschrokken door de zware klappen die de terroristische organisatie heeft geleden tijdens de recente Operatie Guardian of the Walls, blijft Hamas vastbesloten om de ‘zionistische entiteit’, zoals het Israël noemt, te verslaan en de Joodse staat van de kaart te vegen

Als een van de motieven voor het lanceren van zijn recente spervuur ​​​​van raketaanvallen op Israël was om steun te krijgen op de Palestijnse straat, dan is dat hoogstwaarschijnlijk gelukt. 

Maar dat betekent niet dat Fatah, oftewel de Palestijnse Autoriteit, als gematigder moet worden beschouwd ten opzichte van Israël. Beide organisaties belijden dezelfde ideologie, hoewel de middelen die ze kiezen om deze te verwezenlijken kunnen verschillen.

Dit is bij vele recente gelegenheden geïllustreerd, zoals onthuld door Palestijnse Media Watch, die een veelzeggend fragment vertaalde van de officiële PA-televisie, uitgezonden op 18 mei, tijdens het recente conflict in Gaza.

Geïnterviewd werd de plaatsvervangend secretaris van de afdeling Shuafat en Beit Hanina van Fatah (twee wijken in Jeruzalem), Musa Al-Rajabi, die zei:

‘We blijven hier. Jeruzalem zal er niet mee instemmen om in tweeën te worden gedeeld. Jeruzalem is van ons. Jeruzalem is Arabisch, islamitisch en christelijk. We zullen Sheikh Jarrah beschermen zoals we de Al-Aqsa-moskee beschermen. We zullen de Damascuspoort beschermen zoals we de Leeuwenpoort beschermen. We zullen elke dag in opstand komen tegen deze tirannieke bezetting. We zullen het blijven confronteren tot de bevrijding van Palestina – Palestina van de [Middellandse Zee] tot aan de [Jordaan] rivier, Palestina dat Arabisch en Islamitisch is. Het blijft van ons.”

Dit is natuurlijk niets nieuws voor Fatah, dat zijn boodschap van verzet in zijn Nakba-logo voor dit jaar nog versterkte. Het logo (zie bovenaan) toont de PA-kaart van Palestina, met de legende, “73 [jaar sinds] de Nakba,” Nakba is de Arabische term voor de “catastrofe” van de oprichting van de staat Israël. 

Merk op dat de kaart geen ruimte bevat voor een Joodse staat, binnen of zonder de veelgeroemde ”67 Borders’. Bovendien houdt de opgeheven vuist in het logo een sleutel vast, symbolisch voor het recht van alle Palestijnse vluchtelingen om terug te keren naar de huizen die ze ooit in Israël hadden. Rechts van het logo staat de tekst: “Onze vastberadenheid is het pad naar onze terugkeer.”

Deze gevoelens zijn verduidelijkt in talrijke verklaringen van Fatah-functionarissen, zoals deze die teruggaan tot februari 2020, ontleend aan de Facebook-pagina van Fatah-lid van het Centraal Comité Tawfiq Tirawi:

Ons Palestijnse land loopt van de [Jordaanse] rivier tot de [Middellandse] Zee. Ik daag elke Palestijn uit om de Palestijnse kaart te verkleinen tot de Westelijke Jordaanoever en Gaza! Hij zou geen meter kunnen lopen in de straten van onze Palestijnse steden onder onze mensen, de mensen die leven op land dat helemaal heilig is en dat is allemaal Waqf-land” – land dat wordt gedefinieerd als een islamitisch vertrouwen dat niet kan worden overgedragen in de controle van de ‘ongelovige’.

De eeuwige vete onder Palestijnen: Hamas in Gaza versus Al Fatah in Ramallah vechten om de scalp van Israël ten koste van vrede en van het Palestijnse “volk”

Bronnen:

  • naar een artikelOfficial PA position: ‘Jerusalem is ours, it won’t be divided in two’” van 30 mei 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Officieel PA-standpunt: ‘Jeruzalem is van ons, het wordt niet in tweeën gedeeld’

  1. Het zoveelste verhaal uit de 1001 sprookjes koker van ‘de palestijnen’.

    Toch benieuwd naar de reactie van de EU op deze uitspraak.

    Deze bemoeials, altijd opvallend stil bij iedere anti Israel uitspraak/uitbraak, maar opvallend actief/verontwaardigd en mét het automatische beschuldigende vingertje naar Israel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.