Israël stelt eisen voor een staakt-het-vuren in gesprekken op hoog niveau met Egyptische bemiddelaars

Premier Netanyahu met Egyptische inlichtingenchef Abbas Kamel, zondag 30 mei 2021 (Amos Ben Gershom/GPO)

Premier Benjamin Netanyahu die een ontmoeting had met de Egyptische chef van de inlichtingendienst Abbas Kamel in Jeruzalem, zegt dat Hamas zijn militaire kracht niet mag herwinnen en dat Israël wil dat zijn gevangenen in Gaza worden vastgehouden.

De oorlog tegen de Moslimbroederschap, waarvan Hamas lid is, is een gemeenschappelijk belang voor [Egypte en Israël], ter wille van het behoud van de regionale stabiliteit“, zegt Kamel. Minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi ontmoet zijn Egyptische ambtgenoot in Caïro.

Na besprekingen op hoog niveau tussen hoge Israëlische en Egyptische functionarissen op zondag om een ​​fragiele wapenstilstand met de terroristische groep Hamas te versterken en de Gazastrook te herbouwen, zeiden Egyptische functionarissen dat ze binnen enkele weken een voorstel voor een langdurig staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas zouden indienen .

Egypte hielp bij het tot stand komen van de wapenstilstand van 21 mei om de ergste gevechten in jaren tussen Israël en Hamas een halt toe te roepen, en werkt samen met de Verenigde Staten en regionale partners om het uit te breiden tot een meer permanent staakt-het-vuren.

Abbas Kamel, de Egyptische inlichtingenchef, had een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu en nationale veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat in Jeruzalem. 

Netanyahu zei dat hij de kwestie van de teruggave van de stoffelijke resten van twee IDF-soldaten en twee Israëlische burgers aan de orde stelde, evenals eisen om te voorkomen dat Hamas militaire kracht verkrijgt of middelen voor de burgerbevolking omleidt.

De Israëlische zijde benadrukte dat Israël krachtig zal reageren op elke schending van het staakt-het-vuren door Hamas. Volgens de Saoedische nieuwszender Al-Arabiya heeft Israël Kamel ook het bewijs geleverd van Iraanse betrokkenheid in Gaza.

Na de bijeenkomst zei Kamel: “De oorlog tegen de Moslimbroederschap, waarvan Hamas lid is, is een gezamenlijk belang van [Egypte en Israël], met het oog op het behoud van regionale stabiliteit.”

Kamel ontmoette zondag ook de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas in Ramallah en overhandigde hem een ​​bericht van de Egyptische president Abdel Fattah el-Sissi waarin hij de Egyptische steun aan Palestijnen en Abbas bevestigde.

Van Caïro wordt ook verwacht dat het besprekingen organiseert tussen Palestijnse facties om eenheid te bereiken tussen die in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Tijdens een bezoek aan de regio vorige week zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, dat hij Abbas wilde versterken en Hamas wilde verzwakken als onderdeel van de staakt-het-vuren.

Ondertussen had minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi in Caïro een ontmoeting met zijn Egyptische tegenhanger, Sameh Shukry. Volgens de Israëlische ambassade in Caïro was het urenlange bezoek op zondag het eerste openbare bezoek van een Israëlische minister van Buitenlandse Zaken aan Egypte sinds 2008.

De woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, Ahmed Hafez, zei dat Shukry opriep tot het scheppen van een sfeer om “serieuze en constructieve” onderhandelingen tussen de twee partijen nieuw leven in te blazen. Hij drong er bij beide partijen op aan af te zien van “alle maatregelen” die de pogingen om de vredesbesprekingen nieuw leven in te blazen, zouden kunnen belemmeren.

Ze bespraken ook de vrijlating van Israëlische soldaten en burgers die door Hamas worden vastgehouden, aldus Ashkenazi.

“We moeten allemaal optreden om te voorkomen dat extremistische elementen die de regionale stabiliteit bedreigen versterken, en om de terugkeer naar huis te verzekeren van de vermiste personen en gevangenen die door Hamas worden vastgehouden”, zei Ashkenazi in tweets na de bijeenkomst.

Hij bekritiseerde ook de Palestijnse Autoriteit over haar stappen bij het Internationaal Strafhof en de VN-Mensenrechtenraad, en zei dat dergelijke activiteiten de kansen op toekomstige samenwerking schaden.

Het ICC onderzoekt zowel Israël als Hamas op mogelijke oorlogsmisdaden. Hamas wordt onderzocht wegens willekeurig raketvuur op Israëlische burgerbevolkingscentra.

In de tussentijd vertelden hoge functionarissen van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken aan Israel Hayom dat el-Sissi en zijn adviseurs hoge prioriteit gaven aan het succes van de bemiddelingspogingen van Kamel.

“[De Amerikaanse president Joe Biden] en zijn regering hebben Caïro toevertrouwd om een ​​overeenkomst in Gaza en regionale stabiliteit tot stand te brengen. Dit is een kans voor president el-Sissi om Biden te laten zien hoe centraal en belangrijk de rol van Egypte is voor regionale stabiliteit”, zei een senior Egyptische diplomaat vertelde Israel Hayom .

Al-Arabiya meldde dat Kamel zowel Hamas als Israël een plan voor het ruilen van gevangenen presenteerde. Een hoge Hamas-functionaris in Gaza ontkende het rapport echter, samen met verschillende hoge Egyptische functionarissen. Een Egyptische functionaris vertelde Israel Hayom dat het rapport ongegrond was.

Hamas-woordvoerder Abdelatif al-Qanou zei echter dat de groep openstaat voor het bespreken van een gevangenenruil met Israël.

Ondanks de onderhandelingen over een staakt-het-vuren, hebben Hamas en de kleinere terreurgroep Islamitische Jihad wapenparades gehouden bij wijze van machtsvertoon. Op zondag woonden duizenden een Hamas-bijeenkomst bij in de stad Beit Lahia in het noorden van Gaza, waar gemaskerde terroristen raketten, lanceerinrichtingen en drones toonden.

Plaatjes boven en onder: Palestijnse aanhangers van de Ezz-Al Din Al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van de Hamas-beweging, wonen op 27 mei 2021 een militaire parade bij in Khan Yunis, in de zuidelijke Gazastrook (foto’s van Said Khatib/ AFP)

Bronnen:

  • naar een artikel van Ariel Kahana, Daniel Siryoti en Dean Shmuel Elmas “Israel presents ceasefire demands in high-level talks with Egyptian mediators” van 31 mei 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.