Wereld Joods Congres veroordeelt VN-resoluties die eenzijdig op Israël zijn gericht

Ronald S. Lauder, president van het Wereld Joods Congres, bekritiseerde donderdag de goedkeuring van twee recente anti-Israël resoluties door de Assemblee van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Lauder bestempelde de resoluties als “schaamteloos” en verklaarde dat ze de reputatie van de Verenigde Naties en de instanties die onder haar auspiciën opereren, bezoedelen.

In een verklaring na de opeenvolgende stemmingen in Genève op woensdag en donderdag, verklaarde Lauder:

Sommige VN-lidstaten lijken te geloven dat door Hamas vrij te pleiten en de feiten te verdraaien, ze goedkope politieke punten tegen Israël zullen behalen. De echte verliezers zijn natuurlijk de Palestijnen in Gaza, cynisch gegijzeld door een terroristische organisatie die beweert in hun naam te spreken. Opnieuw is de waarheid het slachtoffer geworden van een schaamteloze poppenkast.

Hij voegde eraan toe:

Voor de landen die deze agenda bevorderen, is liegen duidelijk geen zonde – ongeacht de gevolgen, en zelfs als de reputatie van de VN opnieuw wordt bezoedeld. We hebben deze weg allemaal al eens eerder bewandeld.

De stemming van donderdag in Genève tijdens een speciale zitting van de Mensenrechtenraad van de VN was gericht op een eenzijdige resolutie waarin werd opgeroepen tot de oprichting van een nooit aflopende onderzoekscommissie naar het conflict, en Hamas werd in het hele document niet één keer genoemd.

De resolutie werd aangenomen met 24 stemmen ja, 9 nee, bij 14 onthoudingen. De speciale sessie is de negende sessie die gericht is op Israël – een onevenredig hoog aantal gezien het feit dat de UNHRC slechts 30 van dergelijke sessies heeft gehouden sinds haar oprichting in 2006.

In een verklaring namens het Joodse Wereldcongres voorafgaand aan de goedkeuring van de resolutie, zei Dr. Amichai Magen, hoofddocent aan de Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy in Israël en bestuurslid van de Israel Council on Foreign Relations, dat hij er bij de Raad op aandrong om Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad te veroordelen. “Elk ander standpunt van deze Raad is gewetenloos en zal de geloofwaardigheid van dit orgaan verzwakken”, verklaarde Magen.

Voorafgaand aan het besluit van de UNHRC hield de Wereldgezondheidsvergadering woensdag een vier uur durende sessie om te stemmen over een resolutie over de gezondheidssituatie in de Palestijnse Gebieden. 

De jaarlijkse resolutie, de enige die zich in deze technische instantie op een specifieke regio richt, werd aangenomen met 83 ja, 14 nee, bij 39 onthoudingen. De WJC erkent al die landen die tegen ten minste één van deze resoluties waren, namelijk Australië, Oostenrijk, Brazilië, Bulgarije, Kameroen, Canada, Colombia, Tsjechië, Duitsland, Honduras, Hongarije, Malawi, Marshalleilanden, Nederland, VK, Uruguay en VS.

De UNHRC, bekend om zijn anti-Israëlische vooringenomenheid, neemt regelmatig resoluties aan waarin Israël wordt veroordeeld. Vorig jaar publiceerde het een lijst van 112 bedrijven die actief zijn in Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump trok zich in 2018 terug uit de UNHRC , daarbij verwijzend naar zijn langdurige anti-Israëlische vooringenomenheid. De regering-Biden keerde vorige maand echter terug naar de organisatie , ook al erkende ze haar “onevenredige focus” op Israël.

Bronnen:

 • naar een artikel van Ben Ariel “WJC condemns resolutions targeting Israel” van 28 mei 2021 op de site van Arutz Sheva
 • naar een artikelWorld Jewish Congress concludes Plenary Assembly, elects leadership for next four years amidst renewed focus on global surge in antisemitism” van 25 mei 2021 op de site van WJC

Een gedachte over “Wereld Joods Congres veroordeelt VN-resoluties die eenzijdig op Israël zijn gericht

 1. WJC veroordeelt de ‘eenzijdige puur antisemitische VN resoluties..

  En hier ligt het probleem!

  *Wereld Joodse Congres veroordeelt.
  *Wereld Moslim/Arabische Liga’s dreigen.

  3x raden wat de meeste impact heeft!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.