Hoe de IDF het tunnelnetwerk in Gaza, aka de ‘Metro van Hamas’, vernietigde

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gebaart terwijl hij een diavoorstelling laat zien tijdens een briefing aan ambassadeurs in Israël op een militaire basis in Tel Aviv, Israël, 19 mei 2021.

Een van de grootste successen van de IDF tijdens Operatie Guardian of the Walls was de vernietiging van ‘de metro’, een tunnelsysteem gebouwd door de terroristische organisatie Hamas dat honderden kilometers aan ondergrondse tunnels omvatte.

De vernietiging van de Metro was het hoogtepunt van jaren van nauwgezette en uitgebreide inlichtingenvergaring.

Toen de infrastructuur voor het in kaart brengen van de metro was verkregen, richtte het inlichtingenpersoneel zich op het maken van dubbele “kaarten” voor de Gazastrook: voor bovengronds en voor ondergronds. 

In Unit 9900 identificeerden ze de relevante gebieden met behulp van kunstmatige-intelligentietechnologieën – toepassingen die visuele intelligentieanalyse mogelijk maken via drones, foto’s en speciale sensoren. Door de jaren heen hebben ze in realtime de veranderingen op het terrein gevolgd, inclusief eventuele voortgang in het tunnelprogramma van Hamas.

Tijdens de operatie werd deze technologie ook gebruikt om terroristische doelen zoals raketwerpers te identificeren en in realtime te vernietigen. Al in de eerste dagen van de gevechten werden honderden van dergelijke doelen vernietigd, waarvan de helft door het gebruik van kunstmatige intelligentie om ze te identificeren.

IDF vernietigt Hamas ‘Metro’ terreurtunnels

“Het kraken van de metro, ons vermogen om de ondergrond in kaart te brengen om de centrale dimensie weg te nemen van de terroristische organisatie, is een strategische verandering”, zegt een senior bron bij de IDF.

“Hamas zag de tunnels als het ultieme middel om te overleven en de bewegingsvrijheid van zijn agenten te vergroten”, zegt majoor Y., hoofd van de ondergrondse afdeling van de onderzoeksafdeling. “De aanvalsmogelijkheden van de IDF zijn van hoge kwaliteit en ook diep in deze arena.”

Kapitein E., chef van de doelidentificatie van de onderzoeksafdeling, legde uit:

We komen uit de strijd met een verzwakt en beschadigd Hamas, het zal vele jaren duren om de raketarrays te verbeteren. Een van de opmerkelijke prestaties is de eliminatie van de twee senior Hamas-ingenieurs. We hebben hun vermogen om hun capaciteiten op een buitengewone manier te versterken beschadigd.

Hamas’ priorities – tunnels vs. hospitalen, scholen

Bronnen:

  • naar een artikelHow the IDF destroyed the Hamas ‘Metro’” van 27 mei 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel van Tom Rightwood “Israel says it will strike more Hamas tunnels running under Gaza homes, rockets fired from Lebanon” van 23 mei 2021 op de site van World News Here

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.