Het middeleeuwse christelijke antisemitisme werd letterlijk in steen gebeiteld in de Notre Dame van Parijs

Ecclesia en Sinagoga, aka de zegevierende christen kerk versus de verslagen synagoge, middeleeuws manuscript uit de 13de eeuw

De Notre Dame-kathedraal in het hart van Parijs is een van de meest bezochte locaties ter wereld en een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Op 15 april 2019 vatte de kathedraal vlam, waarbij de torenspits en het ‘bos’ van eiken dakbalken werden vernietigd die het loden dak ondersteunen.

De bouw van de kathedraal begon in 1163 onder bisschop Maurice de Sully en was grotendeels voltooid in 1260, hoewel het in de volgende eeuwen vaak werd gewijzigd. In de jaren 1790 werd de Notre-Dame ontheiligd tijdens de Franse Revolutie; Veel van zijn religieuze beelden werden beschadigd of vernietigd. In de 19e eeuw was de kathedraal de plaats van de kroning van Napoleon I en de begrafenissen van vele presidenten van de Franse Republiek.

Ecclesia en Sinagoga in de Notre Dame te Parijs

Ecclesia en Sinagoga

(Kerk en synagoge)

Elk jaar komen miljoenen mensen samen om de luchtbogen en beeldhouwwerken te bewonderen en te fotograferen, maar weinigen nemen echt nota van twee prominente vrouwelijke beelden aan weerszijden van de hoofdingang. De linker is gekleed in mooie kleding en baadt in het licht, terwijl de rechter in de war is, met een grote slang als een blinddoek over haar ogen gedrapeerd.

De beelden, respectievelijk bekend als Ecclesia en Sinagoga, en over het algemeen naast elkaar te vinden, zijn een veelvoorkomend motief in de christelijke middeleeuwse kunst en vertegenwoordigen het christelijke theologische concept dat bekend staat als supercessionisme, dat de triomf van het christendom symboliseert met name dat van de zegevierende kerk en de verslagen synagoge.

Sinagoga is hier afgebeeld met gebogen hoofd, gebroken staf, de stenen tafelen met de tien geboden die dreigen uit haar hand glippen en een gevallen kroon aan haar voeten. Ecclesia staat rechtop met gekroond hoofd en draagt ​​een kelk en een staf versierd met het kruis.

De sjofel geklede Sinagoga, geblinddoekt met een slang, is een veelvoorkomend motief in de middeleeuwse kunst dat het supercessionisme van de kerk vertegenwoordigt. (Toni L. Kamins)

Een steeds terugkerend thema van de vervangingstheologie, waar het christendom, ‘het ware Israël’, het jodendom vervangt, en waar de nieuwe alliantie haar superioriteit over de oude markeert, loopt deze iconografie vol anti-judaïsme door alle middeleeuwse beelden vanaf de 9e eeuw.

In de vorm van beeldjes en ivoren plaquettes, miniaturen, schilderijen, glas in lood en vooral sculpturen wrdt de superioriteit van het christendom op het Jodendom gevoed. Terwijl het beeld van de triomfantelijke kerk in de loop van de tijd onveranderd blijft, wordt dat van de synagoge steeds meer devaluerend, totdat het in de 15e eeuw versmelt met dat van de duivel.

In heel Europa worden beelden getoond die de spot drijven met joden en het jodendom en antisemitisch geweld aanmoedigen tijdens de vroege middeleeuwen. In een tijd waarin geletterdheid ongebruikelijk was, waren deze afbeeldingen de politieke cartoons en posters van die tijd, en de spot en bloedbad die ze promootten, was zowel routinematig als door de overheid gesanctioneerd. Bovendien blijven de meeste zichtbaar als je weet waar je moet zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.