Te midden een golf van haat maken Europese Joden zich zorgen dat de strijd tegen antisemitisme misschien verloren is

In Duitsland is een man met een keppeltje op straat geslagen. In Oostenrijk werd een student in de trein lastiggevallen omdat hij een boek las waarin joden in de titel stonden. 

In Londen zei een verpleegster dat ze in haar ziekenhuis werd bedreigd omdat ze een davidster-ketting droeg. En in België kreeg een orthodox-joodse vrouw “Ga weg, vuile jodin” te horen van een man met wie ze een parkbank probeerde te delen.

De volledige omvang van de huidige toename van antisemitische activiteiten in Europa is nog niet duidelijk, maar door sommige maatregelen, waaronder die van de Brits-Joodse gemeenschap, is de omvang ongekend. Ondertussen is het bereik en de dichtheid van incidenten ongebruikelijk.

Lokale Joodse leiders reageren met soms onkarakteristiek pessimisme.

Antisemitische incidenten namen al toe in Europa vóór het 11-daagse conflict tussen Israël en Hamas in Gaza, dat eindigde met meer dan 230 Palestijnse en 12 Israëlische doden. Met het begin van de vijandelijkheden begonnen Europeanen zich schrap te zetten voor antisemitische activiteiten die vaak gepaard gaan met spanningen in het Midden-Oosten. Het staat op het continent bekend als ‘de import van het Israëlisch-Palestijnse conflict’.

Die dynamiek was prominent aanwezig tijdens een escalatie in 2014. Maar deze keer geven enkele prominente leiders van de Joodse gemeenschap en oude strijders tegen antisemitisme ongewoon harde waarschuwingen dat de strijd verloren kan gaan.

In het licht van tientallen incidenten in België alleen al in de afgelopen weken, Joël Rubinfeld, de voorzitter van de Belgische Liga tegen antisemitisme, schreef dat hij twijfelt of hij in staat om te blijven wonen in het land met zijn vrouw en twee kinderen zal zijn.

“Ik geloofde dat ik het kon. Nu betwijfel ik of ik het kan”, schreef Rubinfeld, een voormalig leider van de CCOJB, de overkoepelende groep Franstalige Belgische Joden, in een opiniestuk dat zaterdag in het weekblad Le Vif werd gepubliceerd. 

Brigitte Wielheesen, een bekende journaliste en contraterrorisme-expert uit Nederland, schreef donderdag in een opiniestuk voor de nieuwssite Jonet dat ze na jaren van strijd tegen antisemitisme tot de conclusie is gekomen dat de activiteit nutteloos is geworden. 

“De strijd tegen deze ziekte is hopeloos geworden”, schreef Wielheesen, een voormalig secretaris van het Interprovinciaal Rabbinaat van Nederland. “Als Joden de kanarie van Europa in de kolenmijn zijn”, zei ze, “dan leeft die vogel niet meer.”

De Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs, die al jaren lokale joden aanraadt om naar Israël te emigreren, mede vanwege antisemitisme, zei tijdens een lezing in de stad Nijmegen dat hij en zijn vrouw zouden vertrekken als ze niet voor hun taken zouden vertrekken.

“Het deed ons denken aan een kapitein die dienst heeft op een zinkend schip”, beschreef een luisteraar het in een brief die hij naar Jacobs stuurde na de lezing, schreef Jacobs op zijn blog .

De Israëlisch-Palestijnse opflakkering kwam kort nadat Joden in Frankrijk hun diepe bezorgdheid uitten over hun toekomst in het land in de nasleep van een definitieve uitspraak van de rechtbank in de Sarah Halimi-zaak. Het hoogste gerechtshof van het land handhaafde de uitspraken dat de moslimman die de joodse arts en opvoeder vermoordde terwijl hij over Allah schreeuwde en Halimi een demon noemde, te high was van marihuana om strafrechtelijk verantwoordelijk te zijn voor zijn daden.

“Ik begrijp uw twijfels en uw vragen over de toekomst, en ik deel ze”, zei een leider van de vooraanstaande orthodoxe organisatie van Frankrijk vorige maand tijdens een bijeenkomst in Parijs.

Niet alle gemeentelijke leiders zijn zo diep pessimistisch.

In Groot-Brittannië worden Joden deze maand opgeschrikt door een vlaag van antisemitische incidenten en “getekend” door de recente toename van antisemitisme binnen de Labour Party, zei Jonathan Arkush, het vorige hoofd van de Board of Deputies of British Joden.

“Maar ik geloof niet dat je daarvan moet overstappen om te denken dat onze gemeenschap niet levensvatbaar is zoals het was”, zei hij, verwijzend naar de nederlagen van Labour na 2019, waakzaamheid van de media over antisemitisme en politie-inspanningen om het te beteugelen.

Ondertussen bleef het nieuws van antisemitische incidenten deze week binnenstromen.

Bij het Duitse incident donderdag in Magdeburg, een stad ongeveer 70 mijl ten westen van Berlijn, zou een groep jonge mannen een 22-jarige die een keppeltje droeg lastig gevallen hebben en hem vervolgens sloegen, waarbij ze lichte verwondingen opliepen, aldus de nieuwssite MDR. gemeld . Een voorbijganger kwam tussenbeide en de mannen verlieten het toneel. De voorbijganger zei dat het Arabieren waren. 

Ook in Duitsland, in de noordelijke stad Hamburg, gooiden drie mensen in een auto antisemitische haatzaaiende uitlatingen naar een joodse fietser terwijl ze stopten voor een verkeerslicht, meldde de nieuwssite TAH . In Bremen, een stad in het noorden op 200 mijl ten westen van Berlijn, werd een man met een gezichtsmasker met een davidsterpatroon beledigd op straat.

In Oostenrijk werd een niet-joodse vrouw een ‘kindermoordenaar’ genoemd en lastiggevallen door drie mannen in de metro die haar twee weken geleden hadden gepest omdat ze een boek aan het lezen was met de titel ‘De joden in de moderne wereld’, vertelde ze aan de ORF omroep vrijdag. Een man trok aan haar haar, zei ze.

De vrouw zei dat de politie haar adviseerde het incident te vergeten en dat het niet antisemitisch was omdat ze niet joods is. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vertelde ORF dat het het incident aan het onderzoeken was.

In het Verenigd Koninkrijk confronteerden twee mannen een neonatale verpleegster in een lift in haar ziekenhuis in Londen nadat ze haar Davidster hadden opgemerkt. Ze vroegen de verpleegster, Hadasa Abrams , of ze gelooft in “een vrij Palestina”. Ze antwoordde: ‘Ik ben Joods’, waardoor iemand zei: ‘Ik wil al je mensen vermoorden’, schreef Abrams op Facebook.

In de Belgische stad Antwerpen beschreef een blogger dat hij getuige was geweest van een man die “Ga weg, vuile jodin” riep naar een orthodox-joodse vrouw die een parkbank naderde waar de man zat.

Op 21 mei werd een man aangevallen in een trein in Oostenrijk nadat hij twee mannen had gevraagd, van wie getuigen zeiden dat ze uit het Midden-Oosten kwamen, om te stoppen met het maken van antisemitische opmerkingen en het ontkennen van de Holocaust, meldde een lokale krant.

In Londen werd op dezelfde dag een joodse man aangevallen in zijn auto omdat deze een Israëlische vlag had. Dat volgde op een reeks incidenten, waaronder de ernstige aanval op een rabbijn buiten zijn synagoge in Chigwell, in de buurt van Londen, op 16 mei. 

Diezelfde dag reed een konvooi met acht auto’s met Palestijnse vlaggen door Londen, waarbij passagiers antisemitische obsceniteiten uit luidsprekers schreeuwden. Een van de passagiers riep “f— de joden, verkracht hun dochters” terwijl ze door een zwaar joods deel van Londen reden.

“Antisemitisme in het Verenigd Koninkrijk neemt helaas altijd toe als er conflicten zijn in het Midden-Oosten, maar dit voelt erger dan ooit”, twitterde Luciana Berger, een voormalig prominent Joods Labour-wetgever die nu in de public relations werkt.

De veiligheidseenheid van het Britse Jodendom documenteerde meer dan 250 antisemitische incidenten in de 17 dagen die volgden op 9 mei – een stijging van 500% ten opzichte van de voorgaande 17 dagen. In mei heeft die eenheid, CST, 325 incidenten geregistreerd – meer dan enige maand sinds 1984, toen CST begon met het documenteren van incidenten. In juli 2014, tijdens de Israëlische operatie Cast Lead in Gaza, registreerde CST 317 gevallen. 

Israël en Hamas bereikten op 21 mei een staakt-het-vuren, maar er blijven zich nieuwe incidenten voordoen. Donderdag werd zijn website gehackt bij een van de grootste liefdadigheidsinstellingen van het Britse jodendom, Norwood, dat kinderen met leerproblemen helpt . Een banner met de tekst “Free Palestine End Apartheid” verving de homepage. 

Dinsdag schreef Elise Fajgeles, een joods voormalig gemeenteraadslid uit Parijs – het toneel van enkele van de ergste gewelddadigheden tijdens de piek van 2014 – een open brief aan moslims in Europa waarin ze hun gemeenschap smeekte om hard op te treden tegen extremisten die haatmisdrijven bestendigen tegen Joden. 

(Volgens het Franse nationale bureau voor waakzaamheid tegen antisemitisme zijn moslims of mensen met een moslimachtergrond verantwoordelijk voor alle recente gewelddadige incidenten waarbij de identiteit van de daders werd vastgesteld of vermoed. Het profiel van de daders van haatzaaien was diverser, met rechtse extremisten goed voor de helft, vond het bureau.)

“Ik ben hier niet om met u te praten over wat daar gaande is”, schreef Fajgeles in haar open brief, gepubliceerd in het Frans in The Times of Israel. ‘Ik ga het hebben over wat hier gebeurt. Ik ben hier om je over mij te vertellen. Ik wil je zeggen dat ik bang ben.” 

Bronnen:

 • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Amid a surge in hate crimes, prominent European Jews worry the war against antisemitism has been lost” van 28 mei 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Te midden een golf van haat maken Europese Joden zich zorgen dat de strijd tegen antisemitisme misschien verloren is

 1. Misschien?
  Wie Jodenhaat niet ziet, die wil het niet zien………inderdaad.

  Zolang de Moslim golven uit het MO & Afrika hier aan land blijven spoelen zullen zij het land overvloeden.

  Het goede nieuws is dat er een Joods land is, sterk, succesvol & innovatief en dat sterke succesvolle & innovatieve Joodse golven goed kan gebruiken om het land steeds opnieuw te overvloeden.

  De Europeese/US Jodenhaat is een win win voor Israel!

  De Europeese /US Jodenhaat is een verliespost voor hen die het tolereerden.

  2021/22 is géén 1940/45!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.