De VAE Emiraten en Israël zetten hun relaties verder na het staakt-het-vuren van Gaza

Dubai, VAE op woensdag 26 mei 2021. Ahmed Al Mansuri begroet een rabbijn op de opening van de tentoonstelling ter herinnering van de Holocaust in Dubai [beeldbron: AP/Ynet]

De Israëlische topdiplomaat naar de Verenigde Arabische Emiraten woonde een ceremonie bij in Dubai op het terrein van de eerste permanente tentoonstelling van het Arabisch Schiereiland ter herdenking van de Holocaust. Uren eerder had hij een evenement bijgewoond om een ​​joint venture op te richten tussen een Israëlisch en Emirati-bedrijf.

De recepties op woensdag waren de duidelijkste aanwijzing sinds vorige week een staakt-het-vuren in de Gazastrook van kracht werd dat de verwoestende 11-daagse oorlog tussen Hamas en Israël en het geweld dat Jeruzalem en de Al-Aqsa-moskee in de dagen ervoor plaatsgreep, geen zichtbare rem zet op de gretigheid van de VAE om diepe banden aan te knopen met de staat Israël.

“Wat we hier zien is precies het tegenovergestelde van wat we in Gaza zien… Wat we hier zien in het hele normalisatieproces is een afwijking van het verleden”, zei de Israëlische ambassadeur Eitan Na’eh. Tijdens de oorlog kwamen in de Gazastrook zeker 254 Palestijnen om het leven – waarvan ca. 160 terroristen – en 66 kinderen.

Nog eens 1.948 mensen raakten gewond, volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat geen onderscheid maakt tussen strijders en burgers. Twaalf mensen werden gedood in Israël, onder wie een Israëlische soldaat en twee kinderen.

Het bombardement van de geblokkeerde Gazastrook verwoestte ongeveer 1.000 huizen en beschadigde honderden meer. Ziekenhuizen, klinieken en hoofdriool- en waterleidingen werden ook beschadigd of vernield. Het geweld, dat uitbrak in de laatste dagen van de islamitische heilige maand Ramadan, maakte burgers in de Arabische Golfstaten woedend, van wie sommigen hun steun betuigden aan de Palestijnen en oppositie tegen Israël op sociale media of in beperkte straatprotesten.

De regering van de VAE en haar topfunctionarissen hebben publiekelijk hun bezorgdheid geuit over het geweld in Oost-Jeruzalem en veroordeelden de bestorming van de Al-Aqsa-moskee door Israëlische veiligheidstroepen, evenals de pogingen van Joodse kolonisten om Palestijnse families uit hun huizen in de wijk Sheikh Jarrah van de stad te verdrijven.

Het betekende een zeldzame berisping van Israël door de VAE sinds de twee landen vorig jaar overeenkwamen om de betrekkingen te normaliseren.

Sommigen vroegen zich af of de VAE het momentum van hun strategische relatie met Israël zou pauzeren of stoppen, waaronder het lanceren van directe vluchten, samenwerken aan het delen van inlichtingen, het verwelkomen van tienduizenden Israëlische toeristen, investeren in de Israëlische gassector en de aankondiging van een investeringsfonds van $ 10 miljard voor een reeks Israëlische sectoren.

Dubai, 26 mei 2021. Israël’s ambassadeur in de VAE, Eitan Na’eh (3de rechts), Ahmed Al Mansuri (2de rechts) en de Duitse ambassadeur in de VAE, Peter Fischer (uiterst rechts) bezoeken de Holocaust tentoonstelling [beeldbron: AP/Ynet]

Nadat het geweld in Jeruzalem escaleerde tot een oorlog tussen Israël en Hamas op 10 mei, waarbij de heersende Hamas-terreurgroep in Gaza raketten op Israël afvuurde, dempte de VAE haar directe kritiek op Israël en gaf in plaats daarvan een verklaring af waarin ze ‘alle partijen’ opriep om te stoppen met vechten. Hamas is een uitloper van de beweging van de Moslimbroederschap, die de VAE als een bedreiging beschouwt.

Gevraagd naar de aard van de gesprekken met Emirati-functionarissen tijdens het hele recente conflict, zei ambassadeur Na’eh – die in Abu Dhabi is geplaatst – dat de mensen met wie hij had gesproken ‘veel begrip en nieuwsgierigheid toonden’.

Er ‘was geen spanning’ in de gesprekken, zei hij. “In onze oren hebben de VAE opgeroepen tot stopzetting van het doden aan beide kanten. Ze rouwden aan beide kanten om de dood.”

Na’eh sprak met The Associated Press vanuit een openluchtbinnenplaats van het ‘Crossroads of Civilization’, een particulier gefinancierd museum in Dubai dat een evenement organiseerde waarin de Holocaust-tentoonstelling werd gepresenteerd.

De oprichter van het museum is Ahmed Almansuri, een prominente Emirati-figuur die zei dat het museumterrein werd geschonken door de heerser van Dubai en de premier van de VAE, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Het evenement, bijgewoond door Joden, Israëli’s, de Duitse ambassadeur in de VAE en anderen, omvatte een plechtige hymne van een Joods gebed in het Arabisch voor degenen die vertrokken. Jonge joodse kinderen namen deel aan een kaarsverlichting.

Het evenement richtte zich op de herdenking van de verschrikkingen van de Holocaust, de lessen die daaruit kunnen worden getrokken en het belang van het erkennen van pogingen tot etnische zuivering die kunnen plaatsvinden en sindsdien hebben plaatsgevonden.

Toen de gasten weggingen, werden gezamenlijke reversspeldjes met de vlag van Israël en de Emiraten verkocht voor 20 dirhams (ongeveer $ 5).

Ahmed Al Mansuri, oprichter van het privémuseum Crossroads of Civilization, passeert een schilderij met de vriendschap tussen de VAE en Israël op een tentoonstelling in Dubai ter herdenking van de Holocaust [beeldbron: AP/Ynet]

Een groot kunstwerk op de binnenplaats beeldde een Emirati-man af in traditionele kleding met zijn arm op de schouder van een Israëliër terwijl ze lachten en koffie deelden onder het woord ‘#Neven’, geschreven in het Arabisch en Hebreeuws.

Bronnen:

  • naar een artikelUAE and Israel press ahead with ties after Gaza ceasefire” van 27 mei 2021 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.