UNHRC creëert permanent Israëlisch onderzoek naar oorlogsmisdaden na Gaza Op en roept op tot wapenembargo

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) stemde donderdag met 24 ja, tegen 9 nee, om een ​​permanent onderzoek te starten tegen Israël wegens vermeende oorlogsmisdaden, ook tijdens de recente oorlog tegen Hamas in de Gazastrook, en riep op tot een wapenembargo tegen de Joodse staat.

Nog eens 14 landen van het 47 leden tellende orgaan onthielden zich van stemming, waardoor de resolutie een kleine meerderheid van één kreeg. Geen van de landen van de Europese Unie steunde de maatregel.

Tot de 47 lidstaten van de UNHRC behoren China, Cuba, Rusland en Venezuela. President Donald Trump heeft de VS teruggetrokken uit de UNHRC vanwege hun anti-Israëlische focus. President Joe Biden besloot weer lid te worden van de UNHRC, en de VS is nu een waarnemer, in afwachting van de verkiezing tot lidmaatschap.

De resolutie, die met 24 tegen 9 stemmen werd aangenomen, met 14 onthoudingen, stelt

… een doorlopende onafhankelijke, internationale onderzoekscommissie in, aangesteld door de voorzitter van de Mensenrechtenraad, om onderzoek te doen in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, en in Israël Alle vermeende schendingen van het internationaal humanitair recht en alle vermeende schendingen en misbruiken van de internationale mensenrechtenwetgeving in de aanloop naar en sinds 13 april 2021, en alle onderliggende onderliggende oorzaken van terugkerende spanningen, instabiliteit en aanhoudende conflicten, inclusief systematische discriminatie en repressie op basis van nationale , etnische, raciale of religieuze identiteit.

De landen die tegen de resolutie waren, waren: Oostenrijk, Bulgarije, Kameroen, Tsjechië, Duitsland, Malawi, Marshalleilanden, het Verenigd Koninkrijk en Uruguay.

De landen die zich van stemming hebben onthouden waren: Bahama’s, Brazilië, Denemarken, Fiji, Frankrijk, India, Italië, Japan, Nepal, Nederland, Polen, Republiek Korea, Togo en Oekraïne.

Het is de eerste keer dat de UNHRC een permanente onderzoeksmissie heeft ingesteld met betrekking tot een VN-lidstaat. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde onmiddellijk dat het niet van plan was mee te werken aan het onderzoek.

Premier Benjamin Netanyahu verklaarde: “Het beschamende besluit van vandaag is weer een ander voorbeeld van de flagrante anti-Israëlische obsessie van de VN-Mensenrechtenraad.”

Nogmaals, een immorele automatische meerderheid in de Raad vergoelijkt een genocidale terroristische organisatie die zich opzettelijk richt op Israëlische burgers en tegelijkertijd  de  burgers van Gaza in menselijke schilden verandert.

“Dit terwijl ze een democratie afschildert als de ‘schuldige partij’ die legitiem handelt om haar burgers te beschermen tegen duizenden willekeurige raketaanvallen. Deze aanfluiting is een aanfluiting van het internationaal recht en moedigt terroristen wereldwijd aan’, zei hij.

In het debat dat aan de stemming voorafging, waarschuwde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michele Bachelet, dat Israëlische acties al “oorlogsmisdaden” kunnen zijn.

De “onderzoekscommissie” zou incidenten onderzoeken die zich zowel voor als na 13 april 2021 hebben voorgedaan in het soevereine Israël, inclusief Jeruzalem, evenals op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.  

Het besluit om op te roepen tot een dergelijk onderzoek werd ingegeven door de elf dagen durende IDF- Hamas-  oorlog en werd ingediend door de Palestijnse Autoriteit en Pakistan namens de Organisatie voor Islamitische Samenwerking die het blok van 57 moslimlanden vertegenwoordigt.

De UNHRC roept al jaarlijks op tot een wapenembargo tegen Israël. De invoeging is een aanvulling op die jaartekst. Deze nieuwe tekst

… dringt er bij alle staten op aan af te zien van het overdragen van wapens wanneer zij, in overeenstemming met de toepasselijke nationale procedures en internationale verplichtingen en normen, beoordelen dat er een duidelijk risico bestaat dat dergelijke wapens worden gebruikt bij het plegen of faciliteren van ernstige schendingen of misbruiken van internationale mensenrechtenwetgeving of ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht.

De eigenlijke resolutie noemt Israël of Hamas niet, maar spreekt in plaats daarvan over degenen die het internationaal recht overtreden, zodat de onderzoekscommissie zou kunnen beslissen om zowel Israëlische als Palestijnse partijen te onderzoeken.

Maar de taal in de resolutie en de toespraken die werden gehouden bij de UNHRC, plus het feit dat het werd ingediend door de Palestijnen, maakt duidelijk dat het de bedoeling was om zich op Israël te concentreren.

De Verenigde Staten zeiden dat het “zeer ongelukkig” was dat de stemming plaatsvond “terwijl wij en anderen hebben gewerkt aan het handhaven en versterken van het staakt-het-vuren en het verzekeren van humanitaire hulp aan Gaza.” 

Bronnen:

 • naar een artikel van Tovah Lazaroff “UNHRC creates permanent Israeli war crimes probe following Gaza Op, calls for arms embargo” van 28 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post
 • naar een artikel van Joel B. Pollak “U.N. Human Rights Council Puts Israel on Trial, Permanently” van 28 mei 2021 op de site van Breitbart

2 gedachtes over “UNHRC creëert permanent Israëlisch onderzoek naar oorlogsmisdaden na Gaza Op en roept op tot wapenembargo

 1. Zie hier ………de laffe achterbakse landen :
  De landen die zich van stemming hebben onthouden waren: Bahama’s, Brazilië, Denemarken, Fiji, Frankrijk, India, Italië, Japan, Nepal, Nederland, Polen, Republiek Korea, Togo en Oekraïne.

  Like

 2. Humanitaire degradatie voor onze ogen!

  Deze organisatie die in haar totale bestaan gefaald heeft op ieder gebied, waar miljoenen mensen als vee in vieze stallen gepropt zitten zonder enig toekomst perspectief.

  Een mislukte organisatie die zich daarom niet bezighoud met vredesmissie’s maar met haat pogroms.

  Een organisatie word gevormd door de mensen in haar bestand.

  De mens heeft altijd een bliksem afleider nodig om eigen mislukking te verantwoorden/verbergen.

  Sinds eeuwen was dit ‘de Jood’ en de UNHRC heeft dit principe, ondanks haar naam, geadopteerd.

  De mooiste zonnestraal tussen al die donkere wolken van de haat…….

  Israel & het Joodse volk is G-d zijdank niet aangewezen op de ”’goede diensten van organisaties zoals UN, UNHRC, UNHRW, UNWRA e.a. zoals al die arme sloebers die zij zeggen te vertegenwoordigen!

  En dus, UNHRC & co……….ga lekker door met je resoluties & onderzoeken. Israel zit waar het zit en zoals het eruitziet…….die arme sloebers ook.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.