Raketverdediging, bespot als ‘fantasie’, is de grote winnaar van de oorlog tussen Israël en Gaza

Voor de wereld vormen het afvuren van meer dan 4.340 raketten door Hamas naar Israël geen probleem, maar als Israël zich daartegen verzet krijgt het de schuld van het escaleren van het geweld

Het concept van raketverdediging, lang bespot door reguliere journalisten, was een grote winnaar in de recente strijd tussen Israël en de terreurgroep Hamas.

Premier Benjamin Netanyahu onderstreepte dat in opmerkingen dinsdagochtend 25 mei met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in Jeruzalem, Israël, waarin hij Blinken bedankte voor “het aanvullen van Iron Dome-onderscheppers die het leven van burgers hebben gered”.

Blinken antwoordde: “we hadden een gedetailleerde discussie over de veiligheidsbehoeften van Israël, inclusief het aanvullen van Iron Dome.”

De Amerikaanse president Joe Biden maakte donderdagavond een soortgelijk punt vanuit het Witte Huis. President Joe Biden zei:

De premier deelde ook zijn waardering met mij voor het Iron Dome-systeem, dat onze naties samen hebben ontwikkeld en dat het leven heeft gered van talloze Israëlische burgers, zowel Arabieren als Joden. Ik verzekerde hem van mijn volledige steun om het Israëlische Iron Dome-systeem aan te vullen om de verdediging en veiligheid in de toekomst te waarborgen.

De Israëlische luchtmacht zei dat tijdens de recente vijandelijkheden ongeveer 4.340 raketten waren afgevuurd vanuit de Gazastrook op Israël. Ongeveer 640 daarvan waren mislukte lanceringen die uiteindelijk in Gaza vielen. 

De verdediging van de Iron Dome had een “onderscheppingspercentage van ongeveer 90%”, zei de Israëlische luchtmacht, wat betekent dat duizenden inkomende raketten in de lucht werden vernietigd voordat ze de kans kregen om Israëlische doelen te beschadigen.

Republikeinse senatoren Marco Rubio, Ted Cruz, Tom Cotton en Bill Hagerty hebben de Emergency Resupply for Iron Dome Act van 2021 geïntroduceerd , die in hun persbericht wordt beschreven als ‘een wetsvoorstel om de uitvoerende macht te machtigen om de buitenlandse hulp van de VS om te leiden om Israël te helpen zijn hoge -effectieve onderscheppers voor raketafweer. “

Toen de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in april Israël bezocht, bezocht hij de luchtmachtbasis Nevatim ten zuiden van Jeruzalem, waar hij de Iron Dome en twee andere raketafweersystemen zag, David’s Sling en de Arrow.

Nu de raketverdediging is ingezet en operationeel is en tweeledige lof wint, is het de moeite waard om terug te blikken op een deel van de eerdere berichtgeving in de pers.

William J. Broad, een wetenschapsschrijver uit de New York Times , schreef Iron Dome in 2013 onder de kop ‘ Wapenexperts stellen twijfels over het antirakelsysteem van Israël’ . Broads artikel verwees naar wat hij beweerde dat het “een halve eeuw wereldwijde mislukkingen van antiraketten” was.

Een soortgelijke spottende toon kenmerkt de vorige halve eeuw van Times- nieuws en redactionele berichtgeving. ” Na vele missers streeft het Pentagon nog steeds naar raketverdediging ” was de kop van een Broad News-artikel uit 1999 dat begon met een verwijzing naar “decennia van flops” en vervolgens de taak omschreef als “duivels moeilijk”.

Zoals met zoveel hedendaagse controverses, vindt de raketafweergevecht zijn oorsprong in de Koude Oorlog en in het bestuur van president Reagan, wiens opkomen voor het Strategic Defense Initiative hielp om de Sovjet-Unie te verslaan.

Sovjetwetenschappers noemen het raketverdedigingsplan van de VS een illusie“, was een kop over een draadverhaal in de Times in 1983. “Missile Shield Illusio” was de kop van een Times- hoofdartikel in 2000 dat het omschreef als ‘technologisch onwerkbaar’, een ‘ fantasie.” 

In 2018 sloegen de redacteurs van de Times dezelfde ‘illusie’-terminologie die de Sovjets in de jaren tachtig bedacht: “The Dangerous Illusion of Missile Defense,” was de kop van dat hoofdartikel, dat uiteindelijk met tegenzin toegaf, bijna terloops, dat “raketverdediging een onderdeel moet zijn van de strategie van de Verenigde Staten.”

De rest van de naar links leunende pers stond op dezelfde manier vijandig tegenover de technologie. “Een raketafweersysteem van $ 40 miljard blijkt onbetrouwbaar”, luidde de kop van een onderzoek in de Los Angeles Times uit 2014.

Wat echt als “onbetrouwbaar” is bewezen, is niet het concept van raketafweer, maar de berichtgeving in de pers en de zogenaamde wetenschappelijke experts waarop het zich baseerde.

Critici van raketafweer maken onderscheid tussen in de ruimte gestationeerde ballistische raketafweer over lange afstanden en systemen voor korte of middellange afstand die verdedigen tegen raketten of kruisraketten. 

Misschien zijn die verschillen, en die over nucleaire en conventionele raketten waartegen verdedigd wordt, van belang. Het kan echter ook zijn dat raketverdediging vergelijkbaar is met veel andere opkomende technologieën, in die zin dat vallen en opstaan ​​aan succes voorafgaan. Volhardend voorbij de nee-zeggers levert beloningen op.

Een zelfverzekerde verkeerde berichtgeving tast de algehele geloofwaardigheid van wetenschapsjournalistiek aan. De New York Times stond er keer op keer op dat raketverdediging een “illusie” is. Maar nu erkennen Biden, Blinken, Cruz, Cotton en Rubio allemaal dat de Iron Dome van de Israëlische luchtmacht burgers heeft beschermd door inkomende raketten neer te schieten. 

Het roept twijfels op over andere wetenschappelijke kwesties waar de Times en zijn experts evenveel vertrouwen in hadden en misschien uiteindelijk evenzo ongelijk zullen blijken te hebben, zoals bijvoorbeeld het verwerpen van de lab-lekhypothese voor de oorsprong van de COVID-19-pandemie.

De critici van de raketafweer maakten altijd grapjes dat als Richard Perle, Albert Wohlstetter, Edward Teller en andere voorstanders van het Strategic Defense Initiative zoveel vertrouwen hadden in de technologie, ze die zelf moesten gaan testen onder een vijandelijke nucleaire aanval. 

Het omgekeerde is ook van toepassing: als de critici van de raketafweer er zo zeker van zijn dat de technologie “technologisch onwerkbaar” een “fantasie” is, laat ze dan naar Israël gaan en zonder Iron Dome een spervuur ​​van 4.340 raketten te weerstaan ​​die door Hamas vanuit Gaza worden gelanceerd.

De echte fantasten zijn degenen die zo hard hebben geprobeerd te voorkomen dat Amerika en onze bondgenoten onszelf verdedigen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ira Stoll “Missile Defense, Mocked as ‘Fantasy,’ Is Big Winner of Israel-Gaza War” van 25 mei 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.