Meer dan 70% van de slachtoffers in Gaza waren geen ‘burgers’ maar terroristen van Hamas, PIJ e.a. groepen

Palestijnen bidden bij de lichamen van leden van de Ezz-Al Din Al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van de Hamas, die omkwamen bij het Israëlische bombardement op een tunnel, tijdens hun begrafenis in Khan Younis, in de zuidelijke Gazastrook, op 21 mei 2021 [beeldbron: Said Khatib/AFP]

Een studie van de eerste twee dagen van de recente schermutselingen tussen Israël en Hamas toonde aan dat meer dan 70% van de slachtoffers veroorzaakt door Israëlische luchtaanvallen militante agenten waren, en dat 21% van de totale doden op die dagen werd veroorzaakt door verdwaalde Hamas-raketten.

De voorstudie, die vrijdag werd vrijgegeven door het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (ITIC), analyseerde de namen en identiteiten van 74 Palestijnen die tussen 10 mei en 12 mei in de Gazastrook werden gedood, op basis van overlijdensberichten door verschillende Palestijnse bronnen, waaronder Hamas.

De uitsplitsing van de slachtoffers van de groep toonde aan dat 16 stierven als gevolg van verdwaalde raketten die werden afgevuurd door Hamas, maar die in Gaza landden. Bij deze doden waren twee Fatah-agenten, zeven mensen met een onbekende status als burger-strijder en zeven minderjarigen.

Van de overige 58 doden, die werden veroorzaakt door Israëlische aanvallen, werden er 42 geïdentificeerd als terroristische activisten; onder de agenten waren 30 Hamas-militanten, 8 Fatah-agenten en 3 Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) agenten. De overige 16 doden waren onder meer zes mensen met een onbekende status als burger-strijder; negen vrouwen of minderjarigen; en een 67-jarige mannelijke burger.

De Al-Quds Brigades, de militaire vleugel van de Islamitische Jihad, verloren 19 militieleden [beeldbron: Arabna]

Brig. Gen. (Res.) Yossi Kuperwasser, directeur van de ITIC, vertelde The Algemeiner :

De bevindingen tonen aan dat van de doden in Gaza tijdens de eerste twee dagen van het conflict als gevolg van Israëlische aanslagen, ongeveer tweederde terroristen waren en dat veel van de burgers die op die twee dagen in Gaza omkwamen, werden getroffen door Palestijnse geschut. Het volledige onderzoek is nog gaande.

Onder de vermelde gedode militanten bevonden zich Jamaa Tahla, hoofd van het cybercommando van Hamas; Jamal Zebeda, Hamas ‘projectleider verantwoordelijk voor raketontwikkeling; Bassem Issa, Brigadecommandant Gaza City sinds 2017 en hoge militaire ambtenaar in de stad; en Hazem Al-Khatib, hoofd van de engineering- en productieafdeling van Hamas.

De studie werd vrijgegeven nadat Israël en Hamas op 21 mei overeenstemming hadden bereikt over een bilateraal staakt-het-vuren, dat een einde maakte aan 11 dagen van raketbeschietingen en geweld. Tijdens de operatie, genaamd Guardian of the Walls, die begon op 10 mei, werden ongeveer 4.340 raketten afgevuurd door Hamas vanuit de Gazastrook naar Israël, waarvan 640 in Gaza. Als reactie daarop trof Israël in totaal 1.600 militaire doelen, waaronder 340 raketwerpers, en vernietigde het meer dan 60 mijl aan ondergrondse terreurtunnels in de Gazastrook.

De vijandelijkheden eisten het leven van 13 Israëli’s, waaronder een soldaat van de Israel Defense Forces (IDF). Volgens het door Hamas gerunde “ministerie” van Volksgezondheid in Gaza zijn ongeveer 250 Palestijnen gedood als gevolg van Israëlische aanvallen. Het ministerie van Gaza geeft geen specifieke informatie, behalve selectieve informatie over het aantal dode vrouwen en kinderen, en maakt geen onderscheid tussen gedode burgers en strijders.

Uit de ITIC-studie bleek:

Deze keer hebben zelfs minder bronnen in de Gazastrook (het ministerie van Volksgezondheid en terroristische organisaties) dan bij eerdere operaties de dood van terroristische agenten openbaar gemaakt. Met uitzondering van senior activisten over wiens dood officiële aankondigingen werden gepubliceerd namens de militante groepen waartoe ze behoorden. De regering van Hamas probeert de verkeerde indruk te wekken dat de overgrote meerderheid van de doden niet-betrokken burgers waren. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza benadrukt in aankondigingen en in zijn publicaties het aantal omgekomen vrouwen, kinderen en ouderen en publiceert in tegenstelling tot in het verleden geen gedetailleerde lijsten met de namen van de doden. Op sociale netwerken en Arabische mediakanalen wordt om dezelfde reden een groot aantal gedode terroristische agenten vermeld als ‘burgers’.

De ITIC-analyse is gebaseerd op Palestijnse bronnen, foto’s, eerbetoon aan sociale media en officiële feeds van Palestijnse groepen. Als voorbeeld citeerde de studie informatie van het in Gaza gevestigde Al Mezan Center for Human Rights, dat meldde dat op 10 mei om 18.10 uur een granaat het huis van Attallah Almasri in de stad Beit Hanoun trof, waarbij acht Palestijnen omkwamen. waaronder zes kinderen en 18 gewonden, van wie 10 kinderen. Het Al Mezan Center schreef het incident niet toe aan een Israëlische luchtaanval.

Op 10 mei werden de schermutselingen veroorzaakt doordat Hamas raketten afvuurde richting Jeruzalem nadat een “ultimatum” van 18.00 uur was verstreken, waarin Israël werd opgeroepen de veiligheidstroepen terug te trekken van de Tempelberg en Palestijnse gevangenen vrij te laten. 

Een Israëlische veiligheidsfunctionaris zei dat de dood van burgers in Gaza kort na de aanslagen in Jeruzalem werd veroorzaakt door mislukte Hamas-raketten, die plaatsvonden voordat Israël uren later begon met vergeldingsluchtaanvallen tegen de terroristische groepering.

De ITIC zei dat, gezien het feit dat het Israëlische leger raketten gebruikte tijdens de vijandelijkheden in plaats van raketten of granaten, kan worden aangenomen dat de aanslag van 10 mei kan worden toegeschreven aan terreurorganisaties.

Volgens de Palestijnse mensenrechtenactivist Bassem Eid zijn in Gaza ten minste 50 Palestijnen omgekomen als gevolg van mislukte raketten van Hamas en zijn 150 strijders gedood tijdens de 11 dagen van botsingen. Het Israëlische leger schat het dodental van militante agenten op 200.

Bassem Eid vertelde aan The Algemeiner:

In de meeste statistieken en rapporten van verschillende bronnen, waaronder het Gaza-ministerie van Volksgezondheid en Palestijnse NGO’s of mensenrechtenorganisaties, maken ze in hun rapporten over slachtoffers geen onderscheid tussen burgers en strijders. Ze hebben hun eigen agenda en het is geen humanitaire agenda. Van geen enkele Palestijn werd door deze bronnen gemeld dat hij door Gaza-raketten werd gedood.

Bronnen:

 • naar een artikel van Sharon Wrobel “In First Two Days of Conflict, Over 70% of Gaza Casualties Caused by Israeli Strikes Were Combatants: Analysis” van 25 mei 2021 op de site van The Algemeiner
 • een artikel op deze blogNaaste adviseur van Netanyahu: ‘Veel van de slachtoffers in Gaza werden gedood door verdwaalde Hamas-raketten’” van 25 mei 2021 en een artikelDe stervoetballer die ook een terrorist van de Palestijnse Islamitische Jihad was” van 24 mei 2021

Een gedachte over “Meer dan 70% van de slachtoffers in Gaza waren geen ‘burgers’ maar terroristen van Hamas, PIJ e.a. groepen

 1. Je hoort het ze denken, onze verdwaasde humanisten,….”het waren mensen…..kinderen”.

  Tenslotte gaat het deze gestoorde mensenrecht activisten niet om de feiten, maar om het verdraaien ervan, zodat zij hun favoriete boosheid kunnen blijven verantwoorden.

  “De Jood moet dood”.
  De érgste misdaad tegen de menselijkheid is de Jood die opstaat en zich verdedigd door keihard terug te slaan!

  Dát staat niet in het scenario van de mensenrecht activist en dát laat hem buiten zijn zinnen treden van woede.

  Dat scenario konden wij in de laatste weken meebeleven…..’van de rellende leeghoofden in de straat tot de lallende leeghoofden op de universiteiten en natuurlijk niet te vergeten ….onze moderne diepe denkers & historici…………de Celebs!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.