De wederopbouw van Gaza is een deel van het probleem, niet de oplossing

Jeruzalem, 25 mei 2021. Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoet premier Netanyahu in zijn kantoor

Links liberale analisten, met andere woorden, de voorstanders van de democratie, beweren dat de Amerikaanse president Joe Biden Israël als een binnenlands probleem ziet. Veel meer dan als hoofdrolspeler in het Midden-Oosten en zeker veel meer dan als bondgenoot.

Net zoals Biden verklaringen aflegde die een evenwichtige vergelijking creëerden tussen Israël en de Palestijnen, tussen Israël en Hamas, zo deed zijn gezant – de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die dinsdag in Israël arriveerde. 

Op een persconferentie met de premier beschuldigde Blinken Hamas van het afvuren van raketten op Israëlische burgers, maar niet voor het starten van het 11-daagse offensief, dat afgelopen vrijdag eindigde.

Israëls probleem is nu hoe te voorkomen dat Hamas in Gaza zich kan herbewapenen. 

De wederopbouw van de Gazastrook en de Palestijnse samenleving maken deel uit van het probleem. Israël eist dat elk item dat Gaza binnengaat voor wederopbouwdoeleinden – elke zak cement, alle ruwe metalen en elke laatste zak aardappelen – aan toezicht wordt onderworpen, en wil dat Egypte bij het proces wordt betrokken.

De veronderstelling is dat de voorraden en de instrumenten die Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad nodig hebben om hun macht weer op te bouwen, Gaza worden binnengebracht in bevoorradingskonvooien met civiele hulp. Het is mogelijk dat als gevolg van de normalisatie van Israël met Soedan, de regering gemakkelijker wapenleveringen kan volgen die Iran naar Gaza stuurt.

Maar het belangrijkste strategische probleem van Israël ligt veel dieper. Toen Israël zich in 2005 uit de Gazastrook terugtrok, heeft het zichzelf ernstige schade berokkend. Ongeacht de pijn en het principe van het ontwortelen van de nederzettingen, zelfs toenmalig premier Ariel Sharon – een pessimist op het gebied van veiligheid – had nooit gedacht dat er een serieuze strategische dreiging zou toenemen in Gaza en dat het een basis voor raketten zou worden, terwijl de IDF aarzelde om de Strook binnen te gaan en ze te vernietigen.

Dit was ondenkbaar in 2005. Het gebrek aan verbeeldingskracht moet de militaire planning in de IDF en de Shin Bet-veiligheidsagentschap sturen. Als we de huidige mogelijkheden niet hadden voorspeld, zouden we het beste van het ergste kunnen uitgaan: dat Hamas kruisraketten zal krijgen. Met kernkoppen die splijten. Drones. Mogelijk zelfs kernkoppen met onconventionele ladingen. 

Tot dusver hebben we geen enkele toezichtmaatregel bedacht die Hamas zou beletten humanitaire hulp te gebruiken om zich te herbewapenen.

Conclusie:

Vanaf nu moet Israël beginnen met het onderwijzen van de publieke opinie en zijn bondgenoten voor een toekomstig conflict waarin de militair-terroristische capaciteiten van Hamas volledig zullen worden verslagen. 

Dit betekent een lange strijd die een langdurig grondoffensief zal omvatten en aanzienlijke verliezen voor onze eigen strijdkrachten. Het zou beter zijn om in de nabije toekomst een zware maar beperkte prijs te betalen dan een zeer hoge prijs na een onuitstaanbare aanval op het Israëlische thuisfront.

Blinken erkende de destabiliserende invloed van Iran. Een nieuwe en stabiele regering in Israël is het eerste waarop we moeten bouwen. Als de Amerikanen Iran erkennen als een gevaarlijke, negatieve actor, is het mogelijk om met hen tot overeenstemming te komen over de verdedigingsacties die nodig zijn om de verschillende fronten aan te pakken die een bedreiging voor Israël vormen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Amon Lord “Rebuilding Gaza is part of the problem, not the solution” van 26 mei 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “De wederopbouw van Gaza is een deel van het probleem, niet de oplossing

  1. Het draaideur scenario is weer in werking getreden met deze Biden regering.

    In Amerika regeert de domheid ……en de gevolgen zullen we allemaal moeten dragen.

    Ik moet altijd lachen over hen die Trump een idioot vonden.

    In vergelijking met deze president was hij een Einstein.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.