VS: Blinken wil niet zeggen of hij gelooft dat Iran Hamas financiert, zelfs nadat de terreurgroep dit zelf heeft toegegeven

Staatssecretaris Antony Blinken kon zondag geen sluitend antwoord geven op het feit dat Hamas wordt gefinancierd door Iran. In plaats daarvan gaf hij vaagweg dat de zogenaamde nucleaire staat “betrokken is bij een aantal activiteiten”. 

Volgens talrijke rapporten bedankte de leider van Hamas Iran vrijdag voor het verlenen van militaire steun.

Blinken verscheen zondag op ABC’s “This Week”, waar hij zowel de recente stap van congresdemocraten om een wapenverkoop van $ 735 miljoen  aan Israël te blokkeren als de vermeende financiering van Hamas door Iran aan de orde stelde.

Slechts enkele uren na de aankondiging van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas op vrijdag , bedankte Ismail Haniyeh, een hoge leider in Hamas, “de Islamitische Republiek Iran; die zich niet inhielden om hen te steunen met geld, wapens en technische ondersteuning”, aldus Jerusalem Post.

Blinken staat onder druk van zijn extreem-linkse antisemitische achterban binnen de Democratische Partij

“De president herhaalde vrijdag zijn sterke steun voor Israël, maar hij komt onder toenemende druk te staan ​​van progressieven”, zei George Stephanopoulos, het nieuwsanker van de show, verwijzend naar pro-Palestijnse verklaringen en resoluties van democratische vertegenwoordigers. Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Mark Pocan en senator Bernie Sanders.

“Wat is uw reactie daarop?” vroeg Stephanopoulos aan Blinken.

De staatssecretaris zei dat hij zich het liefst op het beleid concentreert en de politiek aan anderen overlaat. Vervolgens ging hij verder met het aanprijzen van president Joe Biden’s “meedogenloze focus op diplomatie” waarvan hij zei dat het het staakt- het- vuren tussen Israël en Gaza heeft veroorzaakt.

Blinken sprak ook voor de wapenverkoop, met het argument dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen tegen “willekeurige raketaanvallen op burgers”. “We zijn toegewijd aan de verdediging van Israël”, voegde hij eraan toe.

De presentator van de show bracht vervolgens een brief van 13 mei naar voren van een groep Senaatsrepublikeinen, waarin de wetgevers er bij Biden op aandrongen te stoppen met het aanbieden van sanctiehulp aan Iran, daarbij verwijzend naar de financiering van Hamas.

“Gelooft u dat Iran Hamas financiert? En zo ja, moeten de sancties dan blijven gelden?”, vroeg Stephanopoulos aan Blinken die daarop antwoordde:

Weet je, George, Iran is betrokken bij een aantal activiteiten, waaronder het financieren van extremistische groeperingen, het ondersteunen van terrorisme in bredere zin, het ondersteunen van zeer gevaarlijke proxy’s die destabiliserende acties ondernemen in het hele Midden-Oosten, en het verspreiden van wapens.

De minister van Buitenlandse Zaken zei ook dat de eerste prioriteit is om Iran weer in overeenstemming te brengen met “de nucleaire overeenkomst, de zogenaamde JCPOA“, en dat de “maximale druk van de voormalige president Donald Trump duidelijk niet het resultaat kreeg dat we allemaal zoeken.

“De Iraniërs zeggen dat het besluit… om een ​​deel van de sancties op te heffen, al is genomen. Is dat waar?” vroeg de gastheer.

Blinken vermeed ook een duidelijk antwoord op deze vraag.

We staan ​​op het punt om onze, denk ik, vijfde gespreksronde in Wenen met de Iraniërs te houden. En wat deze discussies en gesprekken hebben gedaan, is dat ze duidelijk hebben gemaakt wat elke partij moet doen om weer aan de eisen te voldoen. We weten welke sancties moeten worden opgeheven als ze in strijd zijn met de nucleaire overeenkomst, maar net zo belangrijk en zelfs nog belangrijker, Iran, denk ik, weet wat het moet doen om weer aan de nucleaire kant te voldoen. En wat we niet hebben gezien, is of Iran klaar en bereid is om een ​​beslissing te nemen om te doen wat het moet doen. Dat is de test en we hebben nog geen antwoord.

Video: Waaraan geeft Hamas het door Iran gedoneerde geld uit?

Bronnen:

  • naar een artikel van Shakhzod Yuldoshboev “Sec. Blinken Won’t Say Whether He Believes Iran Is Funding Hamas Even After The Terror Group Admitted It” van 23 mei 2021 op de site van The Daily Caller

Een gedachte over “VS: Blinken wil niet zeggen of hij gelooft dat Iran Hamas financiert, zelfs nadat de terreurgroep dit zelf heeft toegegeven

  1. Blinken: Van mij géén slecht woord over Iran want we moeten een deal maken.

    Door deze Democratische blindgangers staat de volgende oorlog al in de sterren geschreven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.