‘Mysterieuze’ explosie in Iraanse drone-fabriek enkele dagen nadat Iran drone afvuurde naar Israël

Premier Benjamin Netanyahu, rechts, toont tijdens een bezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas fragmenten van een drone die door Iran naar het noorden van Israël werd gelanceerd en die op 20 mei 2021 werd neergehaald door het Israëlische leger [beeldbron: Kobi Gideon/Government Press Kantoor]

Een explosie werd gemeld in een complex in Iran waar een dronefabriek is gevestigd, enkele dagen nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan de Europese ministers van Buitenlandse Zaken delen had onthuld van een Iraans onbemand luchtvaartuig (UAV) dat was neergehaald tijdens botsingen met de militante groepering van Hamas.

Bij de explosie, die naar verluidt zondag plaatsvond in een petrochemisch fabriekscomplex in Isfahan, raakten minstens negen arbeiders gewond. Volgens de Guardian produceert de Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA), waarvan wordt gezegd dat het zich bevindt in het complex dat eigendom is van Sepahan Nargostar Chemical Industries, een verscheidenheid aan vliegtuigen en drones voor Iraanse en pro-Iraanse troepen.

Iran heeft geen informatie verstrekt over de bron van de explosie of de omvang van de schade aan de fabriek. Het incident komt nadat Netanyahu  donderdag onthulde dat tijdens de vijandelijkheden met Hamas, “Iran een gewapende drone heeft gestuurd vanuit Irak of Syrië, die onze troepen onderscheppen op de grens tussen Israël en Jordanië, en waarvan ik denk dat alles zegt over de ware beschermheer van terreur in het Midden-Oosten en in de wereld: Iran. “

Tijdens het conflict schoot het Israëlische leger ook een zogenaamde gewapende zelfmoorddrone met explosieven neer, gelanceerd door Hamas op Israëlisch grondgebied.

Jason M. Brodsky, senior analist en redacteur van het Midden-Oosten bij Iran International,  vertelde  The Algemeiner dat HESA deel uitmaakte van de “proliferatiepijplijn” van Iran, waarbij varianten van de drones van het vliegtuigbedrijf “hun weg vonden naar de handlangers en partners van Iran. in het Midden-Oosten ”- waaronder, volgens sommigen, de Houthi-rebellen in Jemen.

Brodsky merkte op dat er tegenstrijdige berichten zijn over de vraag of HESA inderdaad binnen het Sepahan Nargostar Chemical Industries-complex is gevestigd. Maar, zei hij, “als HESA echt het doelwit was, is de timing opmerkelijk, aangezien deze komt na het neerhalen van de gewapende drone door de IDF vorige week, die naar verluidt werd gelanceerd door Iran vanuit Irak of Syrië. Het is erg belangrijk om vast te stellen waar de drone vandaan komt.”

“Israël heeft in het verleden drones neergehaald die vanuit Syrië zijn gelanceerd, bijvoorbeeld in februari 2018. Een lancering vanuit Irak zou echter een escalatie betekenen van het aantal theaters dat Iran wil gebruiken om Israël aan te vallen. De Iraanse As van Verzet heeft Irak in het verleden gebruikt als lanceerplatform voor operaties tegen Saoedi-Arabië, ”vervolgde hij.

“Israël aan die lijst toevoegen, zou een groeiend probleem signaleren dat de internationale gemeenschap moet aanpakken. De commandant van CENTCOM waarschuwt al enige tijd voor de moeilijkheden waarmee Washington en zijn bondgenoten en partners worden geconfronteerd bij het bestrijden van gewapende drones,” voegde Brodsky eraan toe.

Bronnen:

  • naar een artikelReport: Facility in Iran Used for Drone Manufacturing Hit by Explosion That Injured Nine, Days After Israel Downs Iranian UAV” van 24 mei 2021 en een artikel van Jonathan S. Tobin “Must Israel Do America’s Dirty Work?” van 20 februari 2018 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelNetanyahu: Drone downed by IDF this week was armed, launched by Iran” van 20 mei 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.