Oproep academici tot boycot van Israël is selectief en schadelijk

Ruim vijfhonderd academici ondertekenden deze week een open brief aan de Nederlandse regering over het Palestijns-Israëlisch conflict. Die brief toont hun selectieve verontwaardiging en hun gebrekkige morele kompas, schrijft criminoloog Bart Collard in een artikel voor EW Podium.

In hun open brief stellen de academici dat het gevaarlijk is te denken dat in het Palestijns-Israëlische conflict de beide strijdende partijen gelijk zijn. Dit punt werd eerder deze week al gemaakt door de voormalige Hezbollahstrijder, tegenwoordig opiniemaker in België, Dyab Abou Jahjah.

Palestijnen zouden volgens de academici ‘ontheemd zijn’ en ‘leven onder militaire bezetting’, als ‘tweederangsburgers’ in een apartheidssysteem. De wetenschappers en docenten noemen ‘dit soort geweld en discriminatie’ de oorzaak van de nieuwste opleving in het oude conflict.

Selectieve verontwaardiging

Evenals Abou Jahjah vergeten de ondertekenaars te vermelden dat het handvest van Hamas al sinds 1988 co-existentie uitsluit. Met een tijdelijke vorm van co-existentie wil Hamas akkoord gaan, maar niet permanent; Israël moet worden vernietigd. Hamas is in 2006 nog bij verkiezingen gekozen door het Palestijnse volk. Tevens wordt ‘vergeten’ dat Hamas onlangs in tien dagen tijd vierduizend raketten op Israël heeft afgevuurd. Als Israël geen Iron Dome had gehad, was er weinig van over gebleven.

Ogenschijnlijk zijn de ondertekenaars veel minder begaan met de slachtoffers van andere, bijvoorbeeld islamitische, regimes dan met de Palestijnen. De onderdrukte en vermoorde niet-moslims, vrouwen en homoseksuelen – zoals in Iran – zijn hun aandacht kennelijk niet waard. In plaats daarvan richten zij hun pijlen op Israël – een democratische rechtstaat die zo goed mogelijk probeert te balanceren tussen mensenrechten en de veiligheid van haar inwoners, in een permanente (dreigende) oorlog.javascript:void(0)

Israël, het land dat er alles aan doet om onnodige slachtoffers te voorkomen, maar uiteraard moet reageren op het Palestijnse geweld. Het land dat zich geconfronteerd ziet met een vijand als Hamas, die operaties voorbereidt vanuit woonwijken en vanuit dichtbevolkte gebieden zijn raketten afvuurt. En wellicht nog problematischer is dat deze Palestijnse strijders bereid zijn om hun eigen kinderen op te offeren voor negatieve media-aandacht over Israël.

Palestijns geweld niet genoemd

De ondertekenaars van de open brief lijken niet verontrust over de levens van de kinderen van Israël. Die kinderen moeten echter vrezen voor de lange arm van het Iraanse regiem, dat een coalitie van de terroristische groeperingen Hezbollah, Hamas, Palestinian Islamic Jihad en zelfs een aftakking van Al-Qa’ida, financiert, bewapent en zelfs aanstuurt. Hezbollah zou zelfs 150.000 door Iran verzorgde raketten bezitten. Maar in de open brief van de academici worden Hamas en het Palestijnse raketgeweld niet eens genoemd.

De wetenschappers en docenten vinden het zorgwekkend dat ‘Palestijnse wetenschappers worden geïntimideerd, en [dat] academici die in het buitenland wonen toegang tot Israël [wordt] ontzegd’.

Oproep tot boycot Israëlische universiteiten

De ondertekenaars roepen daarom in hun open brief op om ‘Israëlische academische instituten te boycotten’. Dit rechtvaardigen de ondertekenaars door te wijzen op ‘de formele banden tussen Israëlische universiteiten en het Israëlische leger, alsook andere overheidsorganen die de architectuur van de bezetting vormen’.

Ietwat komisch haasten zij zich iets toe te voegen dat waarschijnlijk is bedoeld als verweer tegen beschuldigingen van antisemitisme: hun brief zou zich richten tegen de staat Israël en niet tegen zijn inwoners: ‘Het moet duidelijk zijn dat deze positie geen effect zal hebben op samenwerking met individuele Israëlische wetenschappers en collega’s.’

Lees hier verder het artikel van Bart Collard

Bronnen:

 • naar een artikel van Bart Collard “Oproep academici tot boycot van Israël is selectief en schadelijk” van 22 mei 2021 en een artikel van Afshin Ellian “Media, academici en Kamerleden: legitimeer Hamas niet!” van 21 mei 2021 op de site van Elsevier Weekblad

3 gedachtes over “Oproep academici tot boycot van Israël is selectief en schadelijk

 1. Normaliter mag men, in een vrij land, hoog denkniveau van academici verwachten. Tenslotte zij zijn de mensen die de intellectuelen in een land vertegenwoordigen. Helaas, leven wij nu in de wereld van Hendrik Höfgen uit de Duitse film Mefisto (boek Klaus Mann). Toneelspeler Henrik Höfgen was een ruimdenkend mens…die in diversiteit en multiculti geloofde. Dat, totdat hij besefte dat tijden veranderd, en dit gedachtegoed zou zijn carrière niet bevorderen, en zelfs schaden. Dus, hij adopteerde de ideologie van de mensen die zeiden. FREIHEIT! ACH! WAS SOLL ICH DAMMIT! Daarom is het niet verrassend dat ruim 500 academici – meer dan de helft van de Leidse Universiteit – hebben vorige week een open brief aan de NL-regering ondertekend, over het Palestijns-Israëlisch conflict; waarin opgeroepen wordt tot een boycot van Israël? De initiatiefnemers zijn tevens professoren en hoogleraren in sleutelpositie die opdracht van derden krijgen (voor niks gaat de zon op!) zo’n initiatief te ondernemen. Zij weten dat een groot deel van de academische schapen zouden hen klakkeloos volgen. Net als de Duitse toneelspeler Höfgen doen ze dat niet con amore, maar eerder uit puur eigen belang. Geen gehoor geven aan de initiatiefnemers kan consequenties hebben; contract die niet wordt verlengd, geen hogere positie binnen de faculteit/universiteit enz.
  Men zou enig respect voor deze hoogopgeleide academische hangdrollen hebben, als ze ook openlijk zouden komen voor de rechten van Oeigoeren, Tibetanen, Falun Gong en de mensen van Hong Kong die nu met miljoenen tegelijk in Chinese concentratie- en vernietigingskampen zitten. …Maar dat doen ze niet! Opkomen voor mensen die massaal in concentratiekampen worden vermoord, “schuift niets”. Op zijn Haags gezegd: ‘Wat niets schuift, is ook niets waard!’ Tsja! Een hele generatie hoogopgeleide jongeren krijgt van zulke academici les. Wat is het verschil tussen de universiteiten in de nazi Duitsland en universiteiten anno nu?

  Like

 2. Het is mij stééds weer een raadsels hoe al deze linkse Radicale Activisten ALTIJD de verkeerde helden uitzoeken/steunen.

  Van Jane Fonda met haar liefde voor Pol Pot, de linkse idioten die Mao Zadong progressief vonden, Lenin & Stalin als helden van het volk bestempelden en de Ayatolla’s, Hamas & Abbas, Hezbollah, Iran etc. het recht op onderdrukking gaven.

  Een ding is hiermee duidelijk.

  Als de linkse activisten de straat op gaan voor hun ‘Cause Célèbre van de dag……..dan is de rest van ons juist bezig met échte humanitieit.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ongeveer 500 ‘bezorgde’ academici (zullen er zéker meer worden) roepen de regering op om Israel te boycotteren.

  Bart Collard op het EW podium noemde dit selectief & schadelijk.

  Néé, dat is het niet!

  Het is CRIMINEEL & ANTISEMITISCH….. maar bovenal oerdom en dáárom levensgevaarlijk want niets is zo gevaarlijk als een arrogante, domme intellectueel.

  Deze groep intellectuelen, lepeltje lepeltje in bed met voormalig (?) Hezbollah terrorist Abu Jahjah voelen zich genoodzaakt zich uit te spreken vóór een terreurgroep die 2 miljoen eigen burgers gijzelt, wiens leiders alléén buiten komen in envelop formatie (omringt door hun vrouwen & kinderen) of zich verschuilen in de kelders van het grootste ZIEKENHUIS in Gaza en zonder probleem al 20 jaar een rakettenregen loslaten over Israelische burgers…..ja ook dáár zijn onschuldige vrouwen & kinderen…….zonder één pieps van die beschaafde Internationale Gemeenschap vol bezorgde Humanisten.

  Misschien zou een van al deze intellectuelen eens een intelligent antwoord kunnen geven WAAROM!

  Er is geen een Israeli in Gaza en dus……waarom al die raketten & terreur tunnels, waarom al die wapens?

  HAMAS met hun ‘Shoot to kill & ‘Safe me, not my children doctrine is de lieveling van de Woke Idioten geworden.

  Israel met zijn verdediging van eigen burgers én palestijnse door alléén aanvallen op militaire doeleinden te doen, iets wat door de Hamas doctrine zeer gecompliceerd is, is hun ultieme vijand en moet op alle mogelijke manieren bestreden worden…….zij aan zij met iedere terreur groep/regime die hetzelfde gif uitbraakt.

  De ondertekenaars hebben geen enkel probleem met het moordadige beest in Syrie die zonder probleem 500 000 van zijn eigen burgers vermoord, inclusief verantwoordelijk is voor miljoenen gewonden/ontheemden. Afghanistan waar schoolmeisjes worden neergemaaid omdat ze schoolgaande meisjes zijn. De jarenlange oorlog in Soedan. De niet aflatende aanslagen in Irak, Lybie & Afghanistan met maandelijks honderden doden, de wurgende dictatuur in ‘palestina’. Hezbollah, de terreurgroep die in Libanon burgers in zijn greep houd etc. etc, etc.etc.

  Allemaal géén reden voor boycot…….wat zeg ik…..géén reden voor zelfs maar noemenswaardige aandacht of protest van deze intellectuele kwezels.

  De onderdrukking/steneging van vrouwen en ophanging van HOLEBI’s in Iran & Saudi Arabie en de mensonterende behandeling van ”palestijnen” in Libanon en Jordanie. etc.etc…… het zal deze weke progresievelingen een zorg zijn want er is geen Israel in de buurt die zij met hun humanitaire vingertje kunnen beschuldigen…..en daar draait het om!

  Géén Humanisme, maar Antisemitisme in de naam van Palestinisme!

  Dit is waar deze ondertekenaars & links progressieve academici voor staan……..’onze intelligentie & moraal meters!

  Ieder beschaafd mens zou zich kapot schamen maar deze groep intellectuele malloten staan trots op de barricaden met een groep moordenaars te ageren tegen de JOOD Israel.

  De pogroms van voor WO2 zijn weer in alle hevigheid uitgebarsten en sommige intellectuelen staan wéér vooraan met borden voor hun kop.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.