Efraim Karsh: Hamas wil geen soevereine staat ‘Palestina’ maar enkel de vernietiging van de Joodse staat

De Rimal-buurt van Gaza-stad na IDF-aanvallen (QudsN Facebook-pagina, 20 mei 2021).

Weten de aanhangers van Hamas in het Westen wel waar deze organisatie echt voor staat? De realiteit is dat Hamas geen bevrijdingsbeweging is die op zoek is naar een Palestijnse natie. 

In plaats daarvan streeft het naar de vernietiging van Israël en de oprichting van een islamitisch rijk op zijn ruïnes. Hoe we dat weten?

Omdat senior Hamas-leider Mahmoud al-Zahar het heeft gezegd:

Islamitische en traditionele opvattingen verwerpen het idee van het vestigen van een onafhankelijke Palestijnse staat. In het verleden was er geen onafhankelijke Palestijnse staat. Dit is een heilig land. Het is niet het eigendom van de Palestijnen of de Arabieren. Dit land is het eigendom van alle moslims in alle delen van de wereld… [Vandaar] ons belangrijkste doel is om een ​​grote islamitische staat te vestigen, of het nu pan-Arabisch of pan-islamitisch is.

Als we dit begrijpen, wordt het duidelijk dat de meest recente gevechten – waarbij duizenden raketten zijn afgevuurd en tientallen gedood – weinig te maken heeft met het bevrijden van Palestijnen van de Israëlische overheersing. Het is in plaats daarvan geïnspireerd door het idee om het Heilige Land van Israël te bevrijden. Dit is een terreurorganisatie die zich inzet voor wereldwijde islamitische hegemonie

Toen Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, vorige maand de eerste verkiezingen in 15 jaar annuleerde – uit angst dat Hamas opnieuw de macht zou grijpen – speelden islamistische groeperingen snel de eeuwenoude samenzwering van een Joodse dreiging voor de al-Aqsa-moskee uit.

Ten eerste trok Hamas duizenden relschoppers naar de Tempelberg. Vervolgens vuurde het een spervuur ​​van raketten af ​​op Israëlische steden in de buurt van Gaza onder het valse voorwendsel de relschoppers in Jeruzalem te beschermen.

Topleiders van Hamas op 27 maart 2017 in Gaza. Van links naar rechts: Mahmoud al-Zahar, Saleh al-Arouri, Khalil al-Hayya, Ismail Haniyeh en Yahya Sinwar [beeldbron: AFP/Middle East Eye]

De terughoudende reactie van Israël duidde op een duidelijke onwil om te escaleren. De regering gebruikte zo min mogelijk geweld om de relschoppers op de Tempelberg in bedwang te houden. Maar Hamas verhoogde de inzet en dreigde met een raketaanval op Jeruzalem. De terreurgroep eiste de terugtrekking van Israëlische troepen en de stopzetting van gerechtelijke procedures door Israëlische kolonisten om Palestijnen uit een wijk in het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem te verdrijven.

Geen enkele soevereine staat zou een dictaat van een terroristische organisatie kunnen aanvaarden, vooral niet een die zich inzet voor de vernietiging ervan. En aangezien een liberale staat zijn rechterlijke macht om politieke redenen niet kan bevelen de gerechtelijke procedure te staken, weigerde Israël en kwam Hamas zijn dreigement na. 

Op 10 mei bombardeerde het de Heilige Stad terwijl de Israëli’s de dag van Jeruzalem vierden. Deze gewapende aanval op de hoofdstad van het land liet de Israëlische regering weinig keus dan krachtig te reageren. Wat kan er tenslotte nog meer worden gedaan als terroristen proberen uw burgers te vermoorden?

Wat deze laatste vuurzee bijzonder traumatisch heeft gemaakt voor Israëlische Joden, zijn niet de raketten van Hamas, maar eerder de vloedgolf van geweld die is ontketend door enkele van hun Arabische landgenoten ter ondersteuning van Hamas. 

De steden Jaffa, Haifa, Acre, Ramla en Lod – ooit beschouwd als etalages van Arabisch-Joodse coëxistentie – zijn opgeschrikt door massaal geweld en vandalisme. Synagogen en religieuze seminaries zijn in brand gestoken. Torah-rollen ontheiligd. Joodse inwoners die in hun huizen werden aangevallen door Arabische buren met wie ze decennialang vreedzaam naast elkaar hadden geleefd.

Sommigen aarzelen om deze vulkaanuitbarsting te erkennen voor wat het is – een nationalistische en islamistische opstand, waarbij de status van de Arabische minderheid in de Joodse staat wordt afgewezen – sommigen schrijven deze toename van het geweld toe aan de veronderstelde langdurige discriminatie en marginalisatie van de Arabische minderheid. 

Maar het idee van discriminatie kan niet verder van de waarheid zijn. Waarom? Omdat de rellen kwamen na een decennium van ongekende overheidsinvesteringen in Arabische buurten en bedrijven, waaronder een sociaaleconomisch hulpprogramma van 15 miljard sjekel (£ 3,3 miljard).

Natuurlijk vertegenwoordigen die rellen misschien niet het grootste deel van de Israëlische Arabieren, die niets liever willen dan vreedzaam leven. Ze willen alleen maar doorgaan met hun leven en profiteren van de vrijheden en kansen die Israël biedt, ongeacht hoeveel ze hun minderheidsstatus in een Joodse staat kwalijk nemen. 

Maar vanaf het begin van het Arabisch-Israëlische conflict, een eeuw geleden, is de Palestijnse Arabische samenleving slecht vertegenwoordigd door haar leiderschap; en het is ook beïnvloed door een voldoende grote militante minderheid die probeert haar wil op te leggen aan de zwijgende meerderheid ten koste van herhaalde rampen.

Hoewel velen in het Westen Israël snel veroordelen vanwege zijn reactie op de raketten van Hamas, moeten ze onder ogen zien dat Hamas niet alleen zijn ogen op het Heilige Land heeft gericht. In plaats daarvan is dit een terreurorganisatie die zich inzet voor wereldwijde islamitische hegemonie. 

Hamasleider Khaled Meshaal

Zoals Khaled Meshaal, de oude leider van Hamas, het verwoordde in 2006, toen een vloedgolf van moslimgeweld de wereld overspoelde als reactie op satirische afbeeldingen van Mohammed in een Deense krant:

Bij Allah, je zult verslagen worden. Schiet op en bied je excuses aan aan onze natie, want als je dat niet doet, zul je er spijt van krijgen. Morgen zal onze natie op de troon van de wereld zitten. Dit is geen verzinsel van de verbeelding, maar een feit. Morgen zullen we de wereld leiden, als Allah het wil.

De woorden van Meshaal maken duidelijk dat er geen verschil is tussen de toewijding van Hamas aan de vernietiging van Israël en de plannen van de islamisten voor het Westen. Om je voor te stellen dat Hamas kan worden gerustgesteld of afgeleid, is een grote fout maken. Landen als Groot-Brittannië moeten Israël steunen – en bereid zijn Hamas te noemen voor wat het is.

Bronnen:

  • naar een artikel van Efraim Karsh “Hamas doesn’t want a Palestinian state” van 22 mei 2021 op de site van The Spectator

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.