De rol van Iran in de Vierde Gaza-oorlog

Er is veel geschreven over de Vierde Gaza-oorlog, zoals ik het noem, maar minder over de Iraanse rol daarin.

In feite speelde Iran een cruciale rol bij het uitlokken van de oorlog en de voorbereidingen ervoor door Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, riep de Arabische massa’s in Jeruzalem, Judea en Samaria op in de weken voorafgaand aan de oorlog, waarbij hij de Palestijnse Arabieren opriep om de al-Aqsa-moskee te “verdedigen” en Israël aan de kaak stelde als een “terroristische basis”.

Iran verhoogde zijn financiering van Hamas tijdens de oorlog en betaalt nu alleen al aan Hamas $ 30 miljoen per maand. Afgezien van het geld geeft Iran andere vormen van hulp aan Hamas, zoals we hieronder zullen zien.

PIJ krijgt nog meer en niet alleen in geld. De Iraanse gevolmachtigde ontvangt wapens, training, geld en zelfs voedsel van de Quds Force van het Islamic Revolutionary Guards Corps, zei PIJ-leider Ramez al-Halabi, een van de leiders van PIJ, tijdens een interview met al-Ahd TV in Irak.

PIJ-leider Ziad al-Nakhala was op dezelfde manier bot toen hij het Libanese tv-kanaal al-Mayadeen het volgende vertelde : “alle conventionele wapens bereikten Gaza via (vermoorde Quds Force-commandant) al-Hajj Qassem Soleimani. Hezbollah, Syrië en de hele verzetsas speelden een rol bij het transport van hen.

Iran probeerde rechtstreeks betrokken te raken bij de laatste oorlog met de Palestijnse-Arabische terreurgroepen door vorige week opnieuw een drone vol explosieven vanuit Syrië over de Jordaanse grens met Israël te sturen.

Net als enkele jaren geleden, toen Iran voor het eerst een drone naar het Israëlische luchtruim stuurde, werd de nieuwste UAV neergehaald door het Israëlische leger in de buurt van de Israëlische stad Beit Shean.

Premier Benjamin Netanyahu onthulde dat de neergehaalde drone Iraans was tijdens zijn ontmoeting met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vorige week.

Iran was meer dan instrumenteel als het gaat om de opbouw van de raket- en raketarsenalen van Hamas en PIJ. Het is waar dat de terroristische organisaties in Gaza vandaag de dag in staat zijn om hun eigen projectielen te bouwen. Zelfs de Ayyash, de middellange afstandsraket van Hamas met een bereik van 250 kilometer, werd in Gaza gebouwd, maar de Iraanse hulp was cruciaal in dit proces.

De vertegenwoordiger van Hamas in Iran, Khaled Qaddoumi, vertelde Al-Monitor dat “de Islamitische Republiek Iran veel heeft geholpen bij het overdragen van kennis en expertise aan de ene kant en het transporteren van raketten aan de andere kant.”

Hij voegde eraan toe dat Iran Hamas hielp afhankelijk te zijn van zijn eigen lokale capaciteiten om dergelijke geavanceerde technologie te produceren.

In september vorig jaar zond Al-Jazeera een documentaire uit met beelden die in Gaza waren gemaakt van Hamas-terroristen die Iraanse raketten weer in elkaar zetten met een bereik tot 80 kilometer (50 mijl) en kernkoppen vol met 175 kilogram explosieven.

Hamas en PIJ gebruikten ook de door Iran gemaakte Sejjil- en Badr-3-raketten tijdens de elfdaagse oorlog tegen Israël.

Hetzelfde geldt voor de Kornet-antitankraket die Hamas minstens twee keer heeft gebruikt tijdens de oorlog, resulterend in de dood van IDF Sgt. Omer Tabib. Deze raketten werden Gaza binnengesmokkeld nadat Iran ze naar Soedan had verscheept en van daaruit vonden ze hun weg naar Gaza via het Sinaï-schiereiland.

De tweede keer dat Hamas de Kornet gebruikte, was op de laatste dag van de oorlog toen het de raket op een IDF-bus schoot. De raket vernietigde de achterkant van de bus, maar niemand raakte gewond behalve één soldaat die door granaatscherven werd geraakt maar niet ernstig gewond raakte.

De chauffeur van de bus zei later dat er een wonder was gebeurd, aangezien hij ongeveer dertig IDF-soldaten had losgelaten bij de grens met Gaza, een paar minuten voordat de Kornet zijn voertuig raakte.

De zogenaamde ‘Metro’, het ondergrondse tunnelcomplex dat Hamas en PIJ over het hele grondgebied van Gaza hebben gebouwd, zou niet tot stand zijn gekomen zonder de hulp van Iran en Hezbollah in Libanon.

De terroristen en ingenieurs van Hamas en PIJ kregen training van Hezbollah en de Quds Force in zowel Libanon als Syrië en keerden vervolgens terug naar Gaza om hun nieuw verworven kennis te gebruiken om het tunnelproject vooruit te helpen en de productie van betere raketten die een groter bereik moesten hebben. .

De Iraniërs hielpen ook de terroristische organisaties in Gaza bij het ontwikkelen van aanvalsdrones. Tijdens het laatste conflict met Israël werden de zogenaamde Kamikaze-drones een paar keer gebruikt, maar werden ze neergehaald door de IDF.

Iran heeft een groot drone-programma en heeft zojuist onthuld dat het een nieuw type aanvalsdrone heeft met de naam ‘Gaza’. De UAV heeft een bereik van 2.000 kilometer.

Het grotere plaatje van deze laatste Gaza-oorlog is dus dat Israël niet alleen vocht tegen twee Palestijnse terreurgroepen.

De echte strijd hier was tegen Iran dat heeft gezworen de Joodse staat te vernietigen en dit op verschillende manieren probeert te bereiken.

Het wordt gedaan door hulp te verlenen aan zijn bondgenoten in Israël en door onrust te zaaien onder Palestijnse Arabieren die in Judea en Samaria wonen, en onder Israëlische Arabieren. Sociale media waren erg belangrijk om de Arabieren in Israël ertoe te brengen tegen hun joodse buren te vechten

Bovendien is Iran – via Hezbollah – betrapt bij het creëren van nieuwe terreurgroepen in Judea en Samaria, evenals in het noorden van Israël.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yochanan Visser “Analysis: Iran and the Fourth Gaza War” van 23 mei 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.