Voormalig Shabak-chef: ‘Hamas is afgeschrikt, maar ik kan moeilijk zeggen dat we hebben gewonnen’

De voormalige chef van Shin Bet (Shabak), de Israëlische Veiligheidsdienst, Yoram Cohen, sprak zijn steun uit voor het staakt-het-vuren tussen Israël en de terreurgroep Hamas – op voorwaarde dat er nieuwe basisregels worden opgesteld, waarin het overmaken van geld naar Hamas niet is inbegrepen.

Yoram Cohen, leidde van 2011 tot 8 mei 2016 de Shin Bet (Shabak) toen hij werd vervangen door de huidige chief Nadav Argaman.

Cohen die zowel Operation Cast Lead als Operation Protective Edge coördineerde, benadrukte dat het overmaken van geld naar Hamas een ‘ernstige fout’ was.

Cohen zei in een interview met N12

Ik kan moeilijk zeggen dat we hebben gewonnen. Hamas heeft een geweldige prestatie bereikt door continu en gedurende een lange periode zware spervuur ​​op ons af te vuren. Ik denk echter dat onze prestaties veel beter zijn dan die van de andere kant: we hebben degenen die betrokken waren bij de raketten behoorlijk hard geraakt, inclusief hun precisie en hun gevechtsleiders, en dat zal het hele systeem enorm schaden.

En hij vervolgde:

De schade aan het ondergrondse systeem is ook redelijk goed – zonder de ‘metro’ zijn ze veel inferieur. We moeten een regel stellen: schieten op Israël zal gepaard gaan met vuur en schade. We moeten iedereen die op ons vuurt pijn doen, zonder te knipperen. Een soeverein land kan niet leven met een dubbelspraak zoals ‘motregen’ richting gemeenschappen in Gaza-gebied. ‘Drizzles’ is regen. Geen mortieren en geen raketten.

Met betrekking tot de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei Cohen:

De premier heeft veel goede punten, hij heeft in de loop der jaren in veel dingen veel verdiensten. Zowel op het gebied van veiligheid als op het gebied van diplomatie en economie. Ik denk dat zijn leiderschap de afgelopen jaren in sommige dingen niet op zijn best was. We zagen het met het coronavirus en de haredim, we zagen het in andere kwesties van wereldbeeld en problematisch beleid, als het gaat om ethiek, waarden en ons leiderschap.

Cohen besloot met:

Mensen willen leiders die eerlijk zijn, waarden hebben, durven, risico’s goed kunnen beheersen en transparant zijn. Als je het mij vraagt, geef ik de voorkeur aan eerlijke mensen, op wie ik kan vertrouwen en op hun vermogen om beslissingen te nemen en op hun waarden. Ik denk dat het tijd is voor verandering.

Nadav Argaman leidt sinds 11 februari 2016 de Shabak (Shin Bet)

Bronnen:

  • naar een artikelFormer Shabak chief: ‘Hamas is deterred, but it’s hard for me to say we won’” van 22 mei 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.