Hamasleider Yahya Sinwar komt voor het eerst uit zijn bunker sinds het begin van de gevechten

Yahya Sinwar, leider van Hamas in Gaza, werd zaterdag voor het eerst sinds het staakt-het-vuren tussen Israël en de terreurgroep Hamas in het openbaar gezien.

Zaterdagochtend werd hij gezien bij een bezoek aan de familie van Brigadecommandant Basam Issa in Gaza, die aan het begin van Operatie Guardian of the Walls werd geëlimineerd.

Tijdens het bezoek omhelsde Sinwar Issa’s zoon. Volgens Hamas overleefden Sinwar, Hamas-stafchef Mohammed Deif en Marwan Issa de Israëlische pogingen om hen tijdens de gevechten uit te schakelen.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz (Blauw en Wit) stuurde een dreigend bericht naar Sinwar, waarin hij zei dat Israël op geen enkel moment tijdens de gevechten zijn pogingen om hen uit te schakelen heeft stopgezet:

“… en we zullen op geen enkel moment stoppen met pogingen om hen te elimineren. Ik zeg tegen de Hamas-leiders die optreden tegen de staat Israël en deze operaties uitvoeren: hun bloed is hun eigen verantwoordelijkheid.

In een gesprek met Kan 11 News benadrukte Gantz dat de leiders van Hamas, Mohammed Deif en Yahya Sinwar nog steeds het doelwit kunnen zijn van uitschakeling door Israël:

De leiders van Hamas en de leiders van de Islamitische Jihad hebben op geen enkel moment een verzekeringsbewijs. Gaza gaat nergens heen en wij gaan zeker nergens heen. Ik bedoel dat het reactiebeleid van de IDF verder zal worden aangescherpt. Zolang ze ons uitdagen, zullen we blijven vechten

De 55-jarige Sinwar is geen onbekende in Israël, integendeel. In 1989 werd hij veroordeeld tot vier maal levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid in de moord op tientallen Palestijnse collaborateurs met Israël.

Hamascommmandant van de Qassam Brigades, Yahya Sinwar, bij zijn vrijlating in 2011 in de bus die hem terug naar Gaza bracht waar hem een groots onthaal wachtte…

Na slechts 22 jaar opsluiting in een Israëlische cel, kwam hij in oktober 2011 vervroegd vrij (plaatje hierboven) als deel van de gevangenenruil waarbij 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars, die collectief 569 Israëliërs hebben vermoord, vervroegd werden vrijgelaten in ruil voor één enkele Israëlische soldaat, met name korporaal Gilad Shalit die in 2006 werd ontvoerd en ruim 5 ¼ jaar gegijzeld werd door Hamas.

Na zijn vrijlating nam Sinwar al zijn vroegere functies weer op waarbij hij meteen zijn vrijlatingsvoorwaarden schond. Hij speelde een belangrijke rol tijdens Operation Pillar of Defense in november 2012, maar vooral tijdens Operation Protective Edge in 2014 toen hij een van de belangrijkste militaire leiders was die de operaties leidde en tijdens de indirecte onderhandelingen met Israël bij het Hamas leiderschap aandrong op hogere eisen voor een permanent staakt-het-vuren.

Yahya Sinwar, een van de twee militaire leiders in het Politburo van Hamas, verving in februari 2017 Ismail Haniyeh, die op zijn beurt werd aangeduid om Khaled Meshaal te vervangen als voorzitter van het Politburo. Khalil al-Hayya, een ander lid van het Politburo en parlementslid, werd verkozen als vice-premier in Gaza. Intussen zetelt Meshaal opnieuw in het politburo van Hamas.

Bronnen:

  • naar een artikelYahya Sinwar, Hamas leader, leaves his bunker for the first time” van 22 mei 2021 en een artikelGantz: Senior Hamas leaders could still be targeted” van 21 mei 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Hamasleider Yahya Sinwar komt voor het eerst uit zijn bunker sinds het begin van de gevechten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.