De waarheid over Hamas

Het woord Hamas betekent “ijver” in het Arabisch en “geweld” in het Hebreeuws. De groep deed zijn naam eer aan en vuurde tijdens het laatste Gaza-conflict ijverig duizenden raketten af ​​op Israël. 

Als het wonderbaarlijke Iron Dome-raketafweersysteem niet door de Israëli’s was ingezet, hadden de raketten honderden of zelfs duizenden onschuldigen kunnen doden. 

Toch heeft de groep op de een of andere manier een kleine maar onverschrokken groep congresapologeten in Washington gevonden. Alleen al het bestaan ​​van een “Hamas caucus” is buitengewoon, gezien hoe positief Amerikanen Israël doorgaans zien en hoeveel terrorisme wordt beschimpt door zowel Democraten als Republikeinen.

Als je de verslagen leest over hoe deze meest recente ronde van gevechten begon, hebben veel verslaggevers de regel nagebootst dat Israël Arabische inwoners uit hun huis in Jeruzalem verdreef. Dit zou op zijn beurt Hamas triggeren. De groep begon raketten af ​​te vuren op Israël, Israël reageerde en de hel brak los.

Een paar aanvullende feiten over Hamas zijn hier handig. Ten eerste is Hamas een terroristische groepering  die als zodanig staat opgelijst in Europa, Canada en elders in de wereld. In de Verenigde Staten werd Hamas in 1997 aangewezen na een gruwelijke campagne van zelfmoordaanslagen die bedoeld waren om het Palestijns-Israëlische vredesproces dat op dat moment in een stroomversnelling was gekomen, te verstoren. 

De groep is in de loop der jaren geëvolueerd. Het heeft een grote hoeveelheid contant geld, wapens en training ontvangen van de Islamitische Republiek Iran. Dus, terwijl het ooit een binnenlandse islamistische groep was, aangedreven door een amalgaam van binnenlandse en islamitische ideeën, is het nu een volwaardige proxy van Teheran. En het lanceert om de paar jaar oorlogen tegen Israël, meestal met nieuwe wapens en nieuwe dodelijke tactieken. Israël heeft de groep elke keer verslagen.

Tijdens deze laatste oorlog werd de beslissing om te vechten opnieuw door Hamas nagestreefd. De groep keek helemaal vanuit Gaza toe terwijl de spanningen in Jeruzalem opdreven. Te midden van de typisch gespannen maand Ramadan, werd verwacht dat het Israëlische rechtssysteem zou regeren tegen Arabische inwoners van Jeruzalem in een eigendomsgeschil. 

Hamas was onlangs geblokkeerd voor deelname aan de Palestijnse verkiezingen. Het was op zoek om zijn politieke primaat te bevestigen. Dus lanceerde het een oorlog in de naam van de verdediging van Jeruzalem. 

Op 10 mei stelde Hamas Israël een ultimatum, waarin werd geëist dat Israël zijn veiligheidstroepen verwijdert van de spanningsvelden in Jeruzalem en Palestijnse gevangenen vrijlaat. Als Israël om 18.00 uur niet aan deze onrealistische eisen zou voldoen, zouden Hamas en andere gelieerde terroristische groeperingen aanvallen. 

En dat deden ze:

In de loop van bijna twee weken lanceerden Hamas en een handvol geallieerde Palestijnse terroristische groeperingen meer dan 4.360  raketten  op Israëlische bevolkingscentra, waarbij een dertien mensen omkwamen. Omdat de projectielen raketten waren, geen missiles, waren ze meestal ongeleid – wat betekent dat de groep blindelings op Israël afvuurde in de hoop burgers te doden. 

Ongeveer een vijfde van de raketten van Hamas  landde voortijdig in Gaza en zaaide dood en verderf onder de eigen bevolking. Nog verschrikkelijker is dat veel van die raketten werden afgevuurd in of nabij civiele gebieden van Gaza. Het gebruik van menselijke schilden is een oorlogsmisdaad.

Hoewel deze feiten moeilijk te negeren zijn, hebben parlementslieden niettemin effectief hun schouders opgehaald en in plaats daarvan Israël veroordeeld omdat het zichzelf met te veel geweld verdedigde. 

Rep. Ilhan Omar probeerde  twijfel te  zaaien over het gebruik van menselijke schilden door Hamas.

Later beschuldigde ze  Israël van “misdaden tegen de menselijkheid” en “schendingen van de mensenrechten” als gevolg van zijn reactie op de raketaanval van Hamas. Rep. Rashida Tlaib beschuldigde  Israël van het doden van baby’s, hoewel al het verlies aan mensenlevens het gevolg was van de eerste beslissing van Hamas om raketten op Israël te lanceren. Rep.  Alexandria Ocasio-Cortez  haalde ook uit naar Israël en  tweette : “Apartheidsstaten zijn geen democratieën.” Het was een regelrechte animus die te zien was.

Dergelijke displays zijn ongetwijfeld ontworpen om steun te geven aan de Palestijnse zaak. Maar de schadelijke impact van Hamas afwenden is allesbehalve ‘pro-Palestijns’. Sinds de groep in 2007 met geweld de Gazastrook veroverde, in een meedogenloze burgeroorlog met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, heeft Hamas de 2 miljoen Palestijnse inwoners van de kustenclave niets dan ellende bezorgd. 

De groep weet dat het een asymmetrisch gevecht kiest met een goed bewapende en getrainde regionale macht die in wezen niet te winnen is. Dit is de vierde ronde van zinloze gevechten die de groep de afgelopen jaren naar Gaza heeft gevoerd. Elke keer worden meer onschuldigen gedood en worden meer huizen verwoest.

Het is ook vreemd dat Amerikaanse parlementsleden de misdaden van Hamas tegen hun eigen landgenoten negeren. Inderdaad, Hamas heeft  sinds 1993 minstens 25 Amerikanen gedood  in Israël. Sommige van deze aanvallen waren  drive-by-schietpartijen  op tieners; anderen waren zelfmoordterroristen die hun explosieven in overvolle bussen  en  cafés tot ontploffing  brachten . Een daarvan was een  auto-ramming  van een drie maanden oud in Jeruzalem in 2014.

President  Joe Biden  had gelijk, althans voor het grootste deel van dit recente conflict. Terwijl de gevechten voortduurden, drong hij er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op aan om de Israëlische operaties af te ronden. Maar tot zijn verdienste, gedurende meer dan een week, liet hij de Israëli’s zich verdedigen naar eigen goeddunken. Het was groen licht om terrorisme te bestrijden.

Dit hoeft niet te verbazen. Biden hielp als senator het voortouw te nemen bij de  Palestijnse Antiterrorismewet van 2006 , die Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit verbiedt als deze “effectief wordt gecontroleerd door Hamas”. Met andere woorden, hij begreep de dodelijke aard van Hamas toen hij nog parlementslid was en probeerde het de Amerikaanse hulp te ontnemen.

Dit roept natuurlijk vragen op waarom Biden zo gretig lijkt terug te keren naar de verschrikkelijk gebrekkige nucleaire deal van 2015, bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action. De rol van Amerika in die overeenkomst zal Teheran miljarden dollars aan sancties opleveren.

Men kan alleen maar hopen dat het Witte Huis van koers verandert. Maar als dat niet het geval is, zal Hamas uiteindelijk profiteren van de financiële meevaller van Teheran. Het geld zal naar Gaza stromen. Dit zal de groep in staat stellen nieuwe manieren te ontwikkelen om Israël aan te vallen tijdens de volgende conflictronde.

Misschien zien we in de volgende ronde een nieuwe vloot van gewapende drones of onbemande onderwatervoertuigen – twee wapens die op dit meest recente slagveld te zien zijn. Dit zou Israël in gevaar brengen en het Midden-Oosten op tilt doen slaan. Net zoals Iran het leuk vindt. Misschien vinden enkele parlementsleden dat ook zo leuk.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jonathan Schanzer  en David May “The truth about Hamas” van 20 mei 2021 op de site van Foundation for Defense of Democracies

Een gedachte over “De waarheid over Hamas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.