Hamas en Israël bereiken een broos bestand; Hamas roept de overwinning uit

Palestijnen vieren feest op straat na een staakt-het-vuren dat door Egypte tussen Israël en de heersende islamistische beweging Hamas in Gaza-Stad op 21 mei 2021 tot stand is gekomen. [beeldbron: Mahmud Hams/AFP]

Op donderdagavond 20 mei hebben de terreurgroepen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad na een hevige strijd van 11 dagen een staakt-het-vuren met Israël bereikt dat deze vrijdagochtend om 02u00 (locale tijd) is ingegaan.

Acht minuten voor het bestand inging vuurden Hamas en Co nog een flinke hoeveelheid raketten en mortiergranaten af naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël zonder echter veel schade aan te richten … om daarna prompt de overwinning op de Joodse staat uit te roepen.

De voorbije elf dagen zijn er in de Gazastrook 232 doden gevallen. In Israël vielen 13 slachtoffers. Hamas en Co vuurden meer dan 4340 raketten en mortiergranaten af naar willekeurige burgerdoelwitten waarvan er verscheidene zware schade aanrichtten en burgers doodden en verwondden.

Tegen het ochtendgloren zijn er geen raketten op Israël afgevuurd sinds een staakt-het-vuren om 2 uur ’s nachts van kracht werd, wat aangeeft dat een door Egypte bemiddelde wapenstilstand tussen Israël en de terreurgroepen in Gaza aan de gang is. Er zijn ook geen meldingen van Israëlische aanvallen in de Gazastrook.

Diplomatieke bronnen vertellen AFP in Caïro dat “twee Egyptische delegaties naar Tel Aviv en de Palestijnse gebieden zullen worden gestuurd om toe te zien op de (het staakt-het-vuren) implementatie en procedures om permanent stabiele omstandigheden te handhaven.”

Mohammed Deif, de commandant van de Qassam Brigades, en Hamasleider Ismail Haniyeh roepen andermaal de overwinning op Israël uit: “We hebben gewonnen!”

Een hooggeplaatste Hamas-figuur claimt de overwinning in het conflict met Israël in een toespraak voor duizenden mensen die feest vieren in Gaza-stad nadat een staakt-het-vuren van kracht was geworden. ‘Dit is de euforie van de overwinning’, zei Khalil al-Hayya, het op een na hoogste lid van het politieke bureau van de islamistische terreurgroep in de Gazastrook. Hij belooft ook huizen te herbouwen die zijn verwoest door Israëlische luchtaanvallen.

Ook Arabische Israëliërs en Palestijnen in Jeruzalem, in Judea & Samaria en Gaza vierden feest nadat het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas van kracht werd. In Jeruzalem en op Judea & Samaria ontstaken de feestvierders vuurwerk.

In Gaza gingen mensen de straat op terwijl ze Allahu Akbar scandeerden (een eufemisme voor “Kill the Jews”) en moskeeën eisten de overwinning op via hun luidsprekers. In de Arabisch-Israëlische stad Um el-Fahm reed een konvooi auto’s door de straten, toeterend en zwaaiend met Palestijnse vlaggen.

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is verheugd over het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Hij riep de internationale gemeenschap op om vooral veel dollars en euros te sturen naar Gaza en om …

… met de Verenigde Naties samen te werken aan de ontwikkeling van een geïntegreerd, robuust pakket van steun voor een snelle, duurzame wederopbouw en herstel dat het Palestijnse volk ondersteunt en hun instellingen versterkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.