De valse morele gelijkwaardigheid tussen Israël en Palestijnse terreur en geweld

Al-Qassam Brigadist (Hamas) in zijn terreurtunnel: “Het is een echte schande dat gewone Gazanen geen schuilplaatsen hebben”

Tijdens het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnen is er veel gesproken over morele gelijkwaardigheid. Zowel de media in binnen- als buitenland hebben geprobeerd een parallel te trekken tussen het geweld van Palestijnen en het Israëlische geweld.

Dit is de grote leugen van onze tijd. In feite zijn Israël en de Palestijnse leiders polaire morele tegenpolen.

De grote leugen bestaat uit verschillende kleinere leugens. De uitzettingen van Sheikh Jarrah, de politie van Al-Aqsa en de politiek van Netanyahu zijn allemaal naar voren geschoven als redenen voor de onrust. Maar uiteindelijk is deze huidige geweldsronde het product van een culturele botsing – tussen een die vrede en leven heiligt en een die oorlog en dood heiligt.

Laten we eerst eens kijken naar de leugens. Sheikh Jarrah is een kleine, overwegend Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem. Een deel van de buurt werd in 1875 gekocht door twee Joodse trusts. Deze eigendommen werden in 2003 verkocht aan de Nahalat Shimon-organisatie.

Dit is een eigendomsrechtzaak, en een vrij eenvoudige zaak; verschillende huidige huurders zijn afstammelingen van eerdere huurders , die in 1982 bij een Magistrate Court erkenden dat de twee Joodse trusts de rechtmatige eigenaren waren. Dit is geen geval van etnische zuivering. Dit is geen geval van rechtsextremisme. Dit is een door de rechtbank bevolen uitzettingsgeschil.

Een andere belachelijke bewering van Israëlisch links en de reguliere mondiale media is dat de Israëlische politie Palestijns geweld heeft uitgelokt door de toegang tot de Al-Aqsa-moskee te beperken en aanbidders aan te vallen. 

Palestijnen verzamelen van tevoren stenen die zijn opgeslagen in de al-Aqsa-moskee [beeldbron: IMFA]

Ten eerste was het geweld dat op 7 mei begon op de Tempelberg gepland. Op video’s en afbeeldingen van Al-Aqsa die avond is duidelijk te zien dat aanbidders zich bezighouden met de politie. Waarom gooien aanbidders in een moskee stenen en flessen naar de politie? Afbeeldingen en video’s van Al-Aqsa in het verleden hebben ook duidelijk laten zien hoe ‘aanbidders’ van tevoren stenen in de moskee opslaan.

Wat betreft godsdienstvrijheid: Israël beperkt in feite de godsdienstvrijheid op de Tempelberg. Deze beperkingen zijn echter alleen van toepassing op Joden. Joden hebben alleen toegang in kleine aantallen en op zeer beperkte tijden. Joods gebed is totaal verboden. 

Het is namelijk zo dat Israël vóór de huidige geweldsronde de beperkingen heeft uitgebreid. Op 4 mei was de Tempelberg voor onbepaalde tijd gesloten voor Joden . Ook de Joodse toegang op Jeruzalemdag werd geannuleerd.

Ten slotte, als al het andere faalt, geef Bibi de schuld – dat wil zeggen: “Benjamin Netanyahu manipuleerde de Israëlisch-Palestijnse spanningen en veroorzaakte geweld om zijn politieke rivalen ervan te weerhouden een regering te vormen.” 

Maar de kans op vorming van een regering zonder hem was nihil. Hij hoeft geen oorlog te voeren om zijn politieke rivalen te verstikken. Bovendien is Netanyahu berucht om zijn status-quo-beleid. Hij drong er zelfs bij een extreemrechtse politicus op aan om Sheikh Jarrah te verlaten om de spanningen te verminderen.

Er is een veel eenvoudigere verklaring voor de huidige geweldsronde. Een groot deel van de Palestijnen en hun leiders aanbidden geweld, jihad en dood. De wijdverbreide overtuiging is dat de overgrote meerderheid van de Palestijnen gewoon in vrede wil leven. Maar een zeer groot deel van de Palestijnen steunt terrorisme

Toen in 2016 de vraag werd gesteld: “In hoeverre steunt of verzet u zich tegen de voortzetting van mesaanvallen op Israëli’s?”, waren de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever ongeveer 50/50, terwijl bijna 80% van de Gazanen hun steun uitsprak. Dit zou niemand moeten verbazen. Per slot van rekening vernoemen Palestijnen straten en pleinen naar terroristen, en leren ze hun kinderen om Joden te haten .

Natuurlijk is ook het Palestijnse leiderschap verantwoordelijk voor het geweld. De Palestijnse Autoriteit (PA) zou in mei haar eerste verkiezingen in 15 jaar houden, voordat de president, Mahmoud Abbas, ze voor onbepaalde tijd zou uitstellen. Abbas gaf natuurlijk de Joden de schuld, maar de echte reden is dat Abbas bang is de macht te verliezen, dus koos hij voor afleiding, misleiding en leugens.

Begin april zendt de officiële PA TV ongeveer een week lang liedjes uit die aanzetten tot terrorisme en geweld. Eén nummer bevatte de regel: “Mijn broer, gooi mijn bloed als kogels op de vijand.” 

Nogmaals, geen verrassing. Abbas steunt van harte terrorisme en handhaaft een beleid dat Palestijnen beloont en aanmoedigt om Joden te vermoorden, door middel van pay-for-slay . Hij is zeer antisemitisch en heeft de Holocaust ontkend .

Als u vrijheid, vrede en welvaart steunt, heeft dit conflict ondubbelzinnig één morele kant – en die kant is Israël.

Jeruzalem, 7 mei 2021. Palestijnen verschansen zich in de Al Aqsa moskee en bekogelen Israëlisch politieaganten en soldaten met stenen die ze enkele dagen daarvoor hadden opgeslagen in de moskee [beeldbron: VOA News]

Bronnen:

  • naar een artikel van Eytan Weinstein “The False Moral Equivalence Between Israel and Palestinian Terrorism” van 20 mei 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “De valse morele gelijkwaardigheid tussen Israël en Palestijnse terreur en geweld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.