Israël vernietigt ruim 100 kilometers aan ondergrondse tunnelinfrastructuur van Hamas in Gaza

Hard labeur voor de tunnelgravers van Hamas en Islamitische Jihad

Het Israëlische leger zei dat het meer dan 100 kilometer, of meer dan 60 mijl, van een ondergronds tunnelsysteem in de Gazastrook heeft vernietigd gedurende de afgelopen tien dagen van gevechten met de militante Hamas-groep. 

Het complexe tunnelsysteem wordt door de terreurgroep gebruikt om raketten en agenten van het ene gebied naar het andere te verplaatsen en om aanslagen te plegen.

“Sinds Operatie Protection Edge in 2014 was Hamas ‘belangrijkste inspanning het bouwen van een netwerk van tunnels, die zich in de nabijheid van ziekenhuizen en civiele gebouwen bevinden”, zei een hoge IDF-officier. “Het meeste cement dat door Israël aan Gaza werd geleverd voor huisvesting, bevindt zich onder de grond.”

Volgens de belangrijke militaire officier heeft de gedeeltelijke tunnelvernietiging van de IDF een grote slag toegebracht aan de militaire infrastructuur van Hamas, waardoor de intensiteit van het raketvuur dat de afgelopen dagen op grotere afstanden werd gelanceerd, waaronder Tel Aviv, werd vertraagd. 

Sirenes in Tel Aviv zijn sinds zaterdagavond niet meer afgegaan. Tegelijkertijd bleef het raketvuur van Hamas gericht op het zuiden van Israël en de gebieden dichter bij de Gazastrook. Ondertussen wees de officier van de IDF er ook op dat het tunnelnetwerk van Hamas naar schatting nog steeds honderden kilometers lang zou zijn, aangezien de terroristische organisatie actief is over vijf brigades.

De kosten voor het bouwen van de tunnel worden geschat op ongeveer $ 50 miljoen, volgens de IDF-officier. Aanvankelijk begon het zogenaamde metrotunnelproject met individuele schachten die diep onder de grond werden gegraven en die werden gebruikt als schuilplaatsen voor Hamas-terreuragenten na het lanceren van raketten. 

Na verloop van tijd groeide het netwerk van tunnels en vertakte het zich tot een intern tunnelsysteem in de Gazastrook voor militaire training en wordt het gebruikt voor mobiliteit, opslag van wapens en om militaire operaties te beheren. De terreurinfrastructuur is ingebed in civiele gebieden en gebruikt civiele gebouwen als toegangspunten, evenals dekking voor de tunnels zelf.

Gisteravond troffen IDF-straaljagers en -vliegtuigen het tunnelsysteem, gelegen in Khan Yunis en Rafah, in de zuidelijke Gazastrook, tijdens een vijfde fase van aanvallen. Tijdens de aanvallen, die 25 minuten duurden, werden ongeveer 40 ondergrondse militaire doelen van Hamas geraakt. De aanvallen werden uitgevoerd door 52 IDF-straaljagers, met gebruik van ongeveer 120 geleide bewapening.

Wat kan je allemaal doen voor de noodlijdende bevolking in de Strook met de reusachtige bedragen die Hamas investeert in zijn tunnelnetwerk?

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel Destroys Over 60 Miles of Hamas Underground Tunnel Infrastructure in Gaza” van 19 mei 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Israël vernietigt ruim 100 kilometers aan ondergrondse tunnelinfrastructuur van Hamas in Gaza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.