Douanetaks op PlayStation en hoge onroerendgoedbelastingen: het financiële mechanisme achter Hamas-raketten

Hamas is de op twee na rijkste terreurgroep ter wereld, een twijfelachtige onderscheiding die op verschillende manieren wordt bereikt.

Onder meer, volgens een rapport van 12 mei, door de bevolking van de Gazastrook uit te melken door zoveel mogelijk belastinginkomsten te heffen, ondanks de slechte economische situatie van de enclave.

Volgens een rapport van Forbes Israel is Iran een belangrijke bron van financiering door Hamas, maar een andere is een meedogenloze campagne van harde belastingheffing tegen de bevolking van Gaza zelf.

Als de enige de facto autoriteit van de Strip, haalt Hamas tientallen miljoenen dollars per jaar uit zijn onderdanen door verschillende belastingen, heffingen en tarieven op consumptiegoederen die het grondgebied binnenkomen, evenals licentiekosten voor allerlei soorten voertuigen.

Een belangrijk doel van belastingheffing zijn sigaretten, waarop Hamas een douanerechten van maximaal 50% heeft opgelegd, wat alleen al $ 10 miljoen per maand opbrengt.

Gemiddeld betalen importeurs verder het equivalent van ongeveer $ 15 voor elk elektronisch apparaat, $ 30 voor elke ton fruit en groenten en tot $ 90 voor het importeren van speelgoed.

Bovendien wordt elke vrachtwagen die op Salah Al-Din Straat rijdt- de belangrijkste snelweg en transportader in de Strip – ongeveer $ 30 belast.

Ook zwaar belast zijn de smokkeltunnels die actief zijn aan de grens tussen Egypte en Gaza, waar het verplaatsen van een enkele koffer kan resulteren in kosten van ongeveer $ 90. Meubels geïmporteerd uit Israël vereisen een betaling van meer dan $ 200.

Hamas belast ook onroerendgoedtransacties en heft voor elke transactie 17% belasting.

De tentakels van de terreurorganisatie strekken zich ook uit tot ver in de financiële sector, in het bijzonder met betrekking tot buitenlandse hulp – meestal uit Qatar, wat neerkomt op $ 300 miljoen per jaar. Hamas int belastingen van de bedrijven die de buitenlandse fondsen omzetten in Israëlische sjekels, waardoor de terreurgroep tientallen miljoenen binnenhaalt.

Hamas controleert zelf ook honderden bedrijven op tal van terreinen, waaronder onroerend goed, verzekeringen, het bankwezen en de horeca, met cafés, restaurants en hotels die $ 1.000 per jaar worden belast.

Hamasleider Khaled Meshaal in zijn eigen fitnessruimte in zijn villa in Qatar

Met behulp van deze methoden heeft Hamas niet enkel zichzelf als organisatie verrijkt, maar ook haar leiders. 

In 2014 vertelde Dr. Moshe Elad, een Midden-Oostenexpert van het Western Galilee Academic College, aan The Algemeiner dat Khaled Meshaal, het toenmalige hoofd van de politieke vleugel van Hamas, een miljardair is.

Wereldwijde schattingen zeggen dat Meshaal 2,6 miljard dollar waard is“, zei hij – maar Arabische commentatoren en andere bronnen zeggen dat hij tussen de 2 en 5 miljard dollar waard is,” geïnvesteerd in Egyptische banken en Golfstaten, sommige in vastgoedprojecten.”

Leider van de terreurgroep Hamas, Ismail Haniyeh, één van de rijkste miljonairs in de Palestijnse semi-autonome gebieden

De volgende op de lijst is de hoge politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh, een eenmalige premier van Gaza. “Zijn fortuin wordt geschat op $ 4 miljoen, en de meeste van zijn bezittingen in de Strip staan ​​geregistreerd op naam van zijn schoonzoon Nabil en een dozijn kinderen van zijn en andere minder bekende Hamas-functionarissen,” zei Elad.

Corruptie in Hamas, voegde Elad toe, viert niet alleen hoogtij, maar gebeurt ook openlijk:

Het unieke aan Palestijnse leiders door de jaren heen is het motto: ‘Word snel rijk’. Leiders daar hebben geen schaamte voor. Ze nemen cruciale industrieën zoals communicatie en benzine over zodra ze de touwtjes in handen nemen. In de westerse samenleving heb je ook mensen die snel en corrupt rijkdom verwerven. Maar daar gebeurt het meestal op subtiele wijze met enveloppen met contant geld en uitgebreide vormen van omkoping die niet gemakkelijk op te sporen zijn. Maar de Palestijnen zullen in je gezicht zeggen: ‘Ik wil rijk worden.’

Bronnen:

  • naar een artikelReport: Hamas Has Become Rich Through Massive Taxation of Beleaguered Gaza Population” van 19 mei 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelמכס על פלייסטיישן ומיסי נדל”ן גבוהים: המנגנון הכספי מאחורי טילי החמאס” van 12 mei 2021 op de site van Forbes Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.