Het echte schandaal: waarom meldden journalisten niet dat Hamas in hun gebouw in Gaza zetelde?

Journalisten in Gaza dragen water naar Hamas. Er is geen andere manier om de valse verontwaardiging waarover ze schrijven te beschrijven nadat Israël een gebouw had gebombardeerd dat de kantoren van AP, Al Jazeera, Middle East Eye en andere mediakanalen huisvestte.

Al Jazeera legde een verklaring af waarin het Israël beschuldigde van het aanvallen van hen:

Al Jazeera veroordeelt in de krachtigste bewoordingen de bombardementen en vernietiging van zijn kantoren door het Israëlische leger in Gaza, en beschouwt dit als een duidelijke daad om journalisten ervan te weerhouden hun heilige plicht te vervullen om de wereld te informeren en gebeurtenissen ter plaatse te rapporteren. Al Jazeera zweert elke beschikbare route te volgen om de Israëlische regering verantwoordelijk te houden voor haar daden.

Ken Roth van Human Rights Watch citeerde een journalist die zei: “De laatste aanval van @IDF roept het spook op dat Israël opzettelijk media-faciliteiten in Gaza als doelwit heeft om de berichtgeving te verstoren.”


Merk op dat geen van deze journalisten ontkent dat Hamas kantoren had in hetzelfde gebouw als waarin ze zich bevonden.

De kans is groot dat ze ervan op de hoogte waren – en die informatie voor het publiek achterhielden. Een IDF-bron vertelde Noah Pollak dat de Al Jalaa-toren meerdere Hamas-operaties en -kantoren bevatte, waaronder wapenproductie en militaire inlichtingen. Het bood ook onderdak aan een bureau voor de islamitische jihad. En, zegt de bron, de lokale verslaggevers van AP wisten ervan.

Als AP en Al Jazeera op de hoogte waren van deze terroristische bureaus, dan hebben ze en blijven ze relevante informatie achterhouden voor het publiek. Het is niet Israël dat de berichtgeving probeert te verstoren – het zijn de media zelf die zichzelf censureren en de wereld de waarheid over Hamas niet vertellen. 

Meer kleur komt van Matti Friedman, die vroeger voor AP werkte, en in 2014 in The Atlantic schreef:

Hamas begreep dat journalisten niet alleen het door Hamas gerapporteerde dodental van burgers – via de VN of via zoiets als het “Gaza Health Ministry”, een door Hamas gecontroleerd bureau, als feit zouden accepteren, maar die cijfers ook tot het middelpunt van de berichtgeving zouden maken. Hamas begreep dat verslaggevers zo nodig geïntimideerd konden worden en dat ze de intimidatie niet zouden melden; Westerse nieuwsorganisaties zien meestal geen ethische noodzaak om lezers te informeren over de beperkingen die hun berichtgeving in repressieve staten of andere gevaarlijke gebieden bepalen. In de nasleep van de oorlog zou men kunnen vertrouwen op de NGO-VN-mediaalliantie om de organisaties van de internationale gemeenschap op Israël los te laten en de jihadistische groep met rust te laten.

Hij vervolgde:

Toen de leiders van Hamas hun bezittingen onderzochten vóór de gevechten van deze zomer, wisten ze dat een van die bezittingen de internationale pers was. Het AP-personeel in Gaza-stad zou getuige zijn van een raketlancering vlak naast hun kantoor, wat verslaggevers en andere burgers in de buurt in gevaar zou brengen – en de AP zou het niet rapporteren , zelfs niet in AP-artikelen over Israëlische beweringen dat Hamas raketten lanceerde vanuit woonwijken. (Dit gebeurde.) Hamas-strijders zouden het bureau van de AP in Gaza binnenvallen en het personeel bedreigen – en de AP zou het niet melden. (Dit gebeurde ook.) Cameramannen die buiten het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad wachtten, filmden de aankomst van burgerslachtoffers en vervolgens, op een signaal van een ambtenaar, zetten ze hun camera’s uit wanneer gewonde en dode strijders binnenkomen, waardoor Hamas de illusie behoudt dat alleen burgers stierven . (Ook dit gebeurde; de ​​informatie komt uit meerdere bronnen met kennis uit de eerste hand van deze incidenten.)


Het is niet absurd om je voor te stellen dat Israël journalisten als doelwit had om de berichtgeving te schrappen. Als gevolg hiervan zou de berichtgeving over Israël in ieder geval kritischer worden. Er is absoluut geen winst voor de IDF om journalisten aan te vallen terwijl ze de raketaanvallen van Hamas proberen te verlammen. Alleen mensen die niets van professionele legers weten, zouden dat zelfs maar inbeelden. 

Helaas zijn dat ook journalisten wiens taak het is om het feit te begrijpen en uit te leggen aan hun lezers. 
Het trieste feit is dat journalisten in Gaza alleen zeggen wat Hamas hen toestaat te zeggen, en ze bedriegen gewillig het publiek dat denkt dat er nog steeds journalistieke normen zijn. 

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “The real scandal: Why didn’t journalists report that Hamas was in their building in Gaza?” van 16 mei 2021 op de site van Elder of Zyon

Een gedachte over “Het echte schandaal: waarom meldden journalisten niet dat Hamas in hun gebouw in Gaza zetelde?

  1. Ja waarom niet?

    We blijven ons maar ‘verbazen’ over iets wat met koeieletters op de muur staat geschreven.

    De (s)linkse media heult met de vijanden van Joden & Israel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.