Duitsland belooft het antisemitisme bij Israëlische protesten aan te pakken

Na een golf van anti-Israëlische protesten in heel Duitsland die verband houden met het aanhoudende geweld tussen Israël en Gaza, hebben de politieke leiders hier gezworen hard op te treden tegen demonstranten die antisemitische retoriek hebben gebruikt en Joodse instellingen hebben aangevallen.

“Iedereen die antisemitische haat verspreidt, zal de volledige kracht van de wet voelen”, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer in een verklaring.

Hij voegde er zondag in een interview met de Bild am Sonntag-tabloid aan toe: “We zullen het verbranden van Israëlische vlaggen op Duitse bodem en aanvallen op Joodse faciliteiten niet tolereren.”

Bondsdag-president Wolfgang Schäuble riep op tot meer veiligheid voor Joodse gemeenschappen en instellingen aan de vooravond van de Shavuot-feestdag op zondag. Vanwege maatregelen om de pandemie van het coronavirus te stoppen, staan ​​de meeste synagogen nog steeds alleen een verminderde opkomst of observaties op afstand toe.

Hoewel de meeste demonstranten de afgelopen dagen naar verluidt vreedzaam waren, probeerden sommigen Israëlische vlaggen in brand te steken, anti-joodse scheldwoorden te riepen en juichten ze de bombardementen op Tel Aviv toe. 

Het persbureau Deutsche Welle meldde dat 180 mensen van het treinstation in de westelijke stad Gelsenkirchen naar een synagoge marcheerden met antisemitische leuzen. Verschillende personen werden gearresteerd nadat stenen door de ramen van meerdere synagogen in verschillende steden waren gegooid.

Vorig jaar maakte Duitsland het illegaal om de vlag van een vreemde staat waarmee ze diplomatieke betrekkingen onderhouden in het openbaar te vernietigen of te beschadigen. Het is ook illegaal om aan te zetten tot haat of op te roepen tot geweld tegen een groep of individuen op een manier die de vrede zou kunnen verstoren; onder de wet vallen bijvoorbeeld racisme, antisemitisme en homofobie.

Aiman ​​Mazyek, hoofd van de Centrale Raad van Moslims in Duitsland, noemde de incidenten “walgelijk” en zei in een verklaring aan de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dat “Iedereen die synagogen en Joden aanvalt onder het voorwendsel van kritiek op Israël, elk recht op solidariteit heeft verloren.”

De Turks-Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (DITIB) deed een beroep op moslims om weg te blijven van de demonstraties, meldde Deutsche Welle.

Het valt nog te bezien of verdachten die de afgelopen dagen zijn gearresteerd, zullen worden beschuldigd van het aanzetten tot antisemitisme.

Bronnen:

 • naar een artikel van Toby Axelrod “Germany vows to crack down on antisemitism at Israel protests” van 18 mei 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
 • naar een artikelGermany: Antisemitic protesters will feel ‘full force’ of the law” van 16 mei 2021 en een artikel “Israel-Gaza crisis: Police break up pro-Palestinian rallies in German cities” van 15 mei 2021 op de site van Deutsche Welle (DW)

Een gedachte over “Duitsland belooft het antisemitisme bij Israëlische protesten aan te pakken

 1. Zolang de olifant in de kamer blijft rondbonken en de waarheid tegenhoud zal de Jodenhaat blijven toenemen.

  Zolang de wereld blijft vasthouden aan ‘de BEZETTE PALESTIJNSE gebieden, OOST Jeruzalem, JOODSE KOLONISTEN in Judea & Samaria, GESTOLEN palestijns land en een LEGITIEME palestijnse staat voor een HISTORISCH palestijns volk…….zal dit als excuus voor Jodenhaat blijven fungeren.

  De hysterische meute is opgegroeid met deze leugens en niemand die haar corrigeerd…..uit angst, eigenbelang of zienswijze.

  Tijd om de olifant te verdoven, uit de kamer te verwijderen en de leugens niet meer te accepteren door de ignorante meute Iedere dag met een portie waarheid te voeden tot ze het lusten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.