Antisemitisme neemt wereldwijd toe in de nasleep van de Gaza-campagne

Antisemitische incidenten in de VS, het VK, Canada en daarbuiten zijn aanzienlijk toegenomen sinds het begin van de militaire campagne van de IDF in Gaza vorige week.

Volgens de Community Security Trust, de gemeentelijke Joodse veiligheidsorganisatie in het VK, waren er van 8 mei tot 17 mei 86 antisemitische incidenten, vergeleken met slechts 16 incidenten in de tien dagen daarvoor.

Bij een schokkend incident op zondag reed een konvooi van ongeveer zes privévoertuigen met Palestijnse vlaggen door de wijk St. John’s Wood in Noord-Londen op zondag met een persoon die uit een luidspreker in een van de auto’s riep: “F ** k de Joden, “” Neuk hun dochters “,” Neuk hun moeders “,”Verkracht hun dochters” en “Bevrijd Palestina.”.

Een video van het incident werd op grote schaal verspreid op sociale media. Na het incident kondigde de Metropolitan Police zondagavond aan dat de auto was gevolgd door een politiehelikopter en aangehouden, en dat vier mannen waren gearresteerd op verdenking van racistisch verzwarende overtredingen van de openbare orde.

Ze zijn dinsdag in hechtenis genomen en op borgtocht vrijgelaten, maar worden ook verdacht van een soortgelijk incident in Manchester, dat zaterdagavond laat plaatsvond. Het incident veroorzaakte verontwaardiging in het VK, waarbij premier Boris Johnson, leider van de oppositie Sir Keir Starmer, en burgemeester van Londen Sadiq Khan het voorval allemaal veroordeelden.

“Er is geen plaats voor antisemitisme in onze samenleving”, tweette Johnson zondagmiddag.”Voorafgaand aan Sjavoeot sta ik achter de Britse Joden die het soort schandelijke racisme dat we vandaag hebben gezien niet zouden moeten verduren.”

Starmer beschreef het incident als “volkomen walgelijk”, eraan toevoegend “Antisemitisme, vrouwenhaat en haat horen niet thuis in onze straten of in onze samenleving. Er moeten consequenties zijn. “

Khan tweette: “Haatmisdrijven zijn onvergeeflijk en horen niet thuis in onze stad. Ik heb contact gehad met de politiecommissaris van Met over de afschuwelijke berichten over antisemitische aanslagen dit weekend. “

In de VS zijn de afgelopen dagen talloze antisemitische incidenten gemeld door de Anti-Defamation League tegen de achtergrond van de Operatie Guardian of the Walls van de IDF, waaronder talloze vergelijkingen van het Israëlische beleid met dat van de nazi’s. De werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance definieert dergelijke vergelijkingen specifiek als antisemitisch.

Bij anti-Israëlische protesten in San Francisco en Boston op zaterdag hielden deelnemers borden waarin werd beweerd dat Israël een “Holocaust” pleegt tegen de Palestijnen, terwijl in Austin, Texas, een demonstrant een bord bij zich had met een hakenkruis boven de Davidster op de Israëlische vlag.

In Dearborn, Michigan, werd een bord in de menigte gezien met de tekst: “Het was niet oké in nazi-Duitsland – Waarom is het oké in Palestina?”

Op 16 mei scandeerde een groep van ongeveer twintig pro-Palestijnse demonstranten “Intifada!” en “Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn” aan de overkant van de Temple Beth Israel synagoge in Skokie, Illinois. “Het aanvallen van een joodse religieuze instelling met anti-Israëlisch activisme is een vorm van antisemitische intimidatie”, merkte ADL op.

En het Centrum voor Israël en Joodse Aangelegenheden (CIJA) in Canada uitte “grote bezorgdheid” over “de golf van geweld en antisemitisme die gemeenschappen in heel Canada treft”, waarvan het zei dat het verband houdt met het voortdurende conflict tussen Israël en Hamas in Gaza.

Het merkte op dat pro-Palestijnse demonstranten pro-Israëlische tegendemonstranten hebben aangevallen tijdens een bijeenkomst in Toronto op zaterdag en dat er vergelijkingen zijn gemaakt tussen Israël en nazi-Duitsland, inclusief plakkaten die het nazi-hakenkruis gelijkstellen aan de Israëlische vlag.

Burgemeester van Toronto John Tory zei op Twitter dat “haat, antisemitisme en geweld geen plaats hebben in onze stad”, en voegde eraan toe: “Elk geweld tegen de Joodse gemeenschap van onze stad of leden van een andere gemeenschap in Toronto is absoluut onaanvaardbaar.”

Premier Justin Trudeau tweette na de gewelddadige demonstraties: “Iedereen heeft het recht om vreedzaam samen te komen en zich vrijelijk uit te drukken in Canada – maar we kunnen en zullen geen antisemitisme, islamofobie of welke soort dan ook tolereren”, eraan toevoegend: “We veroordelen ten zeerste de verachtelijke mensen. retoriek en geweld die we dit weekend bij sommige protesten hebben gezien.”

CIJA wees ook op een verontrustende video op TikTok gemaakt door een student aan de Wilfrid Laurier University in Waterloo, Ontario, waarin ze schijnbare steekaanvallen op Israëli’s leek te onderschrijven, een afbeelding van een Israëlische vlag verbrandde en een Israëlische vlag liet zien die op toiletpapier was getekend. Een woordvoerder van de universiteit zei dat het “deze situatie opvolgt en passende maatregelen zal nemen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Jeremy Sharon “Antisemitism surges worldwide in wake of Gaza campaign” van 18 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Antisemitisme neemt wereldwijd toe in de nasleep van de Gaza-campagne

  1. Jodenhaat nam niet toe na……..

    Men had alleen een “legitiem” excuus nodig om zich te outen.

    Jodenhaat is al eeuwenlang de grootste pandemie wereldwijd zonder enig prospect op een vaccin.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.