Update 18 mei: Hamas en PIJ blijven raketten afschieten; Israël verwacht dat de strijd over enkele dagen voorbij zal zijn

De nachtelijke hemel op 14 mei 2021 gezien vanuit Beit Lahia in de noordelijke Gazastrook. Rechts vuurt Hamas een barrage van raketten af naar Israël. Links op het plaatje is te zien hoe het Iron Dome systeem de raketten onderschept [beeldbron: Anas Baba/AFP]

Laatst bijgewerkt, dinsdag 18 mei ’21 om 6u49

Op het ogenblik dat ik hier om 5u15 aan mijn overzicht van afgelopen maandagavond en dinsdagochtend begin, is Hamas opnieuw raketten beginnen af te vuren, na een betrekkelijke stilte die ongeveer zes uren heeft geduurd.

Tussen 19.00 uur Gisteravond en vanmorgen 07.00 uur hebben Palestijnse terroristen in Gaza volgens het leger zo’n 90 raketten op Israël afgevuurd. De Israel Defense Forces zegt dat ongeveer 20 van die raketten de grens niet hebben bereikt en in Gaza zijn geland.

De Israel Defense Forces zegt dat het gisteravond meer dan 150 terroristische agenten heeft gedood, de meerderheid van Hamas, tijdens de gevechten in de Gazastrook. Volgens IDF-woordvoerder Hidai Zilberman waren meer dan 120 van de doden leden van Hamas en meer dan 25 leden van de Palestijnse Islamitische Jihad.

Tientallen raketten werden afgevuurd op Netivot, de regio Sha’ar Hanegev en in Nahal Oz nabij de Gazastrook. Na de raketaanvallen van Hamas werd bij wijze van vergelding onder meer de Al-Rimal-kliniek, in de gelijknamige stad in de Gazastrook, gedeeltelijk verwoest, terwijl het Hamas “ministerie” van volksgezondheid en het kantoor van de Rode Halve Maan van Qatar ook werden getroffen, zeggen functionarissen.

Hamas claimt de verantwoordelijkheid opgeëist voor het spervuur ​​van raketten op Netivot en zegt dat het een reactie was op ‘zionistische agressie’, een duidelijke verwijzing naar de nachtelijke IDF-aanvallen op Gaza.

Er zijn geen onmiddellijke meldingen van verwondingen. De raketaanval op Netivot en omliggende gemeenschappen kwam na een zeldzame zes uur durende onderbreking van raketaanvallen, aldus een bericht in The Times of Israel.

Premier Benjamin Netanyahu hield veiligheidsoverleg in Kirya in Tel Aviv met de minister van Defensie, de stafchef, het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, het hoofd van de Shin Bet, het hoofd van de Mossad en de hoogste veiligheidsfunctionarissen.

Tijdens de discussie sprak Netanyahu over de richtlijn “om door te gaan met het raken van de terroristische doelen”. De premier zei:

Het gaat goed met de IDF – vandaag hebben we een andere hoge commandant van de Islamitische Jihad geëlimineerd, we hebben de marine-eenheid van Hamas geraakt en we blijven aanvallen op het ondergrondse medium – de metro van Hamas, en er zijn andere doelen. We zullen zoveel mogelijk blijven handelen om de vrede en veiligheid voor alle inwoners van Israël te herstellen.

De IDF bevestigde de liquidatie van Hussam Abu Harbid (Abu Harbeed), een commandant die reeds 15 jaar de Al Quds Brigades leidde, het moordeskader van de terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ):

De raketaanvallen vanuit Gaza gingen maandag door, met meer dan 250 raketten die tijdens de Shavuot-vakantie op Israël werden afgevuurd.

Een raket raakte een kleuterschool in Sderot. Er waren geen gewonden omdat de kleuterschool gesloten was. IDF-straaljagers en -vliegtuigen vielen vandaag vijf huizen aan van leiders van de terreurorganisatie Hamas in de Gazastrook. De aangevallen huizen dienden als terroristische infrastructuur.

IDF-stafchef Aviv Kochavi ontmoette maandagavond de leiders van de lokale autoriteiten in het zuiden, wier gemeenschappen de afgelopen week onder vuur liggen van Hamas en islamitische Jihad-raketten.

Kochavi vertelde hen dat de operatie in Gaza nog minstens twee dagen zou duren, waarin de IDF enkele van haar aanvallen zou intensiveren. De stafchef van de IDF merkte op tijdens een bijeenkomst waaraan generaal Uri Gordin van het thuisfront ook deelnam:

Uw leiderschap en de veerkracht van de burgers zijn zeer krachtig. Hamas had het bij het verkeerde eind toen het acht dagen geleden in de richting van Jeruzalem schoot, het dacht niet dat dat zou gebeuren. Hamas was verrast door de kracht, de methoden en de prestaties en krijgt thans zeer zware klappen. De operatie duurt zo lang als nodig is.

Een gedachte over “Update 18 mei: Hamas en PIJ blijven raketten afschieten; Israël verwacht dat de strijd over enkele dagen voorbij zal zijn

 1. Als wij naar onze ‘duidingsprogramma’s kijken valt er een nieuw fenomeen te bespeuren, “”de Wijze Westerse Strateeg Psycholoog”” m.a.w. “de ultieme betuttelaar” die géén idee heeft waarover hij spreekt.

  Zo werkt het:
  ISRAEL is sowieso schuldig omdat………….
  ‘Het de grootste & sterkste is met het modernste leger & fenominale inlichtingendienst.

  ISRAEL moet zich dus moet gedragen als de verantwoordelijke volwassene t.o. dat hoopje ellende dat heeft gezworen zolang te blijven doorgaan met terreur & beschietingen tot Israel is verdwenen.

  HAMAS & ISLAMIC JIHAD zijn gewoon arme sloebers die zich met gebrioken geweertjes moeten verdedigen tegen die ‘zomaar bombarderende Israelis. Ze moeten deze armzalige verdedigings wapens óók nog eens binnen moeten smokkelen.

  Géén van deze psychologische strategen heeft ooit de vraag gesteld hoe het komt dat Israel zo groot & sterk is geworden met nood aan een sterk leger & een fenomenale inlichtingendienst.

  Alsof ze niets beters met hun geld konden doen!!!!!!

  Géén van deze psychologische strategen heeft ooit de vraag gesteld waarom Hamas/Isl.J. een arsenaal raketten moet hebben terwijl ze permanent op de loonlijst staan van de Westerse belastingbetaler.

  Zou het niet ‘zomaar kunnen zijn dat als deze beide groepen geen raketten zouden afvuren op Israelische burgers dat Israel géén enkele bom richting Gaza zou sturen en alle huizen overeind zouden staan.

  Het zou een win, win zijn.
  Voor de Israelische, maar vooral voor de burgers in Gaza die in de wurggreep van deze 2 moorddadige organisaties zitten.

  Het zou de heren strategische experten/psychologen daarom passen nederigheid toe te passen. We zitten hier niet op de kleuterschool die het advies van een stelletje onkundige psychologen ‘experts’ nodig heeft.

  Overleven in Midden Oosten is géén gratis lunchpakket!!!!

  Alhoewel? Kleuters staan erom bekend dat ze oneindig blijven vragen naar het waarom. Tijd voor deze ‘experts’ hetzelfde te doen.

  Hier het antwoord wat ze zouden krijgen.
  Israel is groot & sterk geworden uit noodzaak!

  Dat grote sterke leger en die fenomenale inlichtingendienst zijn er omdat, als dat niet zo zou zijn, ze allang niet meer had bestaan daar ze sinds haar oprichting is bedreigd & aangevallen met het doel haar te vernietigen!

  Het is de zovéélste mutatie van de eeuwenlange Jodenpogroms.

  Wat de wereld totaal uit het evenwicht brengt is het eeuwenlange Arabische/Europeese mislukken van deze missie door de eeuwenlange overleving van het Jodendom.

  Het ongevraagde advies van deze Europeese adviseurs is dan ook totaal ongepast.

  Israel blijft doorgaan zolang zij dat nodig vind, ongeacht wat een paar Europeese “experts” & media vrienden daarvan vinden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.