Libanon vuurde afgelopen nacht zes raketten af naar Israël maar die raakten niet over de grens

Ook aan de noordelijke grens van Israël met Israël neemt de spanning toen. Op maandagavond omstreeks 23u30 (locale tijd) werden zes raketten vanuit Libanon richting Israël afgevuurd die alle voortijdig neerstorten op het grondgebied van Libanon.

De Israel Defense Forces zegt dat zes projectielen vanuit Libanon op Noord-Israël zijn afgevuurd, maar blijkbaar op Libanees grondgebied zijn geland. Er zijn geen Israëlische verwondingen gemeld. “Als reactie hierop schoten IDF-artillerietroepen terug bij de bron van de lanceringen”, zegt het leger.

De Israel Defense Forces zijn van mening dat een kleine Palestijnse factie – niet de terreurgroep Hezbollah – verantwoordelijk is voor de aanval op Noord-Israël vanuit Libanon gisteravond, zegt woordvoerder Zilberman.

Volgens Zilberman was de aanval, waarbij zes projectielen op Noord-Israël werden afgevuurd, afkomstig uit een stad ten noorden van de berg Dov, ook wel bekend als Shabaa Farms, in het zuiden van Libanon. IDF-artillerie schoot terug naar de bron van de lancering.

De IDF gelooft dat raket- en mortieraanvallen vanuit Libanon waarschijnlijk zullen doorgaan terwijl het leger Hamas in Gaza bestrijdt, zoals ze deden in de Gaza-oorlog van 2014.

De Interim Force van de Verenigde Naties in Libanon zegt dat de grens tussen Israël en Libanon nu kalm is nadat het Israëlische leger had gezegd dat zes raketten op de Joodse staat waren afgevuurd, maar de grens niet konden passeren.

“UNIFIL detecteerde het afvuren van raketten vanuit het algemene gebied van Rashaya Al Foukhar ten noorden van Kfar Chouba in Zuid-Libanon,” twitterde de VN-waarnemer, en merkte op dat de IDF artillerievuur terugstuurde op de locatie waar de raketten vandaan kwamen. “De situatie in het gebied is nu kalm“, zegt de groep.

Hezbollah tunnels

Een niet bij naam genoemde Libanese functionaris vertelt de in Londen gevestigde Arabisch-talige krant Asharq Al-Awsat dat Hezbollah de Gaza-gevechten niet wil uitbreiden naar het Libanese theater. De functionaris zei:

De situatie aan de grens met Israël zal onder controle blijven omdat Hezbollah er geen belang bij heeft het conflict uit te breiden.

De functionaris merkte op dat Iran ook geen oorlog tussen Israël en Hezbollah wil, terwijl het probeert om sancties te verlichten van de VS tijdens de nucleaire besprekingen in Wenen.

De terreurgroep Hezbollah heeft een netwerk van honderden kilometers lange tunnels gegraven van Beiroet tot Zuid-Libanon, meldt de openbare omroep Kan. Het netwerk werd parallel gegraven met de zes aanvalstunnels van Hezbollah in Israël, die de IDF in 2018 blootlegde en vernietigde, zegt Kan.

Het doel van het extra netwerk was om de snelle en geheime verplaatsing van troepen mogelijk te maken tijdens een oorlog tegen Israël, aldus het rapport. Het commando- en controlehoofdkwartier werd gebouwd binnen het tunnelnetwerk, zegt het. De tunnels bereiken een afstand van ongeveer drie kilometer van de Israëlische grens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.