Biden-regering keurde $ 735 miljoen wapenverkoop aan Israël goed

Beersjeba, Israël, 9 mei 2019. Joint Direct Attack Munition (JDAM) tentoongesteld in het Israeli Air Force Museum [beeldbron: Dreams Time]

De regering van president Joe Biden keurde de mogelijke verkoop van 735 miljoen dollar aan precisiegeleide wapens aan Israël goed, en congresbronnen zeiden maandag dat van de Amerikaanse congresleden niet verwacht werd dat ze bezwaar zouden maken tegen de deal ondanks het geweld tussen Israël en Palestijnse militanten.

Drie congresmedewerkers zeiden dat het Congres op 5 mei officieel op de hoogte was gebracht van de voorgenomen commerciële verkoop, als onderdeel van het reguliere beoordelingsproces voordat grote buitenlandse wapenverkoopovereenkomsten doorgang kunnen vinden.

De verkoop werd voor het eerst gemeld door de Washington Post .

Het Congres werd in april op de hoogte gebracht van de geplande verkoop, als onderdeel van het normale informele herzieningsproces voorafgaand aan de formele kennisgeving op 5 mei. Volgens de Amerikaanse wet opent de formele kennisgeving een periode van 15 dagen voor het Congres om bezwaar te maken tegen de verkoop, die wordt ondanks het aanhoudende geweld niet verwacht.

Meerdere typen JDAM’s

De verkoop van Joint Direct Attack Munitions, of JDAM’s, gedaan door Boeing Co, werd destijds als routine beschouwd, nog voor de start van vorige week van de hevigste vijandelijkheden in de regio in jaren.

Er waren destijds geen bezwaren van de democratische en republikeinse leiders van de congrescommissies voor buitenlandse zaken die dergelijke verkopen beoordelen, zeiden assistenten.

Gevraagd om commentaar, merkte een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken op dat de afdeling onder federale wet- en regelgeving verboden is om publiekelijk commentaar te geven op of details te bevestigen van licentieactiviteiten die verband houden met directe commerciële verkoop, zoals de JDAMs-overeenkomst.

“We blijven ons grote zorgen maken over het huidige geweld en werken aan een duurzame rust”, aldus de woordvoerder.

Krachtige steun voor Israël is een kernwaarde voor zowel Democratische als Republikeinse leden van het Amerikaanse Congres, ondanks oproepen van enkele van de meest progressieve Democraten om een ​​hardere houding aan te nemen tegen de regering van de Israëlische president Benjamin Netanyahu.

Volgens de Amerikaanse wet kan het Congres bezwaar maken tegen de verkoop van wapens, maar in dit geval is het onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren. Omdat Israël een van de weinige landen is waarvan de militaire deals worden goedgekeurd volgens een versneld proces, zal het typische venster voor bezwaar worden gesloten voordat wetgevers een resolutie van afkeuring kunnen aannemen, zelfs als ze daartoe geneigd waren.

Bronnen:

  • naar een artikel Biden Administration Approved $735 Million Arms Sale to Israel” van 17 mei 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.