Bijna niets dat u hebt gehoord over uitzettingen in Jeruzalem is waar

Het verhaal van de Israëlische critici luidt dat de huidige aanval van Hamas verbonden is met dat van de uitzettingsprocedures bij Israëlische rechtbanken met betrekking tot enkele eigendommen in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem.

De waarheid over Sheikh Jarrah is dat het een gewoon eigendomsgeschil tussen particuliere partijen betreft.

Het eigendom van de joodse eisers van de weinige percelen land is herhaaldelijk bevestigd in de rechtbank, volgens wetten die gelijkelijk van toepassing zijn, ongeacht etniciteit. Israëlische rechtbanken hebben alles in het werk gesteld om te voorkomen dat de Palestijnse inwoners die al een halve eeuw geen huur hebben betaald, worden uitgezet.

In de zaak die nu voor het Israëlische Hooggerechtshof aanhangig is, is de eigenaar een Israëlische onderneming met Joodse eigenaren waarvan de titel teruggaat tot een oorspronkelijke aankoop in 1875.

Tot 1948 was de wijk Sheikh Jarrah de thuisbasis van zowel Joodse als Arabische gemeenschappen. Toen viel Jordanië Israël binnen en bezette de helft van Jeruzalem, waarbij alle Joodse inwoners werden verdreven en hun bezittingen in beslag werden genomen.

Deze zaak heeft niets te maken met etniciteit of religie. De enige discriminatie bij de juridische behandeling van eigendommen van Sheikh Jarrah is historisch, door Jordanië, en jegens Joden ten voordele van de Palestijnen.

De eisers hebben vier decennia voor de rechtbank doorgebracht om het bezit van de eigendommen terug te krijgen. In de laatste rechtszaken oordeelde de rechtbank dat vier van de acht beklaagden krakers waren zonder wettelijke rechten op het land, en de overige vier afstammelingen waren van huurders die nooit huur hadden betaald.

Niettemin hebben Israëlische rechtbanken de Palestijnen behandeld als ‘beschermde huurders’ en zouden ze voor onbepaalde tijd tegen uitzetting beschermen als ze huur betaalden. Ze hebben dit geweigerd.

Israëlische rechtbanken oordelen over eigendomsgeschillen in Jeruzalem tussen Arabische partijen, of door Arabieren tegen Joden, zonder protest. Er is in dit geval maar één bezwaar: de eigenaren zijn joden.

De geproduceerde controverse is deze keer een poging om Israël effectief onder druk te zetten om de etnische zuivering van Jordanië te bestendigen – in naam van de mensenrechten.

Bronnen:

 • naar een artikel van Avi Bell en Eugene Kontorovich “Almost Nothing You’ve Heard about Evictions in Jerusalem Is True” van 14 mei 2021 op de site van The Wallstreet Journal (WSJ)

3 gedachtes over “Bijna niets dat u hebt gehoord over uitzettingen in Jeruzalem is waar

 1. Ik had dit al een week geleden op ’n [ denk ik ! ] Franse Site gelezen.
  Een site die de geschiedenis van aankoop ergens in 1875, erg ver/ grondig heeft uitgelegd.
  Als je dan die “korte” nieuws/achtergrond info van de NOS bijv. hoort, dan erger ik me groen en geel aan zoveel “op verkeerd spoor” brengen van mensen, die er verder nooit over willen lezen, laat staan zich eens in de geschiedenis van Israel willen verdiepen.

  Like

 2. Dit hele buurtconflict loopt al 20 jaar maar werd nu weer uit de trukendoos gehaald als excuus voor de geanuleerde verkiezingen, waarbij de Hamas overwinning uit haar strot werd getrokken door “president” Abbas, die de bui al zag hangen.

  De énigen die hier verbaasd over zijn zijn de suffe Europeanen met al hun “experts”.

  Hilarisch zijn dan ook al die protesten van al die “”pro palestijnen”, hilarisch & voorspelbaar …….net als de afgezegde verkiezingen dat waren.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.