Moslimhistorici bevestigen consequent de Joodse banden met Jeruzalem

Zicht vanuit het zuid-oosten op de Tempelberg in Jeruzalem 180 jaar geleden. Rechts van de minaret staat de Al Aqsa Moskee met daarnaast in het midden de nog niet vergulde Rotskoepel. Olieverfschilderij van David Roberts uit 1839 ‘Im Heiligen Land’ – Reisebilder von David Roberts’; Uitgeverij RGA-Verlag 1991 [beeldbron]

Een nieuw boek dat voorafgaand aan Jeruzalemdag werd gepubliceerd, beschrijft hoe het moslimverhaal over de Joodse connectie met de Tempelberg is vervormd.

Het boek  Islam, Jews and the Temple Mount zal ongetwijfeld voor opschudding zorgen in de moslimwereld. Het bevat een uitgebreide lijst van vroege islamitische bronnen die de historische Joodse claim op Jeruzalem erkennen, in tegenstelling tot moderne islamitische religieuze geleerden die – in de context van het Arabisch-Israëlische conflict – elke Joodse band met de Tempelberg ontkennen en het argument promoten dat er nooit een Joodse tempel heeft gestaan. 

Vierenvijftig jaar na de eenwording van Jeruzalem en de vestiging van Israëlische controle over de Oude Stad, houden professor Yitzhak Reiter en co-schrijver Dvir Dimant dit heersende moslimverhaal een spiegel voor. 

Volgens het boek ontkennen islamitische leiders canonieke islamitische historische werken die dateren uit de 7e eeuw na Christus, een paar decennia na de dood van de profeet Mohammed, en verklaren dat juist de reden dat de islam de eerste steen in het centrum van de Rotskoepel zo heilig is vanwege de wetenschap dat de Joodse Tempel daar stond.

Het zit er allemaal in. Moslimbronnen beschrijven de geschiedenis keer op keer op dezelfde manier als Joodse bronnen dat doen: de bouw van de eerste tempel op de eerste steen door koning Salomo; de vernietiging ervan door de Babylonische koning Nebukadnezar; de Babylonische ballingschap; De toestemming van de Perzische keizer Cyrus de Grote aan de Joden om naar Jeruzalem terug te keren en de Tweede Tempel te bouwen; en de vernietiging ervan door de Romeinse keizer Titus. 

Op de Triomfboog van Titus in Rome is een basrelief te zien die een Romeinse triomfantelijke processie voorstelt waarin Romeinse overwinnaars Joodse voorwerpen met zich meevoeren, die zij zonet geroofd hebben uit de Tweede Tempel in Jeruzalem. In 70 na Chr. veroverden de Romeinen olv Titus Jeruzalem en vernielden de Tweede Tempel op de Tempelberg. Dit basrelief is te zien aan de binnenzijde van de Boog of Triomfboog van Titus die in 82 na C. werd opgericht om de verovering van het Heilig Land te herdenken en is te bewonderen aan de Via Sacra te Rome.

Bovendien bevestigen niet alleen de meest gerespecteerde historici van de islam de joodse historische tijdlijn, maar ze benadrukken ook dat de reden dat Jeruzalem en de Tempelberg in de islam als heilig werden beschouwd, is dat de plaatsen in het jodendom ook als heilig werden beschouwd. Dit vloeide voort uit hun opvatting van de islam als een voortzetting van het jodendom, evenals van patriarch Abraham en andere figuren in de Schrift. 

In hun boek presenteren Reiter, een expert op het gebied van islamitische, Midden-Oosterse en Israëlische studies, en Dimant, afgestudeerd aan het Shalem Academic Center in Jeruzalem en een onderzoeksassistent aan het Truman Institute for Peace Research, joodse en islamitische bronnen naast elkaar. en onthullen een onmiskenbare gelijkenis tussen de twee. 

De islam, de joden en de Tempelberg laten  zien dat tot de Balfour-verklaring van 1917 niet alleen moslimbronnen de joodse connectie met Jeruzalem niet ontkenden, maar ze er systematisch op wezen en bevestigden. Echter, in 1967, toen Israël de controle over de Oude Stad overnam tijdens de Zesdaagse Oorlog, nam het verhaal een drastische wending, en het ontkennen van een Joodse link met de Tempelberg werd het overheersende argument. 

Vanaf dat moment keerden moslims de enorme en rijke islamitische literatuur de rug toe die de Joodse connectie met de Tempelberg bevestigt. 

In de 10e eeuw na Christus beschreef Muhammad ibn Jarir al-Tabari, misschien wel een van de meest bekende en gerespecteerde historici in de islamitische religieuze wereld, hoe God koning David verhinderde de tempel te bouwen omdat hij bloed aan zijn handen had, en daarom de taak werd toegewezen aan zijn zoon, Salomo. Zijn beschrijving is bijna identiek aan die in de joodse bron, het boek Kronieken. 

In de 11e eeuw beschreef Abu Bakr Muhammad ibn Ahmad al-Wasiti, die diende als de prediker van de Al-Aqsa-moskee, hoe koning Salomo moeite had om de poorten van de tempel te openen en dat pas lukte nadat hij in gebed de naam had genoemd. van zijn vader. Het verhaal verschijnt bijna woord voor woord in de Babylonische Talmoed. 

In de 14e eeuw merkte de Arabische historicus Ibn Khaldun in zijn kanonwerk, Muqaddimah , ook op hoe koning Salomo de tempel bouwde in het vierde jaar van zijn regering. Zijn beschrijving van de inauguratie van de tempel is identiek aan die van koningen I, hoofdstuk 6. 

In de 15e eeuw vertelde historicus Mujir al-Din uit Jeruzalem ook hoe de tempel werd gebouwd door koning Salomo, en dat deden velen na hem ook. Bijna altijd was de beschrijving in moslimbronnen vergelijkbaar met die van de joodse geschriften. 

Het belangrijkste, zo vertelden Reiter en Dimant aan  Israel Hayom , ‘is dat de Al-Aqsa-compound, of zoals de Joden het noemen, de Tempelberg, door de [moderne] islam wordt erkend als de plaats van twee joodse tempels, en vooral, Salomo’s tempel. 

“De islam heeft de joodse en christelijke traditie in deze kwestie overgenomen, en in de middeleeuwen probeerde het niet te ontkennen dat de Rotskoepel de voortzetting van de tempel van Salomo symboliseert. Men zou zelfs kunnen zeggen dat de islam trots was. hiervan,” zeiden ze. 

“Sommige geleerden merkten zelfs op dat bepaalde gebruiken en ceremonies die plaatsvonden buiten de Rotskoepel en zelfs binnen, tijdens de Umayyad-dynastie, vergelijkbaar waren met die welke vroeger in de Joodse Tempel plaatsvonden.”

Dimant voegde eraan toe dat een van de beste bronnen om naar te kijken als je meer wilt weten over het traditionele moslimverhaal over de Joodse connectie met de Tempelberg, het heiligste boek van de islam, de Koran, is. 

“De bronnen die we in het boek citeren, hebben een speciale betekenis, omdat ze geen betrekking hebben op de geschiedenis. Het laat zien hoe diepgeworteld het onderwerp van de twee tempels en de Israëlieten was onder de korancommentatoren.”

Reiter, die deelnam aan tientallen diplomatieke bijeenkomsten tussen Israëli’s en Arabieren, zei dat hij vaak Palestijnen en moslims uit Jordanië, Egypte en andere Arabische landen ontmoette die ervan overtuigd waren dat de Joden het verhaal van de Eerste en Tweede Tempel bedachten na de oprichting van de moderne staat, om politieke en nationale redenen. 

“Bovendien werd het me duidelijk dat vooraanstaande Arabische openbare leiders en academici niet bekend zijn met hun historische bronnen die eeuwenlang de Joodse Tempel in Jeruzalem en de geschiedenis van de Israëlieten in Jeruzalem en het Land Israël hebben beschreven”, zei hij. 

Vraag: Hoe reageren deze intellectuelen wanneer u deze geschiedenis voor het eerst met hen deelt? 

“Velen geven toe dat ze [dit] niet wisten, maar er zijn ook intellectuelen, academici, die deze boeken op hun boekenkast hebben staan. Ze vertellen me in privégesprekken dat wat [voormalig voorzitter van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie Yasser] Arafat zei in zijn dat er nooit een tempel in Jeruzalem was, is onzin. Tegelijkertijd leggen ze uit dat ze in de huidige staat van conflict niet publiekelijk kunnen instemmen met het geaccepteerde academische verhaal, dat ook het joodse verhaal is. We moeten onze mond dichthouden’, zeggen ze,” legde Reiter uit. 

Vraag: Hoe gaat de islam om met de duidelijke tegenstelling tussen zijn huidige argument dat indruist tegen zijn meest gerespecteerde historische bronnen?

“Er is ontkenning. Negering. Beschaamdheid. Ik liet het manuscript zien aan Arabische studenten die ik lesgeef. Wat me verbaasde is dat er geen reacties waren. Niemand sprak zich uit voor of tegen. Niemand zei dat het waar of onwaar was. Gewoon volkomen stil. Ik stuurde ook een kopie naar een vriend in de Jordaanse koninklijke familie, die op de hoogte wil blijven van het conflict op de Tempelberg. Ook hij zwijgt voorlopig.”

Door de jaren heen, als het ging om onderhandelingen over Jeruzalem, heeft de Israëlische regering de bronnen die Reiter en Dimant in hun boek citeren niet gebruikt. 

“Het doel was om een ​​diplomatiek en politiek debat te voeren, zonder het religieuze aspect in te brengen”, legt Reiter uit, die als plaatsvervangend adviseur voor Arabische zaken diende voor drie Israëlische premiers: Menachem Begin, Yitzhak Shamir en Shimon Peres. 

Eens vroeg Begin me het exacte vers in de Koran dat zegt dat het land Israël aan Mozes was beloofd, herinnerde Reiter zich. “Maar toen ontdekten we dat een van de commentatoren op de Koran uitlegde dat hoewel de Joodse natie verbonden is met het Heilige Land, ze het niet verdienen vanwege de zonde van het Gouden Kalf.” 

Vraag: Nu u aan deze bronnen heeft voldaan en de informatie beschikbaar heeft gesteld, denkt u dat Israëlische diplomaten deze zullen gebruiken? 

“Ons doel is om het discours meer op bronnen gebaseerd te maken. Het is erg gevoelig. We willen niemand beledigen. Het boek is explosief en ambtenaren zullen het niet haasten om het te gebruiken. We willen niet dat het boek wordt een bron van conflict, maar om het discours te transformeren en te verrijken met een aspect dat er nu volledig aan ontbreekt,” zei Dimant. 

Vraag: Het verband tussen de islam en het jodendom, in hoeverre dateert het? 

“Het gebeurde zo dat ik vorige week een biografie van Mohammed las die enkele decennia na zijn dood was geschreven. De profeet, zo zei het boek, had een ontmoeting met stamleiders uit de stad Medina, die met joden studeerden en vaak joden ontmoetten. Hij vroeg hen naar de Joden en hun geloof, en ze vertelden hem onder andere dat Joden in één God geloven”, zei Reiter. 

“De verbinding tussen de islam en het jodendom bestond al vanaf het allereerste begin van de islam. De islam heeft zichzelf altijd gezien als een voortzetting van het jodendom. De koran staat vol met verhalen van [joodse] profeten. De yoesoef-soera in de koran is bijna identiek aan het verhaal. van Jozef en zijn broers in het boek Genesis. En dit is slechts één voorbeeld,” voegde hij eraan toe.

Reiter en Dimant legden uit dat de moderne islam veel minder trots is op zijn joodse oorsprong en vaak zijn best doet om ze te verbergen. Ook heeft de moderne islam archeologische opgravingen op de Tempelberg verboden en gebruikt het de afwezigheid van belangrijke archeologische vondsten op de berg – het resultaat van het verbod om mee te beginnen – om de ontkenning van enige Joodse connectie met Jeruzalem of het bestaan ​​van de Tempel te versterken. 

Reiter en Dimant noemen verschillende soorten “ontkenners” in hun boek: degenen die beweren dat de Joodse tempel helemaal niet in het land Israël lag, maar op het Arabische schiereiland; degenen die ervan overtuigd zijn dat Abraham, koning David en koning Salomo geen joodse maar islamitische figuren waren; en degenen die denken dat de traditionele islam een ​​reeks vooringenomen, verzonnen tradities is, veranderd door joden die zich tot de islam bekeerden en de religie met hun eigen inhoud beïnvloedden. 

Sommige hedendaagse leiders, zo legden Reiter en Dimant uit, erkennen dat er ooit een Joodse tempel op de berg was, maar beweren dat het een kleine, kortstondige structuur was en dat de Joden daarom tegenwoordig geen rechten hebben op de site. Volgens hen hebben de joden van vandaag geen band met die Israëlieten. 

Voor veel moslims is “het jodendom de ruggengraat van het zionisme en zij zien de religie als een bedreiging voor de islam en de Al-Aqsa-moskee, en ze kiezen ervoor om deze bedreiging aan te pakken door enerzijds de moslimgeschiedenis en anderzijds de joodse geschiedenis te herschrijven.” 

Vroege islamitische bronnen, zo concludeerden Reiter en Dimant, “aanvaarden de joodse traditie volledig of bijna volledig en strekken zich uit over honderden jaren, bijna vanaf de vroege dagen van de islam tot aan de 20e eeuw.”

“Wij stellen dat degenen die de Joodse connectie met de Tempelberg ontkennen vanwege politieke doeleinden onbedoeld de islamitische legitimiteit van Al-Aqsa en de Rotskoepel ondermijnen, en de geloofwaardigheid van essentiële in het Arabisch geschreven bronnen, die de klassiekers van de islam zijn. en zijn cultuur en identiteit.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Nadav Shragai “‘Muslim historians consistently confirm Jewish ties to Jerusalem’” van 10 mei 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.