Iran drijft de ‘geheime’ oorlog tegen Israël verder op via zijn proxies in de Palestijnse gebieden Gaza en Ramallah

De door Iran gesteunde Palestijnse terreurorganisatie Islamitische Jihad (PIJ) kondigde op 11 mei aan dat haar leden een reeks Iraanse “Badr-3” -raketten op Israël hadden afgevuurd, waarbij twee vrouwen omkwamen en tientallen anderen gewond raakten. 

De aankondiging werd gedaan door de militaire vleugel van PIJ, Al-Quds Brigades, nadat de groep en andere terreurgroepen in de Gazastrook, waaronder Hamas, binnen 24 uur honderden raketten op Israël hadden afgevuurd.

De “Badr-3” -raket is een door Iran gemaakte raket die voor het eerst verscheen op de slagvelden van het Midden-Oosten in april 2019, toen de door Iran gesteunde Houthi-militie hem gebruikte tijdens de gevechten in het door oorlog verscheurde Jemen.

De “Badr-3” -raket draagt ​​een explosieve kernkop van 250 kg en heeft een bereik van meer dan 160 km, volgens Debka, een Israëlische website die bericht over militaire kwesties. “De raket ontploft binnen 20 meter van het doelwit en laat een regen van 1400 stukjes granaatscherven vrij”, meldde de website.

PIJ was de eerste terroristische organisatie te gebruiken het Iraanse raketten tegen Israël in 2019.

Tot een paar jaar geleden ontvingen PIJ, Hamas en andere terroristische groeperingen in Gaza raketten en andere wapens rechtstreeks uit Iran – binnengesmokkeld over zee of over de grens tussen de Gazastrook en Egypte. Sinds enkele jaren echter, volgens de Israëlische inlichtingendiensten, deze terroristische groeperingen gebruik hebben gemaakt van een jarenlange ervaring met de Iraanse en andere raketten om hun eigen versies te ontwikkelen.

In de afgelopen 15 jaar werd Iran de meest dominante wapenleverancier van Hamas en PIJ. De belangrijkste smokkelroute liep van Iran naar Soedan, verder naar Egypte en het Sinaï-schiereiland, en van daaruit naar de Gazastrook. Deze wapens omvatten langeafstandsraketten, mortiergranaten, antitankraketten, tonnen standaardexplosieven en grondstoffen voor de productie van explosieven.

Vorig jaar gaf de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, voor het eerst toe dat zijn land de Palestijnse terroristische groeperingen van wapens voorzag. “Iran realiseerde zich dat het enige probleem van Palestijnse strijders het gebrek aan toegang tot wapens was”, zei Khamenei in een online toespraak.

“Met goddelijke leiding en hulp hebben we plannen gemaakt, en het machtsevenwicht is veranderd in Palestina, en vandaag kan de Gazastrook de agressie van de zionistische vijand weerstaan ​​en verslaan.”

Khamenei ging verder met de reden waarom Iran raketten, raketten en tonnen explosieven naar de Gazastrook stuurde: “Het zionistische regime is een dodelijke, kankerachtige tumor in de regio. Het zal ongetwijfeld worden ontworteld en vernietigd.”

Teheran, 31 december 2018. Ziyad al-Nakhalah (links), oprichter van de Al Quds Brigades, is sinds 28 september 2018 de nieuwe leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). In Teheran bezocht hij de Iraanse geestelijke leider Ayatollah Ali Khamenei (rechts) [beeldbron: Mehr News]

De bekentenis van Khamenei laat zien hoe de mullahs in Teheran al jaren tegen het Westen liegen. In 2011 stuurde Mohammad Khazaee, de permanente vertegenwoordiger van Iran bij de Verenigde Naties, een brief naar de voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin hij krachtig ontkende dat Iran wapens de Gazastrook binnen smokkelde:

De Islamitische Republiek Iran verwerpt categorisch de aantijgingen betreffende de zogenaamde smokkel van geavanceerde wapens naar de Gazastrook, die gebaseerd zijn op valse en misleidende informatie verstrekt door het zionistische regime. De steun van Iran aan de volkeren van Palestina is van morele aard geweest, humanitaire en politieke aard.

De ontkenning legt de omvang bloot van het plan van Iran om de internationale gemeenschap te misleiden, niet alleen met betrekking tot de levering van wapens aan de Palestijnse terroristische groeperingen, maar ook met betrekking tot haar plan om kernwapens te verwerven en de productie van nucleair materiaal te versterken.

Dus terwijl de regering-Obama $ 400 miljoen aan contant geld naar Iran stuurde, bleven de Iraniërs raketten en missiles leveren aan hun proxies in de Gazastrook, zodat ze die konden gebruiken om de “zionistische entiteit” te vernietigen.

In 2015 bereikten de regering-Obama, het VK, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland een akkoord met Iran, waarbij het ermee instemde zijn nucleaire activiteiten te beperken en internationale inspecteurs toe te staan ​​in ruil voor het opheffen van economische sancties. Iran heeft echter herhaaldelijk de voorwaarden van de nucleaire deal geschondenvolgens het Atoomenergieagentschap voor nucleaire monitoring van de VN.

Hetzelfde Iran dat loog over de smokkel van de wapens naar de Gazastrook, slaagde er ook in de VS en de wereldmachten te misleiden met betrekking tot zijn bereidheid om zich aan de nucleaire deal te houden.

Vorige maand onthulde een rapport van de Israëlische Walla nieuwswebsite dat Iran in 2006 een route opende om raketten en munitie naar de Palestijnse terroristische groeperingen in de Gazastrook via Jemen en Soedan te smokkelen. De smokkeloperaties werden geleid door de militaire commandant van Hamas, Mahmoud al-Mabhouh, die in 2010 door Israël werd geiquideerd.

Op 9 april vertelde Mahmoud Mardawi, een Hamas-leider en voormalig lid van de militaire vleugel van de groep, Izaddin al-Qassam Brigades, aan de Al-Monitor nieuwswebsite:

Hamas wil alle bronnen van militaire voorraden uit elk land en elke beweging verkennen, voornamelijk uit Iran. We zullen niet stoppen met kloppen op deuren om partijen te vinden die ons wapens kunnen leveren.

Een wapensmokkelaar die zaken doet met Hamas vertelde Al-Monitor dat de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde wapens naar de Palestijnse terroristische groeperingen stuurde via het Suezkanaal helemaal naar de Middellandse Zee, waar Iraanse schepen aanmeren voor de kust van de Gazastrook in Egyptisch territorium. wateren. Als de nacht valt, onthulde hij, vervoeren Hamas kikvorsmannen de wapens in gesloten containers.

Eerder dit jaar maakte de secretaris-generaal van de Palestijnse Islamitische Jihad, Ziyad al-Nakhaleh, bekend dat Qassem Soleimani, de vermoorde commandant van de Iraanse Quds-strijdmacht, “persoonlijk” erin slaagde wapens naar de Gazastrook te sturen. Nakhaleh zei dat Soleimani, die werd gedood bij een Amerikaanse drone-aanval op 3 januari 2020 nabij de internationale luchthaven van Bagdad in Irak, naar verschillende landen reisde om wapens te leveren aan de Palestijnse terroristische groeperingen in de Gazastrook.

Zonder de financiële en militaire hulp van Iran zouden de Palestijnse terroristische groeperingen Israël niet hebben kunnen aanvallen met duizenden raketten en raketten. Net als hun beschermheren in Teheran erkennen Hamas en PIJ het bestaansrecht van Israël niet en zetten ze zich in voor de vernietiging ervan.

In het verleden gebruikte Iran zijn proxy in Libanon, Hezbollah, om Israël aan te vallen. Iran gebruikt nu zijn Palestijnse proxy’s om zijn doel te bereiken: het elimineren van Israël en het doden van Joden. Dit is niet alleen een oorlog tussen Israël en de Palestijnse terroristische groeperingen. Het is eerder een oorlog die Iran voert tegen Israël.

De westerse mogendheden die momenteel met Iran onderhandelen over de heropleving van de JCPOA-nucleaire deal van 2015, moedigen de mullahs aan en staan ​​hen toe hun oorlog voort te zetten om “alle Joden te doden”.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Iran’s Proxy War Against Israel” van 12 mei 2021 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Iran drijft de ‘geheime’ oorlog tegen Israël verder op via zijn proxies in de Palestijnse gebieden Gaza en Ramallah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.