IDF valt cybercel van Hamas aan en bestookt tunnelnetwerk in een non-stop aanval op Gaza

De Israëlische luchtmacht heeft donderdagavond laat in de noordelijke Gazastrook het ondergrondse tunnelnetwerk van Hamas gebombardeerd, wat volgens militaire functionarissen een van de meest agressieve luchtaanvallen van de afgelopen jaren was.

In een 40 minuten durende luchtcampagne die rond middernacht begon, lieten zo’n 160 vliegtuigen meer dan 450 raketten vallen op 150 doelen die deel uitmaakten van een netwerk van tunnels dat werd gegraven door de terreurgroep die bekend staat als “de metro” onder de stad Gaza. 

In gesprek met verslaggevers,  IDF-  woordvoerder Brig.-Gen. Hidai Zilberman noemde het ondergrondse netwerk een “strategische troef” voor de groep die de kilometers aan tunnels in het noorden van Gaza gebruikte om wapens en jagers te verplaatsen.

Het leger, zei hij, was nog steeds bezig om de omvang van de schade vast te stellen. Ze bombardeerden vrijdagavond een extra tunnelschacht in de zuidelijke Gazastrook die vlakbij een kleuterschool en een moskee stond. Vrijdagavond laat bombardeerden IDF-vliegtuigen drie ondergrondse lanceerplatforms in de noordelijke Gazastrook.

Zaterdag rond 04.30 uur kondigde de IDF aan dat het meerdere raketlanceerplatforms had geraakt in Gaza City en Khan Younis, terwijl het ook twee squadrons terroristen had geraakt.

Een hoogbouw die een tak van Hamas ‘Palestijnse productiebank in de noordelijke Gazastrook huisvestte, werd laat op vrijdagmiddag door IDF-troepen verwoest, net zoals de eerste rapporten beweerden dat de IDF het huis van Hamas-militaire functionaris Ayman Nepal had gebombardeerd na verwijderde burgers uit hun huizen. 

Hevig raketvuur op het zuiden van Israël ging ’s nachts door en eiste het leven van een 87-jarige vrouw nadat ze hoofdletsel had opgelopen tijdens het rennen om te schuilen. 

Een andere man van in de vijftig raakte ernstig gewond nadat zijn huis in de stad Ashkelon was geraakt door een raket. Een huis in de regionale raad van Eshkol werd ook vernietigd nadat het donderdagavond vroeg door een raket was geraakt.

Pallywood, aka het door Hamas geleide “ministerie” van Volksgezondheid in Gaza, zegt dat 132 Palestijnen zijn omgekomen sinds het begin van de gevechten en nog eens 950 gewond zijn geraakt. 

Israël stelt dat de grote meerderheid van degenen die werden gedood zijn ofwel leden zijn van Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad, of zijn gedood door Hamas-raketbeschietingen die vroegtijdig zijn neergestort op het grondgebied van Gaza.

Sinds het begin van de gevechten zijn vanuit de Gazastrook zo’n 2.000 raketten en mortiergranaten op Israël afgevuurd. Donderdagavond en vrijdagmorgen werden nog eens 220 projectielen afgevuurd, waarvan er 30 in het door Hamas geleide gebied zijn geland.

Bronnen:

  • naar een artikel van Anna Ahronheim “IDF strikes Hamas cyber cell, tunnel networks in non-stop assault on Gaza” van 15 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelIntense rocket barrages hit south; Hamas: children among 7 killed in IAF strike” van 15 mei 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.