China beschuldigt de Verenigde Staten van ‘negeren van Palestijns lijden’

Een onbeduidende figuur zoals Mahmoud Abbas (links), de ‘president’ van een niet bestaande staat en een uitgevonden volk, mag hier de hand schudden van de Chinese president Xi Jinping (rechts) tijdens een ondertekeningsceremonie in de Grote Hal van het Volk in Beijing op 18 juli 2017 [beeldbron: AFP/Mark Schiefelbein]

China beschuldigde de Verenigde Staten vrijdag ervan ‘het lijden van moslims te negeren’, nadat Washington een geplande bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad had geblokkeerd om het oplaaiende conflict tussen Israël en de Palestijnen aan te pakken.

Terwijl de crisis verder escaleert, heeft China de Palestijnse zaak opgepakt bij de Veiligheidsraad, een locatie waar het regelmatig zijn vetokaart uitspreekt om moties tegen zijn bondgenoten te blokkeren.

China wordt regelmatig op de vingers getikt, met name door de VS, wegens zijn behandeling van de Oeigoeren, een moslimminderheid die in het noordwesten van het land leeft. Volgens verschillende NGO’s zou Peking de mensenrechten van deze gemeenschap schenden.

Een joodse man die zichzelf identificeerde als Andrew protesteert tegen de onderdrukking van de Chinese Oeigoeren buiten de Chinese ambassade in Londen, 5 januari 2020 [beeldbron: David Cliff/NurPhoto via Getty Images]

De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, vertelde verslaggevers dat …

… de VS eigenhandig de Veiligheidsraad hadden belemmerd om zich uit te spreken over de crisis staande aan de andere kant van de internationale gemeenschap. Wat we kunnen voelen is dat de VS blijft zeggen dat ze geven om de mensenrechten van moslims maar ze negeren het lijden van het Palestijnse volk. De VS moeten beseffen dat de levens van Palestijnse moslims even kostbaar zijn.

Eerder op donderdag uitte China zijn ‘grote bezorgdheid’ over dodelijke schermutselingen tussen Israël en Palestijnen en drong er bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op aan meer te doen om de spanningen te verminderen en een tweestatenoplossing te implementeren.

Vrijdag zou een (virtuele) vergadering van de VN-Veiligheidsraad over het over het conflict tussen Israël en de Palestijnen worden gehouden. Maar die werd geblokkeerd door de VS, die er uiteindelijk mee instemden het uit te stellen tot zondag. 

Een eerdere spoedvergadering die woensdag werd gehouden, eindigde zonder overeenstemming over een gezamenlijke verklaring vanwege oppositie van de Verenigde Staten, zeiden diplomaten.

De woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying zei op donderdag:

China is zeer bezorgd over de huidige situatie tussen Palestina en Israël. Wij zijn bereid om namens het de organisatie een ​​verklaring op te stellen en te verspreiden. Maar vanwege de belemmering van individuele landen is er tot dusver geen overeenstemming bereikt. De Veiligheidsraad moet actie ondernemen, zijn gehechtheid aan en krachtige steun voor de tweestatenoplossing bevestigen.

Als een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, bekleedt China deze maand het roterende voorzitterschap.

Al bij al een wel erg dubbelzinnige reactie wel van China dat zelf (samen met Rusland) elke resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties blokkeerde die een einde zou kunnen maken aan de burgeroorlog in Syrië die intussen al ruim tien jaar aan de gang is.

Daarbij zijn ruim een half miljoen Syriërs om het leven gekomen inclusief ruim 5000 Syrische Palestijnen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Olivier Daelen “China en Verenigde Staten clashen over Israël” van 14 mei 2021 op de site van Business AM (Newsweek)
 • naar een artikelChina says US ignoring Palestinians’ plight by blocking UN meet” van 14 mei 2021 en een artikelChina urges UN to act on Israel-Palestinian conflict” van 13 mei 2021 op de site van France 24

Een gedachte over “China beschuldigt de Verenigde Staten van ‘negeren van Palestijns lijden’

 1. De palestina pandemie is gelukkig weer opgelaaid en dát is een teken dat we weer terug gaan naar het oude ”normaal” en na een jaar van alléén maar Corona nieuws is dit een verademing.

  We mogen weer knuffelen, op restaurant, naar het cafe, voetbal & festivals en het ISRAEL HAAT FESTIVAL heeft gelukkig weer zijn prominente plaats ingenomen.

  De media kunnen hun geluk niet op. Eindelijk weer gelegitimeerd Israel bashingen en onze zo lang onderdrukte compassie tonen met die arme palestijnen.

  Na al dat goede Covid nieuws uit Israel was wel hard nodig!

  Helaas is er (zolang er Joden zijn) voor deze PAndemie géén remedie, dus daar zijn we voorlopig nog niet vanaf.

  O ja……..*****Het lijden van de Chineese Oeigoeren door de Chineese machthebbers zijn ze in China even vergeten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.