Huidige escalatie van geweld met Hamas heeft niets te maken met woningconflict in Sheikh Jarrah

Terwijl ik dit schrijf, regent het raketten vanuit Gaza op Israël en worden er protesten gestart in steden in het hele land. Als gevolg van dit zinloze geweld zijn al mensen gestorven en de komende dagen zullen er zeker meer volgen. 

Als Palestijn die in Jeruzalem woont, ben ik gefrustreerd en boos – en ik kan alleen Hamas de schuld geven. De fanatici die met een ijzeren vuist over Gaza regeren, kunnen de gelegenheid niet weerstaan ​​om anti-Joods geweld aan te wakkeren voor hun eigen politiek gewin. Als onschuldige joden en moslims daarbij sterven, des te beter voor hen.

Het voorwendsel voor het laatste spervuur ​​van raketten en het aanzetten tot sociale media is Sheikh Jarrah, waar een langlopend juridisch geschil was gepland voor een rechtszitting. Dit was een privéaangelegenheid tussen Joden die een oude eigendomsakte uit de 19e eeuw hebben en de bewoners van vier huizen die er al decennia wonen en geen huur willen betalen. 

Het is het soort situatie die moet worden afgehandeld door een plaatselijke gemeentelijke rechtbank. Dit zou in elk ander land kunnen gebeuren en er zou geen openbaar belang zijn. Maar dit is Jeruzalem, dus je moet alles in de context van de politieke situatie bekijken. Je moet je ook afvragen: wie heeft er op dit moment baat bij politiek geweld?

Nadat de Palestijnse premier Mahmoud Abbas de langverwachte verkiezingen had geannuleerd, zag Hamas eenvoudig een kans die het niet kon laten liggen, door gebruik te maken van de situatie van Sheikh Jarrah en een toch al gespannen omgeving tijdens de heilige dag van Leylat Al Qadr en Jeruzalemdag. 

Dit geschil gaat eigenlijk niet over vier huizen in Oost-Jeruzalem. Dit gaat over Hamas die een kans ziet om het verhaal te grijpen en zijn eigen invloed en controle over Palestijnen in Jeruzalem te vergroten.

Hamas voert momenteel een campagne op sociale media waarin de Palestijnen worden opgeroepen om aan te zetten tot geweld tijdens demonstraties in Jeruzalem en elders. Ze moedigen Palestijnse jongeren aan om hun leven weg te gooien door stenen en geïmproviseerde bommen naar de politie te gooien.

Door Hamas geleide rellen buiten de Al Aqsa-moskee bewijzen dat de Israëlische politie geen schuld heeft voor de gevaren die moslims verhinderen te bidden. Hamas heeft menigten aangezet en geweld uitgelokt met de bedoeling Israël te beschuldigen van etnische zuivering. 

Vandaag vulden provocateurs verschillende bussen om naar Jeruzalem te reizen om deel te nemen aan de “historische” rellen en gehoor te geven aan de oproep van Hamas om aan te zetten tot geweld.

Het belangrijkste was dat de Hamas-leiders opdracht gaven om honderden raketten te lanceren in de algemene richting van de grote Israëlische steden. Velen van hen deden dit vanuit het comfort van hun luxe villa’s in Doha, Damascus of elders, wetende dat ze zelf veilig zijn voor elke terugslag. 

Het is belangrijk om te onthouden dat Hamas’ hang naar moord bijna wordt geëvenaard door hun blunderende incompetentie, wat gedeeltelijk de reden is dat een op de drie van hun raketten neerstort in Gaza, waar de enige mogelijke slachtoffers Palestijnen zijn. Ze hebben blijkbaar ook Abu Ghosh, een oud Arabisch dorp, beschoten.

Dit geschil gaat eigenlijk niet over vier huizen in Oost-Jeruzalem. Dit gaat over Hamas die een kans ziet om het verhaal te grijpen en zijn eigen invloed en controle over Palestijnen in Jeruzalem te vergroten. 

Geloof hun nepnieuws niet en laat ze hun eigen schuld afzwakken. In de komende dagen zullen zowel joden als moslims waarschijnlijk sterven omdat Hamas politiek voordeel in geweld zag. Vergeet dat niet.

Palestijnen bekogelen de Israëlische veiligheidstroepen op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem, maandag 10 mei 2021 [beeldbron: Mahmoud Illean / AP]

Bronnen:

  • naar een artikel van Bassem Eid “This has nothing to do with Sheikh Jarrah” van 12 mei 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Huidige escalatie van geweld met Hamas heeft niets te maken met woningconflict in Sheikh Jarrah

  1. Als Israël vrede wil dan zullen het HAMAS tuig tot de laatste man moeten uitroeien, het is keihard maar een andere oplossing bestaat er niet en zeer zeker niet zo lang de EU en andere dat tuig blijft financieren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.