De mythe van een ‘disproportionele’ Israëlische reactie op het Palestijnse geweld en terreur

De vermeende “burgerslachtoffers” in Gaza volgens Hamas. Hierboven een reeks terroristen van Hamas en de Islamitische Jihad (PIJ) die de afgelopen dagen werden geliquideerd door de IDF

In het lexicon van valse termen die worden gebruikt om de rechtmatige acties van Israël om zichzelf te verdedigen te beschrijven, is een van de meest flagrante de term “onevenredige reactie” aka “disproportionate response“.

Hoewel deze term een ​​mantra is voor haters van Israël, dringt het helaas ook door tot het bewustzijn van aanhangers van Israël.

Redelijke mensen kunnen erkennen dat Israël, zoals elke staat, het recht en de plicht heeft om zijn volk te verdedigen tegen aanvallen en om met geweld te reageren wanneer dat nodig is. Maar redelijke mensen kunnen ook erkennen dat de burgerbevolking van Gaza het recht heeft te leven zonder de dreiging van de Israëlische militaire macht ongedaan te maken.

Dus wat gebeurt er als deze twee rechten in strijd lijken te zijn – wat gebeurt er als er een groot aantal burgerslachtoffers valt in Gaza wanneer Israël optreedt om de militaire dreiging van Hamas weg te nemen?

Helaas is de term “onevenredige reactie” opzettelijk gebruikt om het recht van Israël om zichzelf te verdedigen teniet te doen. Plots wordt Israëls recht op zelfverdediging afhankelijk van een laag aantal burgerslachtoffers. Als die slachtoffers te hoog lijken, wordt Israël opgeroepen terughoudendheid te betrachten en te stoppen met het elimineren van de dreiging. Bovendien lijkt de term ook elke verantwoordelijkheid van Hamas voor die burgerslachtoffers te negeren.

Maar het is niet vanzelfsprekend dat een hoog aantal burgerslachtoffers wijst op een onevenredig gebruik van geweld. Het zou wel of niet kunnen. Het is noodzakelijk om de feiten te onderzoeken.

En wat zijn de feiten?

Eerst en vooral blijkt uit het bewijs dat Israël niet de wens heeft om burgers in Gaza schade toe te brengen. Israël valt Gaza niet zonder reden aan. De huidige strijd is een Israëlische reactie op raketten van Hamas en de Islamitische Jihad die op Israëlische steden en dorpen zijn afgevuurd. Het is geen cyclus van geweld; het is een Israëlische reactie op een oorlogsdaad van Hamas.

Zelfs wanneer Hamas Israël aanvalt en het dwingt te reageren, doet Israël wat het kan om de burgers van Gaza uit de gevarenzone te houden. Het waarschuwt burgers om weg te gaan van de militaire doelen van Hamas. In eerdere veldslagen deed het robo-oproepen en liet het pamfletten vallen om mensen te waarschuwen gebieden te verlaten die het van plan was aan te vallen.

Ten tweede, en dit is cruciaal: Hamas brengt opzettelijk zijn militaire uitrusting en personeel onder in dichtbevolkte civiele structuren (huizen, appartementsgebouwen, scholen, ziekenhuizen, moskeeën) wat er toe kan leiden dat er burgerslachtoffers vallen.

Als Hamas zijn militaire uitrusting en personeel zou onderbrengen in afgelegen gebieden, ver weg van civiele centra, zouden er weinig of geen burgerslachtoffers vallen als Israël de militaire doelen van Hamas zou raken.

Videobeelden hierboven: En daar gíng het ‘geheime’ (hoogste, zoals gewoonlijk midden in een woonwijk, en met uitgebreide antennes uitgeruste) Gaza-hoofdkwartier van Hamas:

Israëls tegenstanders beweren vaak dat Gaza zo dichtbevolkt is dat er geen onbevolkte gebieden zijn die ver genoeg verwijderd zijn van bevolkingscentra waar Hamas zijn militaire uitrusting en personeel kan plaatsen. Maar dit is niet zo; Gaza bevat veel van dergelijke onbevolkte gebieden.

Maar wat nog belangrijker is, zelfs in dichtbevolkte burgerwijken, als Hamas zijn militaire uitrusting en personeel gewoon in gebouwen zou plaatsen waar geen burgers woonden, er weinig of geen burgerslachtoffers zouden vallen. En dit onderstreept het grote verschil tussen onevenredige respons en veel burgerslachtoffers.

Als Israël een heel buurtblok zou bombarderen om een ​​Hamas-doelwit te elimineren, zou het een onevenredige reactie kunnen worden genoemd. Maar integendeel, de reacties van Israël zijn nauwkeurig, chirurgisch en minimalistisch – het tegenovergestelde van onevenredig.

Alle video’s van Israëlische stakingen in Gaza (video’s die zijn uitgezonden door zowel het Israëlische leger als door inwoners van Gaza) laten zien dat Israël zich richt op specifieke gebouwen of zelfs specifieke verdiepingen van een gebouw. Burgers uit Gaza vluchten niet; ze staan ​​dichtbij en kijken. Nabijgelegen scholen, moskeeën, ziekenhuizen en woongebouwen worden over het algemeen intact gelaten.

Waar het op neerkomt is dat Hamas opzettelijk zijn militaire uitrusting en personeel plaatst in scholen, ziekenhuizen, woningen, enz. Het gebruikt strategisch en cynisch zijn eigen mensen als kanonnenvoer, ofwel om op het Joodse geweten te vertrouwen tegen het kwetsen van burgers, ofwel om haat aan te wakkeren tegen Israël en om internationale druk op Israël uit te oefenen om zichzelf niet langer te verdedigen. De schuld voor burgerslachtoffers in Gaza ligt volledig bij Hamas, niet bij Israël.

De taak van Israël is, net als die van elk land, om zijn volk te verdedigen, en dat doet Israël door middel van chirurgische aanvallen, niet door onevenredige reacties. Grote aantallen burgerslachtoffers in Gaza zijn het directe gevolg van beslissingen en acties van de leiders van Gaza en zullen waarschijnlijk doorgaan, tenzij de leiders van Gaza stoppen met het gebruik van hun mensen als menselijk schild.

Het is de hoogste tijd om “onevenredige respons” niet langer te verwarren met een groot aantal burgerslachtoffers. Ze zijn niet synoniem.

Bronnen:

  • naar een artikel van Alan H. Perlman “The myth of disproportionate Israeli response” van 13 mei 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “De mythe van een ‘disproportionele’ Israëlische reactie op het Palestijnse geweld en terreur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.