Bij mislukte aanvallen van Hamas met raketten die te vroeg neerkwamen werden 17 burgers in Gaza gedood

Raketten suizen door de nachtelijke hemel op 14 mei 2021 die vanuit Beit Lahia in de noordelijke Gazastrook richting burgerdoelwitten in Israël worden afgevuurd [beeldbron: Anas Baba/AFP]

Andermaal 17 Palestijnse burgers gedood door ‘friendly fire‘ of was het cynisch ‘collateral damage‘? Hun dood wordt hoe dan ook toegevoegd op de lijst burgerslachtoffers, vrouwen en kinderen die werden “vermoord door Israël”.

Raketten afgevuurd door Hamas op Israël die in de Gazastrook tekortschoten, hebben maandag 17 inwoners gedood in de uren voorafgaand aan de operaties van de Israel Defense Forces (IDF) op maandag, volgens een Israëlische veiligheidsfunctionaris, terwijl de IDF herhaalde dat verdwaalde raketten die door de terroristische groep werden gelanceerd, doorgaan. om Palestijnse burgers te doden tijdens de huidige vijandelijkheden.

De salvo’s van meer dan 1.750 raketten die door Palestijnse terroristische groeperingen op Israëlisch grondgebied zijn afgevuurd sinds de gevechten maandag begonnen, omvatten minstens 350 verdwaalde raketten – die voortijdig neerstorten binnen de Gazastrook en volgens de IDF slachtoffers veroorzaakten waarvoor Hamas-functionarissen de schuld bij Israël hebben gelegd.

Het spervuur ​​van raketten begon door Hamas die maandag raketten afvuurde richting Jeruzalem, nadat een “ultimatum” van 18.00 uur was verstreken, waarin Israël werd opgeroepen de veiligheidstroepen terug te trekken van de Tempelberg en Palestijnse gevangenen vrij te laten. 

Een Israëlische veiligheidsfunctionaris zei dat de dood van 17 burgers in Gaza maandag werd veroorzaakt door mislukte Hamas-raketten – voordat Israël begon met vergeldingsmaatregelen tegen de terroristische groepering. De functionaris haalde internationale mensenrechtenorganisaties in Gaza aan, die rapporten publiceerden over de dood van burgers.

Op donderdag, de IDF publiceerde een video van een mislukte Hamas raket die terug in Gaza vielen, erop wijzend dat “dit is niet de 1e keer – Hamas misfired 350 raketten in de laatste 3 dagen. Deze raketten resulteren in de dood van onschuldige Gazaanse burgers.”

Luitenant-kolonel Elad Goren, hoofd van de civiele afdeling van de coördinator van overheidsactiviteiten in de territoria (COGAT), zei tijdens een briefing:

De huidige escalatie bewijst maar weer eens dat de terroristische organisaties hun eigen mensen cynisch uitbuiten voor hun eigen belangen. Ze richten zich op de burgers van de staat Israël, en doen dit vanuit civiele structuren zoals onderwijsfaciliteiten, bevolkte buurten en meer, terwijl de inwoners van Gaza een menselijk schild vormen. Israël zal alles blijven doen wat in zijn macht ligt om schade aan de bevolking van de Gazastrook te voorkomen, en zal vastberaden optreden tegen degenen die proberen zijn burgers te kwetsen – en in het bijzonder de terroristische organisatie Hamas.

“Palestijnse raketten uit Gaza schieten mis en landen in Gaza”, zei Hillel Neuer, directeur van de ngo UN Watch, in reactie op de IDF-beelden. “Veel van deze doden Palestijnen, inclusief kinderen.”

Tijdens eerdere conflicten met Hamas werd later door de IDF gezegd dat slachtoffers die aanvankelijk door Gazaanse functionarissen werden toegeschreven en mediaberichten aan Israëlische operaties waren veroorzaakt door verdwaalde raketten, waaronder twee  dodelijke explosies in 2014 in het Al-Shifa-ziekenhuis en het Al-Shati-vluchtelingenkamp.

Luitenant-kolonel Elad Goren zei:

Na anderhalf jaar vechten tegen COVID-19 in Gaza met de hulp van de internationale gemeenschap en de inspanningen onder leiding van Israël om de hulp te promoten en te coördineren, kiest Hamas ervoor om de situatie in de Gazastrook te escaleren, en in plaats van zich te concentreren op welzijn en economie – het is gericht op geweld en opruiing.

Op dinsdag deze week beschadigde een falende Hamas-raket die te vroeg neerkwam, hoogspanningsleidingen in de Gazastrook, waardoor meer dan 230.000 inwoners van elektriciteit werden afgesneden, aldus de veiligheidsfunctionaris. 

Als gevolg hiervan hebben de inwoners van Gaza nu gemiddeld 5 uur elektriciteitsvoorziening per dag, tegenover gemiddeld 12 uur per dag vóór de escalatie. Bovendien is de elektriciteitsleiding naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Rafah beschadigd en zijn de leidingen naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Gaza kapot.

Een belangrijke functionaris van COGAT zei:

Het huidige gebrek aan elektriciteit in de Gazastrook wordt veroorzaakt door Hamas. De terroristische organisatie heeft ervoor gekozen om de middelen van de Stook – in het bijzonder elektriciteit – te verspillen om raketten naar Israël te lanceren in plaats van elektriciteit te leveren aan haar eigen inwoners en voor burgerlijke zaken.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Failed Hamas Rockets Falling Short in Gaza Killed 17 Civilians in Monday Incidents Before IDF Airstrikes, Says Security Official” van 13 mei 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Bij mislukte aanvallen van Hamas met raketten die te vroeg neerkwamen werden 17 burgers in Gaza gedood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.