Wat probeert Hamas te bereiken door tegen Israël te vechten?

Door de gebeurtenissen van de afgelopen weken heeft Hamas laten zien dat het een belangrijke speler blijft in de Palestijnse arena en populair is onder de Palestijnen.

Ongeacht hoe de huidige ronde van gevechten tussen Israël en Hamas eindigt, de in Gaza gevestigde terreurgroep gelooft dat ze er al in geslaagd is om een ​​aantal prestaties te behalen, vooral met betrekking tot het scoren van punten bij het Palestijnse publiek.

 • Ten eerste slaagde Hamas erin de protesten te kapen die tussen de Palestijnen en de Israëlische politie in Jeruzalem uitbraken aan het begin van de heilige maand Ramadan.

De protesten over de politiebarrières bij Damascus Gate, de geplande uitzetting van een aantal Palestijnse families uit hun huizen in Sheikh Jarrah en bezoeken van Joden aan de Aqsa-moskee op de Tempelberg zijn uitgegroeid tot grote demonstraties ter ondersteuning van Hamas.

Toen Mohammed Deif, commandant van Izzadin al-Qassam, de zogenaamde “militaire” vleugel van Hamas, een zeldzame bedreiging tegen Israël uitte vanwege het Sheikh Jarrah-geschil, begonnen veel Palestijnen in Jeruzalem leuzen te zingen waarin ze hem en Hamas prezen.

 • Ten tweede heeft het besluit van Hamas om maandag raketten af ​​te vuren op Jeruzalem het mogelijk gemaakt om zichzelf te presenteren als een geloofwaardige ‘verzetsgroep’ die bereid is alles te doen om de Palestijnen in Jeruzalem te steunen en Israël ervan te weerhouden zijn vermeende plan uit te voeren om de stad en “verander de historische en juridische status” van de Aqsa-moskee.
 • Ten derde lijkt Hamas nu, althans in de ogen van veel Palestijnen, de enige Palestijnse factie die bereid is op te komen tegen Israël om de op twee na heiligste plaats van de islam te ‘verdedigen’ en Israëlische ‘samenzweringen’ tegen de Palestijnse inwoners van Jeruzalem. 

Dit is in een tijd waarin de reacties van de Palestijnse Autoriteit en de Arabische en islamitische landen beperkt zijn tot het betonen van lippendienst aan de al-Aqsa-moskee en de Palestijnen in Jeruzalem.

 • Ten vierde, door de protesten in Jeruzalem op te eisen, heeft Hamas de aandacht gevestigd op de incompetentie van PA-president Mahmoud Abbas in het omgaan met de crisis. 

Abbas wordt nu door Hamas en andere Palestijnen afgeschilderd als een zwakke leider die er niet in is geslaagd de Israëlische “agressie” op de Aqsa-moskee en in Jeruzalem te stoppen.

Erger nog, de 85-jarige PA-president wordt opnieuw aan de kaak gesteld door Hamas en andere Palestijnen vanwege de voortdurende veiligheidscoördinatie tussen de Palestijnse veiligheidstroepen en de IDF op de Westelijke Jordaanoever. 

Tijdens enkele van de protesten bij Damascus Gate, Sheikh Jarrah en het terrein van de Aqsa-moskee, reciteerden veel Palestijnen leuzen waarin ze Abbas veroordeelden als een Amerikaanse “agent” en een Israëlische “collaborateur”.

 • Ten vijfde heeft de laatste ronde van geweld Hamas in staat gesteld om weer centraal te staan, nu Egyptische, Qatari en VN-bemiddelaars zich inspannen om een ​​nieuw staakt-het-vuren te bereiken tussen de terroristische groepering en Israël.

Terwijl Abbas en de PA zeggen dat ze samenwerken met verschillende internationale partijen om een ​​einde te maken aan de gevechten in de Gazastrook, hebben Hamas-leiders Khaled Mashaal en Ismail Haniyeh ook contact opgenomen met wereldleiders in een poging een nieuw bestand te bereiken.

De diplomatieke inspanningen van Hamas worden gezien als een zoveelste teken dat de Palestijnen twee afzonderlijke leiders hebben op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De inspanningen worden ook gezien in de context van het streven van Hamas om legitimiteit te verwerven in de internationale arena en zijn greep op de Gazastrook te verstevigen.

Het besluit van Abbas eind april om de Palestijnse parlementaire en presidentsverkiezingen, die respectievelijk op 22 mei en 31 juli zouden plaatsvinden, uit te stellen, ontnam Hamas de mogelijkheid om zijn macht via de stembus te tonen.

Maar door de gebeurtenissen van de afgelopen weken heeft Hamas laten zien dat het een belangrijke speler blijft in de Palestijnse arena en populair is onder de Palestijnen. Hamas was van plan deel te nemen aan de parlementsverkiezingen met een lijst met de naam “Jeruzalem is ons lot”. 

Het hoopte van Jeruzalem het hoofdthema van zijn verkiezingscampagne te maken door zichzelf te presenteren als de “verdediger” van de al-Aqsa-moskee en te beloven de strijd tegen Israël voort te zetten “tot de bevrijding van Jeruzalem.”

Hamas roemt nu dat het de enige Palestijnse groep is die haar belofte nakwam om wraak te nemen tegen Israël vanwege de onrust in Jeruzalem. De boodschap die Hamas naar de Palestijnen stuurt, is dat “‘Jeruzalem is onze bestemming’ niet zomaar een lege slogan is.”

Nadat Abbas zijn besluit had aangekondigd om de verkiezingen uit te stellen onder het voorwendsel dat Israël had geweigerd de stemming in Jeruzalem te laten plaatsvinden, riep Hamas de Palestijnen op om het “volksverzet” tegen Israël op te voeren, met name in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Hamas hoopte dat een nieuwe golf van anti-Israëlisch geweld Abbas in verlegenheid zou brengen, de PA zou ondermijnen en hen in een confrontatie met Israël zou slepen. Maar Hamas stopte met het rechtstreeks aansporen van de Palestijnen om tegen Abbas in opstand te komen, opdat het niet zou worden beschuldigd van het aanwakkeren van een Palestijnse burgeroorlog.

Hamas-leiders wrijven nu hun handen van vreugde terwijl ze duizenden Palestijnen in de straten van Jeruzalem zien zingen: “Wij zijn allemaal Mohammed Deif”, Hamas-vlaggen opheffen bij de al-Aqsa-moskee en Abbas aan de kaak stellen als een “verrader”.

Door Israël te beschuldigen van het ‘belemmeren’ van de Palestijnse verkiezingen en door het Israëlische beleid en de maatregelen in Jeruzalem krachtig te veroordelen, droeg Abbas aanzienlijk bij aan het uitbreken van het geweld in de stad, ook op het terrein van de Aqsa-moskee.

Abbas had echter niet voorzien dat zijn rivalen in Hamas de oplopende spanningen zouden verzilveren en deze zouden veranderen in pro-Hamas-bijeenkomsten en protesten tegen hem en de PA.

Bronnen:

 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “What is Hamas trying to achieve by fighting Israel? – analysis” van 11 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Wat probeert Hamas te bereiken door tegen Israël te vechten?

 1. Wat wil Hamas? Dat wat ze altijd wilde!

  From the river to the Sea………
  Een Islamitische staat Palestina i.p.v. Israel.

  Het is te hopen dat Israel eindelijk wakker is geworden en heeft begrepen dat de politiek om Hamas te paaien géén toekomst heeft want Israel heeft hierdoor gezorgd dat een kleine terreurgroep is uitgegroeid tot een fameus terreur leger.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.