Het is tijd om Israël te steunen tegen de raketten van Hamas

Geen enkel land kan raketbeschietingen tolereren op zijn grondgebied, vooral niet op zijn hoofdstad, en Israël had geen andere keus dan snel en krachtig te reageren op het spervuur ​​van Hamas aan het einde van Jeruzalemdag

Maar de wereld heeft een keuze: dit is het moment om achter Israël op te staan ​​tegen Palestijns terrorisme. De IDF zei maandagavond zeven projectielen werden gelanceerd vanuit Gaza in het gebied van Jeruzalem, waarvan er één werd onderschept door Iron Dome. 

De aanvallen begonnen om 18.00 uur nadat Hamas Israël een deadline had gegeven om troepen terug te trekken van de Al-Aqsa-compound op de Tempelberg van Jeruzalem. ‘S Nachts op maandag en dinsdag zette Hamas zijn aanval voort en vuurde honderden raketten af ​​op het zuiden, gericht op Ashkelon en Ashdod. Op het moment van schrijven zijn er twee vrouwen gedood en tientallen gewonden.

Als reactie op de aanval van Hamas hebben IAF-jets doelen geraakt in de noordelijke Gazastrook. Palestijnse bronnen meldden dat bijna 30 mensen werden gedood, de meeste bij de Israëlische aanvallen, maar ook als gevolg van raketten afgevuurd door Hamas die tekortschoten en in Gaza landden.

Het is een bekend script dat al vele malen eerder is gespeeld, waarin Hamas en zijn trawanten Israël ertoe aanzetten wraak te nemen en vervolgens de slachtofferkaart spelen. In een poging om de spanningen weg te nemen, veranderde de Israëlische politie de route van de traditionele Jeruzalemdag-mars in de Oude Stad en veranderde deze van de Damascuspoort naar de Jaffapoort, maar de parade werd afgeblazen toen de raketten begonnen te vallen. 

Uiteindelijk kregen de terroristen hun zin en stortten ze de regio in een nieuwe ronde van pingponggeweld, waar burgers aan beide kanten onder lijden. Wat nu nodig is, is dat de regering duidelijke doelen stelt, een slimme militaire operatie uitvoert, de raketaanvallen stopt en de veiligheid herstelt. Tegelijkertijd moet er een dialoog worden gevoerd via internationale bemiddelaars – de VN en de VS, Egypte en Qatar – om te onderhandelen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas.

Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde het raketvuur op Israël “in de sterkste bewoordingen”, en drong er bij alle partijen op aan de situatie te kalmeren en beloofde dat de VS “volledig betrokken” zouden blijven. Hij prees de stappen van Israël om de zaken af ​​te koelen, waaronder het besluit van het Hooggerechtshof om zijn uitspraak over de geplande uitzetting van tientallen Palestijnen uit de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem uit te stellen.

Israël moet nu een PR-campagne voeren om zijn zaak effectief aan de wereld te presenteren. Het heeft niets verkeerds gedaan, behalve dat het een terroristische organisatie de overhand heeft laten krijgen. Het moet nu voorkomen dat Hamas internationale sympathie wint in zijn holle pogingen om zichzelf af te schilderen als de hoeder van de Palestijnse rechten in Jeruzalem.

Bovendien mogen de Palestijnse Autoriteit, het regionale buurland Jordanië en de Arabische burgers van Israël – zoals geïllustreerd door de menigte demonstranten in Lod op maandagavond – geen leugens verspreiden dat Israël, zonder provocatie, islamitische heilige plaatsen op de Tempelberg bedreigde.

De Israëlische regering is niet onberispelijk. De spanningen liepen op tijdens de Ramadan, die woensdag eindigt, met aanhoudende botsingen tussen politie en Palestijnse demonstranten in de Oude Stad van Jeruzalem en elders.

Hoewel Hamas geen excuus nodig heeft om Israël aan te vallen, had de regering meer moeten doen om de situatie in bedwang te houden en proberen deze onschadelijk te maken voordat het geweld uit de hand liep. De perfecte storm – Ramadan, Jeruzalemdag, Sheikh Jarrah en politieke instabiliteit in Israël – droegen allemaal bij aan de realiteit dat de bevolking van Zuid-Israël zich nu bevindt.

Om Israël te helpen een manier te vinden om dit te beëindigen en de vrede en veiligheid te herstellen, moeten wereldleiders duidelijk aan Hamas duidelijk maken dat terrorisme onder geen enkele omstandigheid aanvaardbaar is. Als die leiders vrede willen zien in Jeruzalem, de Gazastrook en de regio, moeten ze de kant van Israël kiezen tegen deze flagrante ongegronde terreurdaden. 

Dit is belangrijk, zodat Hamas en de Palestijnen leren dat terrorisme niet loont en niet werkt. Het afvuren van raketten op civiele gebieden kan niet worden beloond. In plaats daarvan moet het worden gestraft. Israël is niet verantwoordelijk voor de huidige escalatie, maar het moet proberen er zo snel mogelijk een einde aan te maken. Dit kan niet gebeuren zonder dat de internationale gemeenschap Israël steunt, in plaats van partij te kiezen voor de echte schuldigen.

Bronnen:

  • naar een artikelIt’s time to stand with Israel against Hamas rockets – editorial” en een artikel van Yaakov Katz “Israel needs to defeat Hamas in the narrative battle, too – commentvan 11 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Het is tijd om Israël te steunen tegen de raketten van Hamas

  1. Israel steunen tegen raketten van Hamas?

    Wat heeft de schrijver gesnoven?

    Israel steun je niet, Israel veroordeel je…..automatisch!

    Dat is hoe het werkt!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.