Israëlische wielerploeg momenteel aan de leiding in de Ronde van Italië

Sestola, Italië, 11 mei 2021. Alessandro De Marchi in de Roze Trui [beeldbron: foto van Cor Vos/Wielerflits.nl]

Los van de oorlog van Hamas tegen de Joodse staat is er, bij wijze van afleiding, de Giro aka de Ronde van Italië.

Gisteren was het de beurt aan de 34-jarige Italiaanse renner Alessandro De Marchi van de Israëlische wielerploeg Israel Start-Up Nation, die als 2de eindigde in de 4de rit, maar tegelijk de Roze Trui (rosa maglia) greep en aan de leiding komt.

Geef nooit op. Geef nooit op. Alessandro De Marchi legde zijn hart en ziel in die woorden tijdens de vierde etappe van de Giro d’Italia en pakte de roze leiderstrui na een ongelooflijke prestatie.

Gisteravond keek ik naar het klassement en zag dat ik nog steeds op de 12de plaats stond in het algemeen klassement. Ik grapte met mijn sportdirecteur Claudio Cozzi dat ik morgen zou proberen de trui te pakken en te kijken wat er gebeurde! Het is een ongelooflijk gevoel. Ik heb hier 10 jaar op gewacht. Het dragen van de roze trui is de droom van elke wielrenner, vooral de Italiaanse renners. Nu wil ik het gewoon vieren met mijn teamgenoten en morgen genieten van mijn dag in het roze!

Het team van Israel Start-Up Nation 2021 in de Giro [beeldbron: foto van Cor Vos/Wielerflits.nl]

Israel Start-Up Nation kwam vorig jaar tot tien overwinningen. Drie daarvan werden er voor de coronacrisis geboekt. Al vroeg in het jaar schoot Rudy Barbier raak in de openingsetappe van de Vuelta a San Juan, terwijl Mikhel Räim even later hetzelfde deed in de Tour of Antalya. De mooiste zege echter kwam uit de benen van Hugo Hofstetter, die na een zware wedstrijd Le Samyn op zijn naam schreef.

In vier nationale kampioenschappen werden er truien behaald en in de Ronde van Slowakije won Rudy Barbier nog een keer, maar de belangrijkste resultaten na de coronacrisis boekte Israel Start-Up Nation in de Giro d’Italia en de Vuelta a España. Alex Dowsett won voor Israel Start-Up Nation de eerste rit in een grote ronde. De Brit greep in de Giro de rit naar Vieste en werd pardoes beloond met een contractverlenging.

Israel Start-Up Nation
Israel Start-Up Nation is een UCI World Tour-team opgericht in 2014 door Ron Baron en Ran Margaliot en gevestigd in Israël. Vóór 2020 stond het team bekend als Israel Cycling Academy.

In november 2014 lanceerden het paar de Israel Cycling Academy (ICA), met als doel jonge en getalenteerde wielrenners de kans te bieden om te concurreren in de internationale arena en hun professionele carrière te starten. Dit team was bedoeld om inspiratie, hoop en geloof te bieden aan toekomstige generaties Israëli’s.

De allereerste overwinning van het team kwam in de vierde etappe van de Tour d’Azerbaïdjan 2015, die werd gewonnen door Daniel Turek. Op 2 juli 2015 voegde de Israëlische wegracekampioen Guy Sagiv zich bij ICA. In 2018 nam het team voor het eerst deel aan een wielermonumentenevenement – Milaan-San Remo 2018, en voor het eerst aan een grote ronde – de Giro d’Italia 2018.

De openingsfase van de Giro d’Italia vond plaats in Jeruzalem op 4 mei 2018 – de eerste keer in het 101-jarig bestaan ​​van de Giro dat deze buiten Europa is begonnen. De Giro hield zijn tweede en derde etappe in Israël voordat hij verder ging op Europese bodem. De drie etappes die in Israël verreden werden, trokken veel belangstelling van het Israëlische publiek, met vele duizenden Israëli’s die langs de route stonden opgesteld en de renners en vooral het ICA-thuisteam ondersteunden.

De UCI keurde de promotie van het team naar de World Tour-status in december van dat jaar goed, en het team veranderde vervolgens zijn naam in Israel Start Up Nation.

De vroegere naam Israel Cycling Academy werd de naam van de ontwikkelingsploeg op continentaal niveau van het team. In juli 2020 werd aangekondigd dat Chris Froome, de 7-voudige Grand Tour-winnaar, voor het seizoen 2021 bij het team zou komen.

Bronnen:

  • naar een artikelDe Marchi takes the pink jersey in Giro d’Italia!” op de site van Israel Start-Up Nation
  • naar een artikelWielerploegen 2021: Israel Start-Up Nation” van 11 mei 2021 op de site van Wielerflits.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.