Israël gaat nieuwe wijk bouwen in Me-Neftoach, aka Lifta, dat door de Arabieren in 1948 werd verlaten

Het oude Joodse dorp Me-Neftoach ten westen van het oude stadscentrum van Jeruzalem, dat later werd gekoloniseerd door de Arabieren en Lifta genoemd maar in 1948 werd verlaten, wordt opnieuw bebouwd met 259 wooneenheden, waaronder een luxe hotel.

De Israel Lands Authority (ILA), de overheidsinstantie die belast is met openbaar landbeheer, kondigde op maandag – Jerusalem Day – de opening aan van biedingen voor bouwbedrijven om de leiding te nemen over de ontwikkeling van de Lifta-wijk in Jeruzalem. 

Het ontwikkelingsplan zal, zodra het is ondertekend, 98 jaar geldig zijn, met de mogelijkheid om de deal op een later tijdstip te verlengen. 

Het zal 259 wooneenheden omvatten, evenals gebieden die zijn afgebakend voor handel en commercie, naast ruimte voor een hotel. De winnaar van het bod is verantwoordelijk voor de initiële bouwkosten, zoals water en sanitair. 

Lifta – Me-Neftoach in het Hebreeuws – is de meest westelijke wijk van Jeruzalem, werd verlaten in 1948 en is de laatste Arabische stad in Jeruzalem uit die tijd die nog moet worden herbewoond. In 2017 werd Lifta door Israël uitgeroepen tot nationaal natuurreservaat. 

In 2010, merkte Ynet op, werd er een bod gepubliceerd door de ILA, maar ondervond verzet van verschillende organisaties, waaronder Rabbis for Human Rights, een groep rabbijnen die zich bezighouden met Israëlische en Palestijnse mensenrechten.

Yakoub Odeh, 81, was acht jaar oud toen de stad werd verlaten, en uitte de woede van anderen: “We hebben pijn en zijn in shock … Deze beslissing is onwettig,” zei hij tegen Ynet. 

“Mazal tov Jeruzalem!” Dat maakte voormalig gemeenteraadslid van Jeruzalem, Yair Gabbai, maandag bekend op zijn Facebook-pagina. “Na jaren van vertragingen publiceerde de ILA een openbare aanbesteding voor de wederopbouw van de nieuwe wijk in Lifta.” 

Gabbai voegde eraan toe dat er ook een synagoge aan de buurt zal worden toegevoegd en schreef dat “het opwindend en symbolisch is dat dit plaatsvindt op Jeruzalemdag.” De aanbestedingsbrochure wordt op 4 juli 2021 in detail gepubliceerd. 

Een Duitse illustratie uit het einde van de 19e eeuw beschrijft het dorp Me-Neftoach in zijn betere dagen, een halve eeuw voor zijn ondergang.

Me-Neftoach aka Lifta

Meer dan 2500 jaar geleden gesticht, toen het Me-Neftoach heette, wordt het dorp in de Thora genoemd als het meest noordelijke bezit van de stam Juda. Zoals het grootste deel van het land Israël, werd het verwoest door de Romeinse legioenen die uiteindelijk ook Jeruzalem verwoestten.

Kruisvaarders keerden terug naar het dorp, dat ze Clepsta noemden, en tegen het jaar 1569 registreerden ongeveer 400 mensen zich om daar te wonen door de Ottomaanse autoriteiten, in het dorp Lifta.

Zijn geschiedenis zou heel typerend zijn voor velen in Palestina, en zou een lange opeenvolging van gewapende invasies omvatten: het werd gewelddadig bezet in 1834 vanwege zijn verzet tegen de Egyptische overheersing, terwijl de inwoners in 1917 ervoor kozen zijn poorten te openen voor de veroverende Britse soldaten en witte vlaggen ophielden.

De bevolking groeide snel onder het Britse mandaat, dankzij een periode van economische expansie die ook te danken was aan de gestage ontwikkeling van de zionistische onderneming, gaande van 1.500 in 1922 tot bijna 3.000 in 1948, waarbij ongeveer een tiende van het land eigendom was van en bewoond werd door Joden. En de rest door Arabieren.

Lifta werd tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van Israël [1947-1949] door de Arabieren op aanstichten van hun leiders verlaten, in de hoop om snel terug te keren nadat de Arabische legers de Joodse staat zouden vernietigd hebben.

Die oorlog pakte echter helemaal anders uit, de Arabieren werden verslagen en Lifta, het enige Arabische dorpje waar nog zowat 55 huizen vrij intact zijn gebleven, staat sinds 1948 te verkommeren.

Lifta staat sindsdien symbool voor het zogenaamde Recht op Terugkeer van de ‘Palestijnen’ en zelfs de door de Arabieren gemanipuleerde UNESCO bemoeit zich thans met deze zaak van vermeend “Palestijns Erfgoed”.

Het Arabische dorpje Lifta op een kaart uit 1870 gelegen op 5 km ten Westen van Jeruzalem

Bronnen:

  • naar een artikel van Sarah Ben-Nun “Arab village of Lifta, abandoned in ’48, to house new Israeli neighborhood” van 10 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • een artikel op deze blogMythevorming rondom LIFTA verhindert afbraak voormalige ‘Arabische’ ruïnes in Jeruzalem” van 11 februari 2012
  • naar een artikel van János Chialá “The Story of Lifta” van 28 december 2013 op de site van de auteur

Een gedachte over “Israël gaat nieuwe wijk bouwen in Me-Neftoach, aka Lifta, dat door de Arabieren in 1948 werd verlaten

  1. Het bekende scenario word weer uit de kast gehaald.

    HAMAS schiet, ISRAEL bombardeert lege huizen, ISRAEL kondigd bouwplannen aan, WESTEN protest…… bouwplannen verdwijnen weer in de la.

    Tot de volgende keer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.