IDF lanceert ‘Operation Guardian of the Walls’: IDf bestookt meer dan 130 doelwitten in Gaza

Zuid-Israël werd bestookt met meer dan 250 raketten vanuit de Gazastrook, terwijl terreurgroepen raketten afvuurden, waarbij ten minste zeven Israëlische burgers gewond raakten.

Operatie Bewaker van de Muren

Als vergelding voor het raketvuur waarvan terreurgroepen in de Strip zeiden dat het kwam als onderdeel van een operatie die door Hamas “Sword of Jerusalem” wordt genoemd, voerde de IDF golven van luchtaanvallen uit tegen 130 terreurdoelen in de Strip in een operatie die afgelopen nacht door de IDF “Operation Guardians of the Walls” werd gedoopt

De doelen die door Israël werden getroffen, waren onder meer het huis van een Hamas-bataljonscommandant in een gebouw met meerdere verdiepingen, het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst, locaties voor de productie van munitie, militaire complexen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, evenals twee offensieve tunnels die in de buurt waren van het grenshekken.

 

Tijdens die aanvallen werden tevens 15 terroristen van Hamas gedood. Het Palestijnse persbureau WAFA meldde dat in totaal 24 mensen, waaronder kinderen, zijn omgekomen bij de aanvallen en nog eens 103 gewond zijn geraakt.

De golf van luchtaanvallen begon nadat het veiligheidskabinet toestemming had gegeven voor “belangrijke luchtaanvallen” in de Gazastrook.

IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Hidai Zilberman waarschuwde dat het leger “voorbereid is op een verscheidenheid aan scenario’s”, waaronder een escalatie, en zei dat de operatie “meerdere dagen” zou duren en Hamas een zware slag zou toebrengen.

Als zodanig heeft de IDF extra Iron Dome-batterijen ingezet in de zuidelijke Gush Dan-regio. Op bevel van het IDF Home Front Command sloten lokale raden – binnen een straal van 40 kilometer rond de Gazastrook – scholen op dinsdag en verboden grote openbare bijeenkomsten. 

Onder de beperkingen kunnen slechts 10 mensen buiten en 50 binnen verzamelen, zolang er een schuilkelder in de buurt is die plaats biedt aan alle deelnemers. In de verwachting dat het geweld het centrum van het land zou bereiken, openden de steden Tel Aviv-Jaffo, Ramat Gan, Givatayyin, Rishon Letzion, Nes Ziona en Bnei Brak openbare schuilkelders.

“We zullen krachtig blijven optreden tegen Hamas en andere terreurorganisaties”, zei hij, eraan toevoegend dat Hamas verantwoordelijk is voor “wat er gebeurt en de gevolgen zal dragen”. Verwijzend naar de slachtoffers in Gaza zei Zilberman dat terwijl Israël “voorzorgsmaatregelen neemt” om mogelijke schade aan burgers tijdens zijn militaire operaties te minimaliseren, Hamas “opzettelijk zijn militaire middelen in het hart van de burgerbevolking in Gaza plaatst”.

De woordvoerder benadrukte dat terwijl 200 raketten op Israël werden afgevuurd, ⅓ van de raketten in Gaza vielen. De Iron Dome, zei hij, had een slagingspercentage van 90% bij het onderscheppen van tientallen raketten die vanaf de Strip waren afgevuurd.

Desalniettemin werden verschillende huizen getroffen door de raketbeschietingen. Een raket raakte maandagavond kort na middernacht een huis in Nir Am, in de regionale raad van Sha’ar Hanegev. Er werden geen verwondingen gemeld.

Deze dinsdagochtend, rond 6 uur ’s ochtends, trof een golf van raketten twee woningen in Ashkelon. Een raket raakte een gezinswoning, de vader liep matige tot ernstige verwondingen aan zijn hoofd op en de moeder verkeerde in een matige toestand en de kinderen leden aan lichte verwondingen.

De raket die het tweede huis raakte, heeft twee mensen licht gewond. Alle zes werden geëvacueerd naar het Barzilay Medical Center in Ashkelon.

Bronnen:

  • naar een artikel “IDF strikes over 130 targets in Gaza as 250 rockets pound Israel” van 11 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Hana Levi Julian “IDF Operation Named ‘Guardian of the Walls’” van 11 mei 2021 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.