Zeldzame bronzen olielamp uit Romeinse periode opgedolven in Stad van David, Jeruzalem

Een zeldzame bronzen olielamp, die dateert uit de Romeinse bezetting van Jeruzalem (63 v.C.-323 na C.), in de vorm van een grotesk gezicht dat in tweeën werd gesneden, werd onlangs ontdekt tijdens opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority in het City of David National Park.

IAA-archeologen Ari Levy en Dr. Yuval Baruch geloven dat de lamp, die werd ontdekt in de fundamenten van een gebouw dat op de pelgrimsweg is gebouwd, opzettelijk is gedeponeerd om de bewoners van het gebouw geluk te brengen.

“Het offeren van deze lamp getuigt wellicht van het belang van het gebouw, dat mogelijk verband houdt met de bescherming van de Siloam Pool, de belangrijkste waterbron van de stad”, legden ze uit. “Stichtingsoffers waren wijdverbreid in de oudheid en waren bedoeld voor geluk en om het voortbestaan ​​van het gebouw en zijn bewoners te verzekeren, en ze werden meestal begraven onder de vloeren van gebouwen of funderingen. ”

De opgraving werd uitgevoerd door de IAA in het Jerusalem Walls-City of David National Park en gefinancierd door de City of David Foundation, het Ministerie van Toerisme, het Ministerie van Jeruzalem en Erfgoed, en de Jerusalem Development Authority.

Video: A Rare Bronze Oil Lamp Shaped Like Half a Face

Het artefact is de helft van een lamp. Het werd in een gebeeldhouwde mal gegoten die de vorm had van de helft van het gezicht van een bebaarde man met een groteske uitstraling. De punt van de lamp heeft de vorm van een halve maan en het handvat heeft de vorm van een berenrijbroekplant. De versiering die op de lamp verschijnt, doet denken aan een gewoon Romeins artistiek motief, vergelijkbaar met een theatraal masker.

Volgens de archeologen is de lamp de eerste in zijn soort met slechts een half gezicht dat in Israël is ontdekt. Onderzoekers debatteren over de betekenis van het ontwerp, dat misschien gewoon een praktische keuze was. De lamp is mogelijk bevestigd aan een plat voorwerp of aan een muur die als wandlamp heeft gediend. Maar de mogelijkheid dat het een voorwerp was dat in een of ander ceremonieel ritueel werd gebruikt, moet niet worden uitgesloten.

Ari Levy, directeur van de opgravingen namens de IAA, legde uit dat “het gebouw waar de lamp werd ontdekt aan het einde van de Tweede Tempelperiode direct bovenop de Pelgrim Route was gebouwd. De bouw van zo’n massief bouwwerk in de periode na de verwoesting van Joods Jeruzalem toont het belang van het gebied aan, zelfs na de verwoesting van de Tweede Tempel. 

De Pelgrimssweg leidt voorbij het waterbekken van Siloam (Shiloam) in de Stad van David

Het is mogelijk dat het belang van het gebouw en de noodzaak om zijn activiteit met geluk te zegenen door een funderingsafzetting te begraven, te wijten was aan de nabijheid van de Siloam-pool, die in de Romeinse tijd ook werd gebruikt als de centrale bron van water binnenin. de stad.”

Nadat de bronzen lamp was gevonden, werd deze overgedragen voor behandeling en conservering in het metaallaboratorium van de IAA en ondergebracht bij Ilia Reznitsky. Tijdens de behandeling werd nog een spannende ontdekking gedaan: in de lamp zat de lont, die bewaard bleef, waardoor het een zeer zeldzame vondst is. 

Het werd voor onderzoek ingediend door Dr. Naama Sukenik, curator van organische materialen op de IAA. Op basis van microscopisch onderzoek concludeerde Dr. Sukenik dat de pit van vlas was. Toekomstige onderzoeksfasen zullen proberen om eventuele olieresten op de pit te identificeren, wat zal helpen bepalen of de lamp is gebruikt en zo ja, welke olie is gebruikt om hem aan te steken.

Volgens Dr. Baruch werden in het hele Romeinse rijk versierde bronzen olielampen ontdekt. Dergelijke olielampen stonden voor het grootste deel op stijlvolle kandelaars of werden aan een ketting gehangen. 

Collecties over de hele wereld bevatten duizenden van deze bronzen lampen, waarvan er vele in ingewikkelde vormen zijn gemaakt, wat de artistieke vrijheid aangeeft die Romeinse metaalkunstenaars bezaten. Ondertussen is deze halve lamp, en in feite de helft van een gezicht, de eerste in zijn soort die in Jeruzalem is ontdekt.​​”

Israëlische wetenschappers denken dat de Stad van David ten zuiden van de Tempelberg, het oorspronkelijke Jeruzalem is zoals dat bestond onder de koningen David en Solomon zowat 3000 jaar geleden

Bronnen:

  • naar een artikel‘Lucky’ Bronze Oil Lamp Uncovered in City of David’s Pilgrimage Road Excavations” van 5 mei 2021 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikelA Rare Bronze Oil Lamp Shaped Like Half a Face” van 5 mei 2021 op de site van City of David National Park

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.