Op Jeruzalem Dag, worden degenen herdacht die stierven voor de hereniging van de stad in 1967

Krantenkop in The Jerusalem Post bericht over de herovering van de Oude Stad op Jordanië tijdens de Zesdaagse Oorlog

Op 28 Iyar, dat dit jaar op 9 en 10 mei valt, viert Israël de eenwording van de Heilige Stad in de Zesdaagse Oorlog en eert de gevallenen die er hun leven voor hebben gegeven.

De 28e dag van de Hebreeuwse maand Iyar, die dit jaar valt op de avond van 9 mei en de dag van 10 mei, is de verjaardag van de dag dat Israëlische parachutisten de Oude Stad van Jeruzalem veroverden tijdens de Zesdaagse Oorlog.

Vrijwel onmiddellijk na de bevrijding van de Oude Stad, stapelden de soldaten die aan de strijd hadden deelgenomen wat rotsen op elkaar langs Jericho Road buiten de Leeuwenpoort en plantten een vlag in de grond.

Het was hun manier om de nagedachtenis van hun gevallen kameraden te eren, die op dezelfde weg waren omgekomen toen soldaten een fatale navigatiefout maakten. Israëlische troepen hadden de Jordaanse buitenpost bij het Rockefeller Museum veroverd, maar er bleven twee grote obstakels over: de oude stad en het goed versterkte Augusta Victoria-complex op de Olijfberg, dat een duidelijk zicht bood op de Tempelberg beneden.

Soldaten die op weg waren naar de Olijfberg, misten de afslag naar de beklimming en daalden in plaats daarvan af langs Jericho Road. Helaas konden de Israëlische troepen vanuit hun positie op de weg de Jordaanse troepen niet zien klaarstaan ​​bovenop de muren van de Oude Stad. 

Zo werden de soldaten hard geraakt toen ze de bocht in de weg bereikten die als brug boven de Kidron-vallei dient. Op de brug woedde een woeste strijd en andere Israëlische troepen werden opgeroepen om hun kameraden terug te trekken.

Jaren later werd het geïmproviseerde monument, een buitengewoon emotionele aanblik, verplaatst van de locatie van de strijd naar zijn permanente huis tegenover de klim naar de Leeuwenpoort. Het vervangen van de rotsen is een gebeeldhouwde adelaar met één vleugel die naar de hemel reikt. Een tweede verbrijzelde vleugel helt droevig naar de aarde.

Bronnen:

 • naar een artikel van Aviva en Shmuel Bar-Am “For Jerusalem Day, the humble memorials to those who died unifying the city” van 8 mei 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Op Jeruzalem Dag, worden degenen herdacht die stierven voor de hereniging van de stad in 1967

 1. Ik moet alltijd lachen om al die ‘experts’ journalisten (ditmaal het NL -journaal en natuurlijk de BBC) ) die vanuit ‘Oost’ Jeruzalem rapporteren over de zielige palestijnse slachtoffers en over al die agressieve ‘rechtse’ Israeli’s die Jeruzalem dag vieren.

  Hoe durven ze…..LOL!!

  Misschien als al die zielige palestijnen hun plannen thuis hadden gelaten om amok te beginnen, met bussen vol agressie zoekende raddraaiers op de laatste dag van de Ramadan op de Tempelberg,…..
  dan was er niets gebeurt.

  Maar ja, al die journalisten danken G-d op hun blote knieen dat ze nu eindelijk in het Corona vrije Israel over iets anders kunnen rapporteren……iets dat ze gewend waren want té veel goed nieuws over Israel is wat hen betreft de échte catastrofe

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.