Canadese rechtbank maakt boycot van wijnen uit Judea & Samaria weer ongedaan

Een Canadees federaal hof van beroep heeft de beslissing van een lagere rechtbank ongedaan gemaakt die de ‘Product van Israël’-labels verbood voor wijnen die in Judea en Samaria werden geproduceerd.

In juli 2020 had het federale gerechtshof van Canada geoordeeld dat het “vals, misleidend of bedrieglijk” was als wijnen geproduceerd door Israëlische wijnboeren ten oosten van de groene lijn het label “Product van Israël” kregen. 

Delen van het besluit hadden ook steun verleend aan boycots van Joodse gemeenschappen, wat suggereert dat het “Product van Israël” het recht van consumenten om deze gemeenschappen te boycotten belemmerde.

Het federale hof van beroep heeft deze beslissing echter teruggedraaid en oordeelde dat de rechter van de lagere rechtbank te ver was gegaan met zijn beslissing en dat het federale agentschap, Canadian Food Inspection Agency (CFIA), dat de etiketten aanvankelijk had beoordeeld, het opnieuw zou mogen proberen, met alle opties open.

Michael Mostyn, CEO van B’nai Brith Canada zei:

We verwelkomen de beslissing, die ervoor zorgt dat deze kwestie weer eerlijk en correct wordt opgelost. B’nai Brith is vanaf het allereerste begin met besluitvormers in gesprek gegaan over deze kwestie en zal dat blijven doen naarmate deze kwestie vordert. We zeggen trots dat Joden die terugkeren naar het produceren van wijn in hun inheemse thuisland iets is dat gevierd moet worden, niet gestigmatiseerd.

Shimon Koffler Fogel, president en CEO van het Centrum voor Israël en Joodse Zaken, zei dat hij niet verrast is door de uitspraak van het hof van beroep.

“CIJA is van mening dat de huidige etiketteringspraktijken volledig in overeenstemming zijn met de vrijhandelsovereenkomst tussen Canada en Israël, evenals met de Canadese en internationale wetgeving”, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat totdat er een definitieve statusovereenkomst is tussen de Israëli’s en de Palestijnen, “wijnen die zijn geproduceerd onder de autoriteit en het regelgevingskader van Israël dienovereenkomstig moeten worden geëtiketteerd.”

De Psagot Winery, gelegen ten noorden van Jeruzalem in Samaria, maakte deel uit van het beroepsproces nadat het was verhinderd zijn wijn correct te labelen.

Brook Goldstein, uitvoerend directeur van het Lawfare Project, zei dat

… de beslissing opnieuw het Amerikaanse en Canadese etiketteringsbeleid op één lijn brengt, waardoor Psâgot wijn naar Noord-Amerika kan exporteren zonder de commerciële uitdaging van een lappendeken van willekeurige en discriminerende regels. Vergis je niet, iedereen die een bedrijf in Joodse handen anders wil behandelen dan een bedrijf dat eigendom is van een moslim of een christen op hetzelfde grondgebied, verkondigt een racistisch beleid.

Yaakov Berg, CEO van Psagot Winery, zei dat hun wijnen …

… in Israël worden gemaakt door een Israëlisch bedrijf dat Israëlische belastingen betaalt en onderworpen is aan de Israëlische wet. Ik ben blij dat het Canadese Hof van Beroep de onredelijkheid heeft erkend om hen het recht te ontzeggen om hun land van herkomst op hun flessen te vermelden.

Bronnen:

  • naar een artikelCanadian court overturns barring ‘product of Israel’ labels on Judea, Samaria wine” van 6 mei 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel van Ron Csillag “Court rules that the case of Israeli wine labels be returned to government agency” van 6 mei 2021 op de site van The CJN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.